Atunci când încă deputatul Mihăţă Calimente se aşeza în fruntea bucatelor la ALDE Arad spuneam că rezultatele vor dovedi dacă a fost  o locomotivă sau o piatră de moară atârnată de gât. Noi, cârcotaşi cum ne ştiţi, am mers clar pe a doua variantă. Am avut dreptate. Cum a ajuns acesta la ALDE merită însă amintit. Propulsia a primit-o de la coechipierul său, liberalul de rit nou,  Falcă. Avea un loc patru pe lista de deputaţi. Se vedea şi de pe Lună că era neeligibil.  Aşa că a plecat  de la liberali şi s-a trezit… liberal-demo­crat european. A mai fost şi ţără­nist, vreme de un deceniu şi a avut o meteorică prezenţă şi în partidul fostului premier Radu Vasile. Aşadar  patru metamorfoze, patru partide şi tot atâtea mandate de deputat. Calimente ne-a declarat atunci, la înscăunare: „Vreau ca toată lumea să tragă în aceeaşi direcţie şi să obţinem un scor de peste 10% la alegerile parlamentare“. Miza adevărată nu era însă şefia unei filiale locale, ci una mai mare. Mai exact este vorba de propulsarea pe primul loc pe listă la alegerile parlamentare din toamnă. Un loc teoretic eligibil. Dar a venit cutremurul. Însă, pentru rezultatele catastrofale de la Arad, Calimente nu şi-a dat demisia, cum ar fi fost normal, moral şi bărbăteşte, ci a căutat să găsească ţapi ispăşitori. Chipurile pentru rezultate slabe şi non-combat. De parcă cineva băga voturile cu mâna în urnă, aşa la grămadă.  Asta la un scor pe judeţ cu mult sub 5%, în timp ce unele organizaţii au scos la nivel local şi scoruri de 8-9%. Adică dublu faţă de… performanţa ,,locomotivei” Calimente. Care s-a dovedit o piatră de moară agăţată de gâtul organizaţiei locale. Şi s-a trecut la ,,secerare”. Au fost daţi afară oameni care au obţinut dublu ca procent faţă de cvadruplul deputat.
Au cuvântul „exilaţii”
Dorel Horga, fost viceprimar la Vladimirescu şi fost consilier local ALDE: ,,La început am fost chemat așa, mai între patru ochi și mi s-a sugerat să-mi depun demisia. Eu am spus că nu-mi dau nicio demisie. Ca atare, mi-au retras sprijinul politic, dar într-un mod total nestatutar. Nu s-a respectat absolut nimic. La ședință s-a votat deschis, cu mâna pe sus. Nu mai are rost să reiau aici toate fărădelegile făcute de o conducere care nu are nicio legitimitate. În orice caz mi-am pierdut calitatea de consilier local. Însă nu voi lăsa lucrurile așa. Am acționat în judecată și vineri
7 aprilie (astăzi-n.n.) aștept pro­nunțarea”.
Teodor Ciupe, fost consilier local ALDE la Mișca: ,,Am fost dați afară fără nicio justificare. Noi am primit votul oamenilor pentru această demnitate de consilier. Sunt foarte supărat. Am și eu o omenie și nu pot să stau așa și să văd cum alții, fără niciun drept mă aruncă așa, ca pe nimic. Am fost și viceprimar, acum consilier local , așadar am niște voturi în spate, niște oameni pe care-i reprezint. Trebuie să–mi găsesc dreptatea. În această situație nu sunt doar eu, ci mai mulți colegi oameni respectați fiecare în comunitățile lor şi care am lăsat ceva în urmă, un loc de bună ziua să zic aşa.”
