admr22 de ani de luptă cu boala, cu nepăsarea celor din jur, dar mai ales, 22 de ani de sprijin necondiţionat faţă de persoanele care suferă de dizabilităţi – a împlinit Asociaţia Distroficilor Muscular Arad (ADMR). În toţi aceşti ani, mii de arădeni care suferă dizabilităţi neuro-musculare au avut voci care să le susţină cauza.

Asociaţia Distroficilor Muscular a împlinit săptămâna aceasta, 22 de ani de activitate, moment care a fost celebrat alături de membri, într-o atmosferă deschisă. ADMR şi-a făcut un scurt bilanţ al celor 22 de ani în care militează pentru interesele arădenilor cu dizabilităţi, bilanţ ce cuprinde doar o parte din acţiunile umanitare şi demersurile intreprinse. De departe, una dintre cele mai mari realizări ale întemeietorilor asociaţiei este că, societatea a început să empatizeze cu persoanele cu dizabilităţi. „Am marcat 22 de luptă pentru rezolvarea unora din problemele cu care se confruntă arădenii cu dizabilităţi neuro-musculare, din municipiu şi judeţ. În aceşti ani ne-am lovit de multe bariere, însă cu răbdare şi încredere am constat că, treptat societatea răspunde pozitiv. Cu bucurie am constat că, arădenii au devenit mai binevoitori şi mai atenţi la persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, după câteva sesizări, solicitări la Primăria Municipiului am constatat că ni se construieşte la bloc o rampă de acces, ceea ce pentru noi înseamnă mult. De asemenea, ne-am dori să putem urca şi în mijloacele de transport în comun şi facem demersuri şi în acest sens. Însă, una din suferinţe este că nu putem urca la Palatul Cultural“, susţine Mihai Fighir, preşedintele Asociaţiei Distroficilor Muscular Arad.

Donaţii pentru sute de arădeni cu handicap

În baza unei colaborări cu o asociaţie din Franţa, ADMR primeşte cărucioare pentru persoane cu handicap, cârje şi alte echipamente pentru autonomie de mişcare. Astfel, în 10 de ani de când partenerii francezi sprijină asociaţia arădeană, sute de oameni au primit gratuit astfel de echipamente. „În fiecare an am putut să donăm aproximativ 100 de cărucioare cu rotile, cârje şi alte dotări pentru autonomie de mişcare, pentru arădeni din municipiu şi din judeţ. Un astfel de cărucucior costă în jur de 2.500 – 3.000 de lei, astfel că, credem noi că donaţiile noastre au fost de mare ajutor pentru sute de persoane. Nu am avut nevoie de nimic în schimb. Cei care au simţit să o facă şi au şi putut au putut să ne doneze după putinţă. De altfel şi cotizaţia de membru este simbolică. În plus, am beneficiat şi de sprijinul unor arădeni cu suflet mare, dar şi cu disponibilităţi care ne-au sprijinit cu donaţii“, a mai spus Mihai Fighir.

Unul dintre cele mai mari planuri pentru 2014 este deschiderea unui cabinet de fizio-kinetoterapie şi masaj, la sediul ADMR Arad. Pentru serviciile oferite aici, membrii asociației nu vor achita niciun cost, iar pe viitor, unitatea ar urma să treacă la un circuit deschis. Investiţia evaluată la 15 mii de euro ar urma să fie făcută din donaţii strânse cu ocazia Zilei Cavalerilor, pe 20 septembrie.

Recomandările redacției