Zilele trecute am avut o întâl- nire – ce s-a încheiat cu un dialog bogat… în informații – cu viceprimarul comunei Almaș, economistul Aurel Ginu Costea.
Domnia-sa ține locul primarului, în urma demisiei acestuia și a suspendării din funcție, până la organizarea unor noi alegeri locale; care nu se știe deocamdată când vor avea loc.
Discuția noastră s-a axat firește pe realizările din comună dar și pe felul cum va funcționa administrația în perioada următoare.
– O vreme veți răspunde de buna funcționare a administra­ției comunei Almaș. Cum comentați?
– Pentru început vreau să precizez că eu sunt la al doilea mandat de… viceprimar, deci sunt destul de în temă cu această muncă. Pe de altă parte nu e chiar ușor, deoarece pe lângă munca propriu-zisă trebuie să faci față și unor presiuni datorate situației: unii localnici fac reproșuri, uneori chiar dure… Sunt puțini aceștia și sunt dintre cei care fac reproșuri indifferent ce s-ar face…
– Să revenim la problemele de fond: ce proiecte aveți pentru anul 2017 și ce considerați că veți reuși să faceți, ținând cont și de aspectul că sunteți din partidul aflat la guvernare?
– Așa este. Pentru început vreau să continuăm cu lucrările rămase de anul trecut, mă refer la finalizarea asfaltării trotuarelor în Almaș, începute anul trecut.
În satul Cil vom asfalta trotuarul care-i paralel cu DN79A, de la intrare în Cil și până la ieșire; vom asfalta cele trei străduțe  paralele cu Canalul; vom pietrui un drum de pământ unde sunt case locuibile: de la Pircu la Moară; vom moderniza strada nr. 4 cu 0,6 km: Iorga-Parc, Bena-Căbănaș; strada nr. 6 cu 1,2 km: de la Pircu la Căldare la Mustea. Toate acestea le vom ataca în acest an.
Apoi, în satul Joia-Mare este întocmită documentația pentru eliberarea titlurilor de proprietate pentru locurile Plesa și Capul Văii.
Mai vrem să facem și asfaltarea drumului  din fața Bisericii și casei parohiale, până în DN79A.
Avem proiect pentru construirea unei noi punți pietonale peste Crișul Alb, cea de acum fiind nesigură.
În altă ordine de idei, vreau să adaug că la Rădești am terminat cu asfaltările.
La Grădinița din Joia-Mare vom înlocui tâmplăria veche cu termopane; avem în vedere și Școala din Alamaș, unde vom face reabilitarea termică și introducerea încălzirii centrale la Corpul A
· Moment în care intervine în discuție și directoarea Școlii din Almaș,  profesoara Rafila Vesa, completând că: „se vor face aceste operații și la grupurile sanitare, ceea ce va spori mult confortul școlarilor“ motiv de bucurie pentru aceștia.
Revenind la discuția cu viceprimarul comunei Almaș, economistul Aurel Ginu Costea, atacăm și alte subiecte, cu referire și la alt gen de lucrări.
– Vrem să ne spuneți, domnule viceprimar, ce alt gen de modernizări aveți în plan pentru acest an?
– O lucrare aparte va fi modernizarea iluminatului public în toate cele patru localități aparținătoare comunei, în zonele centrale. Vom înlocui lămpile stradale clasice cu altele economice, cu leed-uri.
De asemenea ne vom preocupa de căminele culturale: vom face lucrări la toate, în principal la acoperișuri.
– Spuneți-ne cum stați cu necesarul de lemne de foc; pentru cerințele locale, în principal?
– Din pădurea noastră dăm lemne pentru cetățeni. Prin HCL nr. 97 din 13 decembrie 2016 am hotărât ca material lemnos din pădurea comunală să nu mai fie vândut la diverși agenți economici, lemnul de foc rezultat din exploatare să fie vândut cetățenilor comunei în cantitate de pînă la 10 metri steri – ceea ce nu s-a mai întâplat niciodată la nivel de comună!
– Cum cumunicați cu oamenii: mergeți dumneavoastră la ei ori vin ei la dumneavoastră?
– În ce mă privește pe mine, am comunicat și comunic bine cu toată lumea. La mine ușa biroului este deschisă la orice oră a zilei și cu mine se poate vorbi, oricând este o problemă, și acasă. Pe toată lumea am ajutat și voi ajuta și în continuare – mai ales când este la greu ori când are ceva de rezolvat în regim de urgență. Aici nu s-a schimbat nimic, așa va fi și în continuare.
Opiniile oamenilor
Am purtat scurte dialoguri cu oamenii veniți cu treburi la Primărie. Întrebarea a fost:  care este relația dânșilor cu cei de la Primărie.
Groza Anuța din Almaș ne-a spus: „Ca în fiecare început de an vin să-mi plătesc taxele și impozitele, mai ales că acum avem și reduceri. E de-un drag să vin la Primărie; cei de-aici sunt săritori și vorbesc frumos cu noi și ne ajută cu lămuriri. N-avem a ne plânge“.
Traian Crișan din Joia Mare ne spune: „Pe mine mă mulțumește felul cum lucrează cei de-aici, întreg aparatul – cum se zice; în frunte cu domnul viceprimar care te lămurește orice întrebi“.
Cornelia Hanc, din Cil începe dialogul cu noi cu o apreciere ce sună puțin și a… reproș. „Ne bucurăm că, în sfârșit, se pietruiește și ulița asta de lângă noi! De fapt ne-a promis domnul viceprimar că va rezolva cu acest drum și după cum se vede s-a ținut de cuvând deci putem avea încredere în dânsul!“ a  încheiat vorba femeia.

 

Recomandările redacției