Interviu cu Petronel Mărcuț, primarul comunei Buteni

primar marcutDe-a lungul vremii, comuna Buteni avea reputația că este o comună bogată. Acum lucrurile nu mai stau chiar atât de bine, vorbesc oamenii, situație subliniată și de primarul Petronel Mărcuț în discuția purtată cu domnia sa nu de mult. Mai trebuie precizat – pentru cine nu cunoaște, firește – că în componența comunei intră patru sate: Buteni – sat de reședință, Berindia, Cuied și Păulian.
– Care este la ora actuală, domnule primar, situația comunei, în general vorbind?
–  Comuna Buteni a fost considerată, odată, o comună bogată; încă mai are acest poiențial. Îmi aduc aminte că butincenii aveau trei ciurde de animale frumoase – cum nu vedeai altele în județ; mă refer la bovine, firește. Acum sunt foarte puține față de vremurile trecute. Asta se datorează faptului că merg lucrurile prost față de cum ar trebui să meargă. Acum se face agricultură cu motorină foarte scumpă, mereu nu este desfacere la cereale ori prețurile sunt foarte mici iar pe țărani, aceste greutăți, ce sunt an de an, îi descurajează de munca pământului. Și, așa, ne ducem mereu spre… prăpastie! În administrație, de asemenea, nu sunt bani.
Oamenii au tot așteptat o îmbunătățire a situației dar… Ca fiecare cetățean al țării și butincenii încă așteaptă, de la guvernanți, semne pozitive pentru… un viitor mai bun! Și asta ar consta în primul rând în creșterea numărului de noi locuri de muncă în zonă. Investitorii, când vin aici, întreabă: noi ce le putem oferi? O agricultură care se face la noi atât de scump: munca grea a câmpului…
– Am înțeles că sunt câteva zeci de locuri de muncă la firma Sanaidea…
– Da, și despre acest exemplu voiam să spun; aici sunt cam 100 de persoane angajate. Am în vedere însă și alte noi locuri de muncă ce ar putea fi înființate aici; dar… posibilul investitor, când vine, ne întreabă: noi ce facilități îi oferim?
– În altă ordine de idei, cum considerați că ați încheiat anul 2013?
drum agricol sociali lucrari– Am făcut tot posibilul să acopăr agenda de lucrări a anului trecut. Am finalizat, astfel, amena­jarea de drumuri agricole care au ajuns să fie mai bune decât cele naționale din multe locuri. Cu fonduri obținute prin PNDR, Măsura 125 a,  am realizat 10 km de drum, după cum s-a putut vedea și în teren – în va­loare de 3.839.533 lei. Am mai făcut și alei pietonale în Buteni – circa 640 m, la Cuied – 270 m, în Păulian – 230 m, în Berindia – 220m. Totul a costat 90.000 lei. În Buteni – împreună cu Composesoratul Urbarial Contenit din Buteni, am mai făcut și „Ulița Vacilor“, în lungime de 1,3 km, drum necesar localnicilor. Mai avem investiții „atacate“ în 2013 pe care le vom continua în acest an precum Centrul de Informare și Promovare Turistică Buteni, finanțat prin PNDR, Măsura 313, valorând 960.727 lei.  O alta – ce se va finaliza acest an ar fi Alimentarea cu apă potabilă la Cuied – cu finanțare prin HG 577/1997 în valoare de 2.972.030 lei. Vom continua și cu lucrarea Amenajarea parc și teren de joacă pentru copii în Buteni – pe fonduri PNDR, Măsura 313, cu o valoare de 279.788 lei; vom actualiza și PUG-ul în comuna Buteni.
– Ce investiții v-ați propus pentru 2014?
– Vorbim de canalizare și de epurarea apei în Buteni – pe fonduri de mediu, în valoare de 9 159 226 lei. Vom asfalta și unele străzi din Buteni – proiecte cu fonduri guvernamentale PNDL, valoarea fiind de  8.044.000 lei. Vom reamenaja drumul agricol Miriște-Barda, în Buteni, circa 0,8 km – pe fonduri PNDR Măsura 125 a, valorând 279.000 lei. Vom continua cu alei pietonale în toate satele, circa 1,7 km în total; vom mai reabilita câteva străzi cu piatră și criblură; reamenajarea a șase podețe în toată comuna; vom reamenaja parcarea din centrul Cuiedului. Noi stăm bine cu străzile pentru că le-am făcut bine anul trecut când am reamenajat și 12 podețe și o punte pietonală.
– Ce lucrări faceți cu „socialii“ de la Legea 416?
– Despre acest aspect vreau să mai adaug: ne ajutăm la unele lucrări cu dânșii. Avem în jur de 100 de persoane cu ajutor social și cu ajutorul lor facem lucrări curente de întreținere: curățări de șanțuri, pe văi și la alte lucrări edilitar-gospodărești. Cu câteva zile în urmă am curățat șanțul spre Sebiș, de toată vegetația nedorită. Vrem ca această zonă să aibă aspect îngrijit.

Recomandările redacției