Laura Codruța Kovesi este unul dintre candidații de pe lista scurtă pentru funcția de procuror general european, alături de alți patru magistrați din alte state, transmite Mediafax. Comitetul de selecție urmează să aleaga procurorul-șef european și procurorii europeni până la sfârșitul anului 2019.

Surse avizate susțin ca în plan extern imaginea Laurei Codruța Kovesi este una foarte bună, în ciuda criticilor aduse în România de o parte a clasei politice și de anumite trusturi de presă. Astfel, în lipsa unor candidați care ar putea proveni din țări puternice din UE, Laura Codruța Kovesi ar putea fi susținută de state importante, șansele procurorului român de a obține funcția fiind destul de mari, chiar și în lipsa susținerii de către politicienii români pentru această funcție.

Comitet de selecție

Potrivit informațiilor de pe site-ul Comisiei Europene, procurorul-șef european și procurorii europeni vor fi selectați de către un comitet de selecție. Cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord. Procurorul-şef european poate ocupa un singur mandat de 7 ani. Din comitetul de selecție vor face 12 persoane, 6 femei si 6 bărbați. Toate aceste persoane trebuie să fie foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

„Parchetul European va investiga infracțiuni care afectează bugetul UE, precum frauda, corupția, spălarea de bani și frauda transfrontalieră în materie de TVA. Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR. Parchetul European va funcționa ca un birou unic pentru toate statele participante și nu va fi nevoit să se bazeze pe instrumentele tradiționale ale dreptului UE pentru cooperarea între autoritățile judiciare din diferite state membre.

Recomandările redacției