Atât în sala de judecată cât şi la ieşire, Liviu Dragnea a declarat că este nevinovat şi că este vorba despre un proces politic. Nu mă interesează şi nu pot să spun nici că Dragnea este sau nu este vinovat. După părerea mea, este clar vinovat în dosarul angajărilor fictive, sunt convins că el a dat dispoziţie ca femeile respective să lucreze la partid şi să fie angajate fictiv la o instituţie. Totodată, însă, este limpede că Dragnea are dreptate cînd afirmă că este un proces politic, dirijat de către adversarii săi şi, cred eu, de către sistemul care s-a lepădat de el. Faptul că este un proces politic este demonstrat de dimensiunea scandaloasă şi absolut ilogică a condamnării. Să fii condamnat la trei ani şi jumătate de puşcărie pentru o găinărie practicată la scară largă de către partidele politice şi pentru care nici nu ar fi trebuit deschis dosar penal, fiind suficientă o amendă administrativă şi recuperarea prejudiciului, este o dovadă clară că eşti vânat politic.
Dar, nu doar aceasta îmi întăreşte ideea că vorbim despre un proces politic. Dimensiunea politică este dată şi de prezenţa unei mulţimi agresive şi puse pe scandal, adunată în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi în sală, cu scopul clar de a face presiuni asupra judecătorilor. Aceştia au fost supuşi unei duble presiuni: aceea a susţinătorilor lui Dragnea, care cer achitarea acestuia, cât şi a haştagilor înverşunaţi care solicită condamnarea sa definitivă. Să fie foarte clar, agresivitatea haştagilor, intimidarea judecătorilor pentru a-i forţa să ia o decizie de condamnare, sunt la fel de inadmisibile ca şi prezenţa PSD-iştilor. După părerea mea, alaiurile de PSD-işti care vin să facă presiuni la judecarea unor dosare ale unor granguri fac un mare deserviciu partidului, dând apă la moară adversarilor, care pot să acuze PSD că vrea să subjuge justiţia.
Dar presiunile haştagilor, dirijate politic, nu înseamnă tot asta? Sigur că da. Pe de altă parte, tu, opoziţie, te dai de ceasul morţii să afirmi că vrei o justiţie independentă, dar despre ce independenţă vorbeşti, când te duci să ameninţi judecătorii că dacă nu fac cum vrei tu este de rău? Sunt convins că printre cei care urlau lozinci cerând condamnarea lui Dragnea, fiind plătiţi ca să facă acest lucru, au fost şi oameni simpli, care erau fără legătură cu dirijorii haştagilor, dar convinşi că au dreptul să ceară justiţiei să facă ceea ce vrea strada. Acest tip de comportament a fost alimentat cu bună ştiinţă de către Klaus Iohannis, care în repetate rânduri le-a spus scandalagiilor de profesie, înregimentaţi de către aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile, că ei reprezintă poporul, că nu Parlamentul, nu guvernul, nici măcar Curtea Constituţională trebuie să dicteze cum merg treburile în ţară, ci ei, pentru că ei sunt poporul. Societatea românească este atât de scindată, iar unii dintre susţinătorii unei tabere sau alteia sunt atât de radicalizaţi, încât tare mă tem că un prieten al meu, care spunea că nu va trece mult timp şi vom asista la primul asasinat politic, în stradă, are dreptate!

Recomandările redacției