Modernizarea comunei Almaș nu mai este pentru nimeni un… „secret“: este destul să treci prin comună – în întregul ei, ca să vezi ce lucruri frumoase s-au făcut, în ultimii ani, peste tot.
Dezvoltare în ansamblu

De fapt, actualul primar, inginerul Teodor Avram și-a făcut un țel din a susține dezvoltarea și mo­dernizarea comunei în întregul ei, după cum a și afirmat în aparițiile sale în presă. „La mine toate satele ce alcătuiesc comuna Almaș (Almaş, Cil, Rădeşti şi Joia Mare – n. red.) sunt modenizate la fel. Pe mine m-a interesat să dezvolt comuna – nu județul sau guvernul; ei au treburile lor. Am derulat lucrări necontenit, an de an: am construit trotuare, podețe; am amenajat spații verzi – a căror îngrijire o facem cu mare atenție; am reabilitat Piața Agroalimentară – aici mai vin localnicii cu câteva produse proprii; am construit poduri noi peste Vale – unul chiar e în lucru; am asfaltat străzile în comună.
Am modernizat în mod deosebit baza sportivă și am susținut puternic echipa de fotbal – și o vom susține în conti­nuare.
Am făcut investiții serioase în modernizarea învățământului din comună – și-i acordăm sprijin an de an; am amenajat și căminele culturale“ a subliniat primarul.
Strategie multianuală
Dezvoltarea n-a „venit“ de la sine; s-a făcut în urma unei bune programări. „Am sprijinit și investițiile private locale; am prevăzut an de an fonduri pentru realizarea unor investiții care să ducă la dezvoltarea comunei – pe principiul că nu putem face toate investițiile într-un an, ci treptat pe parcursul câtorva ani. Și m-am întins cât am avut putere economică, adică buget; am avut lucrări constant, în toate sectoarele importante. Doar programând în avans pe câțiva ani am putut construi atâtea obiective, unele în mai mulți ani – podețe, asfaltări, trotuare, amenajare rețea de apă; la unele încă se mai lucrează. Foarte important: am amenajat și un drum agricol în Almaș pentru acces cât mai ușor la proprietăți, obiectiv foarte util pentru agricultori; au mai fost și alte lucrări așa-zis mărunte, care au importanța lor, însă.
Toate acestea au făcut parte din programul meu și sunt vizibile la tot pasul, nu sunt vorbe. Eu consider că am reușit să fac astfel încât să fie mulțumiți locuitorii din toate satele comunei pentru ce s-a făcut. De când mi-au încre­dințat mandatul de primar al comunei Almaș așa am procedat.
Pot spune, comparativ, că pe Valea Crișului, comuna noastră a cunoscut o… puternică dezvoltare în ultimii ani. Asta mi-am propus ca primar și așa și-au dorit, firește, și cetățenii comunității noastre“ ne-a descris activitatea sa Teodor Avram, primarul comunei Almaș.
Colinde în concert, la Almaș
Duminică seara la Căminul Cultural a fost concert mare, sala a fost plină până la refuz: spectatori și co­lindători au ascultat și cântat frumoase colinde tradiționale. Și Caravana Tradițiilor a poposit aici cu un program bogat. Au evoluat Rapsozii Zărandului – conduși de Petrică Pașca precum și: Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș – cu un grup de colindători care au deschis seara; copiii de la Școala Gimnazială „Lazăr Tâmpa“ cu tradiții și colinde; Corul Bisericii Ortodoxe din Gurahonț; Corul Penticostal din Almaș; Corul Bisericii Ortodoxe din Sebiș. Caravana Tradițiilor a adus trei ansambluri: Dubașii din Julița, Păstrătorii Tradițiilor din Șicula și Rapsozii Zărandului cu soliștii: Cornelia Căprariu Roman, Rodica Ardelean Oniţă, Malvina Nagy, Aurel Budugan.
„Urez bunvenit tuturor celor prezenți aici în această seară de colinde ce descriu sărbătoarea ce va să vie, aceea a Nașterii Mântuitorului și le adresez cele mai sincere urări de sănătate și belșug. Avem oaspeți de seamă ce au venit să se bucure alături de noi în această deosebită zi“ a spus printre altele primarul Teodor Avram. A urcat pe scenă și a spus câteva cuvinte și Adrian Țolea – președintele interimar al Consiliului Județean Arad, ce a subliniat eforturile deosebite – încununate de succes, ale primarului Teodor Avram de a moderniza comuna, apreciind determinarea sa de a reuși. Au luat apoi cuvântul reprezentanți ai cultelor religioase, subliniind importanța marii sărbători a Crăciunului.
După câteva ore de spectacol deosebit, seara s-a încheiat cu un foc de artificii ce a luminat preț de câteva minute cerul Almașului. Cei veniți de departe au fost serviți cu câte o porție de fasole gustoasă.
Ce spuneau oamenii…
Doi localnici mai în vârstă, cu ochii spre cer, schimbau impresii. „Uite, mă, Ioane ce ne-a organizat primaru´ nost! Ce-o mai face când îl vom mai alege? Că acuma a făcut toată comuna; mai are puțin și nu ne mai bate nime de pe Valea Crișului!“ a zis unul din ei. „Ehei, se vede că-i de-aici și că-i om cu școală!“ a răspuns cel apelat, nescăpând însă din ochi minunea artificiilor ce umpleau cerul nopții.

Recomandările redacției