Administrația locală a comunei Bata a susținut, ani de-a rândul, viața spirituală creștină, participând la rânduielile străbune prilejuite de sărbătorile religioase de peste an. Așa se face că marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos sau Sfintele Paști din acest an a fost încă un deosebit prilej ca aceste datini mi­nunate să fie urmate cu sfințenie. O frumoasă descriere a derulării acestei mari sărbători în Bata ne-a fost oferită de un participant de frunte la ceremonii și o reproducem în totalitate.
Obicei străbun, respectat an de an
„Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sau Sfintele Paști, cea mai mare sărbătoare religioasă a creștinilor a fost prăznuită și în comunitatea noastră, respectând tra­- dițiile milenare ale bisericii creș­tin-ortodoxe.
De Sfintele Paști există obiceiul ca o familie să pregătească pâinea și vinul pentru Paști, aducând-o în coșuri noi, curate, cu vin și apă sfințită, cu lumânări și flori albe, pentru a rămâne în biserică până la Paști, în noaptea Învierii.
«Acest obicei îl cunosc de când m-am născut. Așa l-am aflat de la părinții mei care s-au ostenit și ei să-l respecte pentru credință, sănătate și bunăsporire întoate, dar și pentru a păstra neîntinate tradițiile și dăinuirea vieții du­hovnicești, în rândul neamului nostru creștin» afirmă primarul Ion Micurescu.
În acest an, Paștile au fost dăruite de familia Ion Micurescu – adică a primarului comunei Bata, obicei care se păstrează trei ani de-a rândul în satul nostru.
Procesiunea din Joia Mare adună credincioșii la biserică. Preotul nostru, Vasile Matei, însoțit de cantori, bărbații ce poartă prapurii, diecii/copii cu rapize, fete și femeile vârstnice care s-au împărtășit, pornesc spre locuința familiei care a pregătit Paștile. Aici se face o slujbă de sfințire a Paștilor, pâinea și vinul, dar și a casei. Din Joia Mare, când se duc Paștile la biserică, și până în ziua de Paști nu se trag clopotele. Se bate numai toaca. Procesiunea este însoțită de mulți credincioși din sat ori cei veniți din alte părți să sărbătorească Învierea acasă.
În fiecare zi din Săptămâna Mare, la biserică s-au ținut slujbe și predici pentru curățenie sufletească și iertare de păcate, pentru a fi mai buni și mai drepți cu aproapele nostru.
Sfânta Înviere să ne aducă lumină și liniște în casele noastre, bunăsporire și pace în lume! Hristos a înviat! Adevărat a înviat!“.
***
O excelentă descriere a unei sărbători foarte importante și a frumoaselor obiceiuri străbune care o compun.
(F.B.)

Recomandările redacției