Ioan Dan Șimon, fost primar și consilier la Șimand: ,,N-am participat la nicio ședință, nici măcar nu am fost invitat. Calimente a dovedit că nici nu cunoaște legile țării și nu cunoște nici statutul partidului. Am contestat în instanță ordinul prefectului prin care mi s-a constatat încetarea înainte de termen a mandatului. Acum aștept pronun­- țarea instanței în cazul meu… În orice caz, după mine totul a fost o ilegalitate, de la un cap la altul. Toate astea sunt din cauza unui singur om și anume Calimente. Care acum, aud că umblă să fie prefect sau dacă nu, măcar subprefect. Dar, individul a avut două mandate de parlamentar în care Șimandul era în colegiul său. Credeți că a trecut vreodată prin Șimand în opt ani? Niciodată. În 2012 mi-a solicitat  înainte de alegeri să-l sprijin. A ieșit deputat. Niciun telefon de mulțumire nu mi-a dat. Acum, la parlamentare, i-am sugerat că nu e cazul să vină prin Șimand în campanie. De fapt mi-a fost rușine să-i spun, dar oamenii erau atât de supărați pe el că-l luau la bătaie. Îl linşau, nu alta. Cu toate astea la Șimand , ALDE a obținut un scor bun zic eu, în jur de 8 %, peste media naţională și mult peste 4,5 % cât a luat ALDE pe județ. Nu vreau să fiu acuzat de lipsă de modestie, dar am şi eu un merit la acest scor. Și atunci cu ce drept vine unul precum Calimente să  ne arunce afară, ca pe niște zdren­țe?”
Lucian  Stoicu a primit înapoi mandatul de consilier, pe care l- a câștigat deja în instanță. Dar aici, la Vinga cazul a avut pata sa de culoare. Omul a fost primar şi ultima oară consilier local din partea ALDE. A fost şi el exclus, apoi şi-a pierdut calitatea de consilier local, iar acum este din nou… consilier local. Dar cum s-au întâmplat toate acestea? Acesta ne-a declarat: ,,La organizaţia noastră situaţia a fost şi mai spectaculoasă. Au fost daţi afară atâţia oameni până s-a ajuns la omul lui Calimente, care astfel a primit funcţia de consilier local. Toate hotărârile au fost nestatutare. Dar chiar şi aşa, nici măcar nu am fost invitat să particip la respectiva şedinţă, cum de altfel nu au fost invitaţi nici alţi colegi de-ai mei, care se găsesc în aceeaşi situaţie. Normal că am apelat la instanţă, am câştigat şi mi-am primit înapoi deja locul de consilier”.
Dat afară din ce nu era, aşa s-ar putea caracteriza situaţia , seniorului  liberal Titu Gheorghiof, om care a deţinut multe demnităţi de înalt nivel. Acum acesta spune: ,,La mine povestea este şi mai interesantă. Într-adevăr am participat la formarea ALDE în Arad, dar nu am fost niciodată membru. Aşa, la grămadă când au fost daţi afară colegii mei, m-am trezit şi eu printre excluşi. Însă nu puteam să fiu exclus dintr-o poziţie pe care nu am deţinut-o. Oricum l-am sunat pe Tăriceanu după această întâmplare şi i-am povestit că toate mişcările de la Arad au fost nelegale. Chiar l-am întrebat: «Tu, l-ai pus pe Calimente să dea oamenii afară? Nici vorbă», după care a râs. Oricum sunt mâhnit  de cele întâmplate. Acum privesc cu detaşare, stau pe margine şi mă uit la toţi şi văd cât de… neprofesionişti sunt, ca să nu zic altfel. Totul s-a degradat în aceşti ultimi ani”.
Aşteptarea dreptăţii…
Cum spuneam, unii şi-au câştigat deja dreptatea în instanţă, alţii aşteaptă încă pronunţarea. Dar cazurile sunt similare. De aceea, în mod normal oamenii îşi vor recâştiga demnitatea. Căci până la urmă, despre asta este vorba. Nu despre o funcţie vremelnică, ci
despre demnitate. La care are dreptul orice om. Cu atât mai mult cu cât ea le-a fost încălcată cu brutalitate şi într-un mod, zicem noi, nelegitim. Iar un individ care se pretează la astfel de practici nu credem că  mai are ce căuta în conducerea unei organizaţii. Iar în fruntea unei instituţii a statului nici măcar atât…

Recomandările redacției