După cum am scris în repetate rânduri, de la bun început Dacian Julien Cioloş şi-a propus ca primă ţintă să aibă propriul său partid, pe care să-l folosească la momentul în care acesta ar fi unul de mărime considerabilă. Mai exact, un partener al PNL, însă nu unul la remorcă, ci tratat de la egal la egal. După ce partidul pe care l-a înfiinţat pe persoană fizică a dat chix, nefiind înscris în partidele politice, Cioloş a preluat un flecuşteţ numit PLUS, creat parcă exact pentru el şi s-a pus imediat pe treabă. Prin nu ştiu ce mijloace, l-a îmbrobodit pe Dan Barna, liderul USR, un partid aflat într-o ascensiune fulminantă, să-i primească flecuşteţul într-o alianţă electorală. Fie din prostie, fie pentru că nu a avut încotro, Dan Barna a acceptat, în ciuda aversiunii pe care o mare parte a membrilor USR o au pentru Cioloş. După participarea la alegerile locale şi parlamentare, urma ca alianţa electorală USR-PLUS să se transforme în alianţă politică, având o conducere bicefală, după modelul PNL-PDL, cu doi copreşedinţi, adică Cioloş şi Barna. În fine, ultimul pas, fuziunea, formarea unui singur partid, condus, fireşte, de către Cioloş. Din această poziţie, Cioloş urma să negocieze de la egal la egal la PNL, în sco­pul aşa-zisei unificări a Dreptei.
Iată, însă, că previziunile mele s-au adeverit mult mai repede decât mă aşteptam. Birourile Naționale ale USR- PLUS au decis, luni, în ședința comună de alianță, să solicite organizațiilor un mandat pentru organizarea unui congres de fuziune în luna iulie. Decizia va fi luată în Comitetul Politic al USR și în Consiliul Național al PLUS, care vor avea loc pe 8 februarie, în București. Mi-e greu să înţeleg de unde a apărut această ardere a etapelor de urmat în mod normal, care sunt resorturile şi cine le acţionează.
Explicaţia logică poate fi aceea că cineva, adică Sistemul, după părerea mea, doreşte ca USR să fie preluat cât mai rapid de către Julien Cioloş, pentru ca acesta să facă ceea ce trebuie, adică să reteze orice tentaţie a USR de a deveni alternativă la PNL pe dreapta eşichierului politic. Sunt convins că sub conducerea lui Cioloş se va accelera formarea unei alianţe cu PNL, care, prin 2024 s-ar putea transforma în fuziune. Dacă organizarea unui congres de fuziune în iulie devine o certitudine la începutul lui februarie, aceasta va avea o influenţă decisivă în abordarea alegerilor locale, PLUS având argumente ca oamenii săi să fie prezenţi în număr cât mai consistent pe listele de candidaţi ale actualei alianţe electorale. Deasemenea, PLUS, adică Cioloş, va fi în câştig inclusiv la posibilele alegeri parlamentare anticipate. Rămâne de văzut cum vor reacţiona USR-iştii din teritoriu, dar nu numai, ci şi mulţi dintre cei din conducerea centrală, care se vor împotrivi din toate puterile proiectului de fuziune. Zic eu, pe bună dreptate.
 

Recomandările redacției