sange3Având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare, Ministerul Sănătăţii face un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară.
În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a ope­raţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile.
În beneficiul pacienţilor, Ministerul Sănătăţii vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.
Conducerea Ministerului Sănătăţii a cerut, ieri, reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de utilizări a centrelor mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009. Ministerul Sănătăţii va monitoriza cu atenţie utilizarea acestora pentru îmbunantăţirea activităţii în mod continuu şi a obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge. În acest sens, autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituţii, firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în  alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge.
Situaţia a fost şi mai îngrijorătoare la Arad, unde stocurile de sânge au ajuns la zero. „Noi am început demersurile pentru îndreptarea situaţiei încă din luna iulie, când rezervele de sânge au fost practic pe zero. Lipseau absolut toate grupele de sânge. A fost nevoie să aducem sânge tocmai de la Zalău. Am făcut informări peste tot, iar de o săptămână situaţia s-a mai echili­brat“, ne-a declarat dr. Laura Păcurariu, directoarea Centrului de Transfuzii Arad.
În medie, la Arad există 35 de donatori pe zi.
Beneficiile donării de sânge
Medicii susţin că donând sânge donatorii îşi reduc riscul de a avea  atacuri cardiovasculare (atac de cord) şi de asemeni, îşi micşorează riscul de a face cancer. De asemeni, o donare de sânge înseamnă şi pierdere de calorii. Pentru fiecare 250 ml de sânge, se consuma 700 de calorii.
„Donarea de sânge în scopuri terapeutice este un gest umanitar, benevol, neremunerat şi anonim. Recoltarea şi conservarea de sânge şi de plasmă se fac conform instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii, numai sub supraveghere şi responsabilitate me­dicală“, declară Laura Păcurariu.
În schimbul sângelui (450 ml la o donare, cantitate care se reface ca volum în câteva ore), donatorii vor primi şapte tichete de masă (o valoare de aproape 70 lei, în total), o zi liberă de la locul de muncă şi o reducere de 50% pentru transportul în comun timp de o lună.
Regulile pentru acceptarea unei persoane să doneze sânge sunt stricte: fără piercinguri, fără tatuaje cu cel puţin şase săptămâni înainte de donare, să nu aibă relaţii sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri, să nu fi întreţinut relaţii sexuale cu parteneri de acelaşi sex, să nu fi avut relaţii sexuale cu parteneri plătiţi, deoarece piercingul, tatuajul, precum şi tratamentul stomatologic sunt posibile surse de infectare cu HIV sau hepatită C. Cu acordul donatorului sângele va fi testat pentru a afla grupa sanguină şi se face screening pentru infecţii. Dacă testele revelează o problemă de sănătate, donatorul va fi informat şi îndrumat spre consult de specialitate.
Beneficiile donării de sânge par să provină din reducrea nivelului de fier din sânge. Fierul din sânge influenţează cât de gros sau lipicioasă este textura sângelui. Nivele mari de fier duc la îngrăşarea sângelui care circulă astfel mai greu prin artere. De asemeni, un nivel ridicat de fier din sânge oxidarea să şi producerea colesterolului. Cu cât vâscozitatea sângelului este mai mare, depunerile pe artere cresc şi acest lucru duce firesc la boli cardiovasculare. Aşadar, prin donarea de sânge se pierde o cantitate de fier din sânge însă acest lucru are un efect protector şi benefic dacă donarea de sânge are loc periodic şi nu incidental.

Recomandările redacției