Ca urmare a sesizării de neconstituţionalitate formulată de Judecătoria Chişineu-Criş, plenul Curții Constituționale a dezbătut ieri, marţi, 16 februarie, excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 399 alin. (3) lit. d) din Codul de procedură penală, care au următorul conținut: „(3) De asemenea, instanţa dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv atunci când pronunţă: […] d) o măsură educativă”.
După deliberări, Curtea Constituțională, a admis cu unanimitate de voturi excepţia de neconstituţio­nalitate și a constatat că dispoziţiile art. 399 alin. (3) lit.d) din Codul de procedură penală sunt constituţionale în măsura în care se referă numai la măsurile educative neprivative de libertate. Curtea a reținut că dispozițiile de lege reclamate contravin principiului statului de drept consacrat de prevederile art. 1 alin. (3) din Constituție în componentele sale referitoare la apărarea ordinii publice și a siguranței cetățenilor, întrucât obligă instanţa ca la momentul soluţionării acţiunii penale în fond să dispună punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv chiar şi atunci când pronunţă o măsură educativă privativă de libertate.
Conform comunicatului emis ieri de Curtea Constituţională, decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoriei Chișineu Criș.

Recomandările redacției