• Interviu cu primarul comunei Apateu, Aurel Bondor

Aflat la al patrulea mandat, Aurel Bondor primarul din Apateu s-a dovedit mereu preocupat de mai binele comunității pe care o păstorește, res­- pectiv a comunei Apateu. Fiind un om calm și mereu cu un zâmbet pe față, discuția cu dânsul a demarat firesc, simplu, mai ales că despre tema principală – realizările din comună și nu numai, domnia sa știa totul… pe de rost.
– Cum se va derula anul acesta din punct de vederea al proiectelor pe care le aveți, cu ce vă lăudați, cum se spune?
– Avem cu ce să ne lăudăm atât la realizări cât și la planuri de viitor. Avem depuse deja trei proiecte la Ministerul Dezvoltării, proiecte ce vizează obiective din cele trei localități ce formează comuna: Apateu, Berechiu și Moțiori. • Primul proiect va susține asfaltarea a 9,5 km de drumuri în cele trei sate. • Al doilea proiect se referă la reabilitarea Școlii Generale din Apateu – vorbim de școla din centrul de comună care aproape că se face din nou. • Prin al treilea proiect vrem să reabilităm iluminatul public: vom înlocui toate lămpile din toată comuna cu altele e conomice cu leed-uri. Este vorba de circa 650 de lămpi ce ne vor costa circa o sută de milioane lei.
Vrem de asemenea să ne cumpăram o centrală pentru încălzirea la Căminul Cultural. Avem prinsă în program și pietruirea a 1,5 km de străzi și cam tot 1,5 km de trotuare.
Avem în vedere și accesul stradal al gospodăriilor oamenilor, adică un număr de 49 podețe numai la Apateu. Tot aici vom construi și o Capelă mortuară, la Cimitir; de asemenea vom demara lucrările la un grup sani­tar nou lipit de Școală.
La Berechiu sunt prevăzute 50 de podețe de acces, trotuare pie­tonale – circa 0,7 km, o cameră-frig la Căminul Cultural, pietruirea unui drum agricol – circa 0,5km.
În altă ordine de idei am alocat bani din bugetul local pentru a organiza și anul acesta un eveniment cultural și anume „Întâlnire cu fiii satului“, sărbătoare porgramată a avea loc în septembrie, fiind la a doua ediție.
Căminul Cultural va fi dotat cu sistem de aer condiționat și vom face cam 0,4 km de trotuare dar și podețele pentru 22 de gospodării.
– V-am întrebat ceva mai devreme de buget: cum aprecieți că este anul acesta?
– La noi anul acesta este cu ceva mai mare decât anul trecut deoarece avem unele lucrări de finalizat.
Aș mai vrea să spun că tot anul acesta ne-am propus construirea unei săli de activități sociale: nunți, botezuri, întâlniri, spectaole. Am concesionat unui agent economic un teren pe care acesta să construiască acest obiectiv. Aceasta deoarece la noi se fac anual multe nunți, o medie de zece iar tinerii și oaspeții lor trebuie să meargă până la Ineu – sau și mai departe, pentru a închiria o sală.
– Ne spuneați ceva de un mare proiect de infrastructură…
– Da, este vorba de un proiect de canalizare, fiind cel mai mare proiect pe care îl va avea Apateul și lucrul la el va începe imediat după sărbători, respectiv se va lucra la proiectul tehnic pentru ca din 2018 se demareze efectiv lucrarea. La Stația de epurare ce va fi pe raza comunei vor fi racordate Șepreuș, Apateu și Cermei. Este vorba de o investiție de 7 milioane de euro și constă în Aduc­țiune de apă: 4 km Apateu, 6,5 km Berechiu, 3 km Moțiori.  La Apateu se va construi o uzină de de apă nouă, cu stație de tratare a apei și 14 km de canalizare. Proiectul se derulează prin ADIAC Arad și are o durată de finalizare de 4 ani.
Opiniile oamenilor
Oamenii sunt tare mulțumiți de activitatea și atitudinea primarului lor, după cum reiese clar din spusele câtorva oameni întâlniți în cale.
„Dacă ar fi și parlamentarii și cei de la București cum este primarul  nostru, am fi cei mai fericiți de pe planetă“ ne mărturisea Elisabeta Mang.
„Domnul nostru primar este ca un… înger pentru noi. Este cumsecade, respectuos și ne cunoaște pe toți și ce probleme avem. De la distanță ne grăiește și ne întreabă cum suntem și ce mai facem. Celor de la București credeți că li-s dragi ardelenii? Nici pe-ai lor nu-i iubesc. Vai de noi ar fi pe baza lor“ ne spunea și Florica David.

 

Recomandările redacției