Interviu cu Petronel Mărcuț, primarul comunei Buteni

În ultima vreme în comuna Buteni lucrurile au început să se „miște“, cum se spune, eforturile actualului primar – Petronel Mărcuț, arătându-și roadele. La un simplu tur prin localitatea Buteni, acest lucru este vizibil, astfel că la întâlnirea cu edilul am discutat, firește despre proiectele inițiate, despre care se discuta și printre oameni. Comuna Buteni are în componență patru sate: Buteni – centrul de comună; Berindia, Cuied, Păulian.

Centrul de Informare și Promovare Turistică e aproape gata

Centrul de Informare și Promovare Turistică e aproape gata

– Am înțeles că aveți un proiect legat de modernizarea comunei. Despre ce este vorba, domnule primar?

– Ați înțeles bine, însă nu doar un proiect, avem mai multe proiecte;  despre unul dintre ele se vorbește mai mult. Astfel, la nivel de comuna Buteni sunt șase proiecte și mă bucur pentru ce am putut face pentru cetățenii comunei. Eu nu m-am mulțumit să vin la sediul Primăriei și să aștept ora patru… Eu am avut planuri, pentru care am făcut multe drumuri la București, ca să rezolv câte ceva pentru cei care m-au trimis la Primărie. Eu nu am avut nevoie de certuri, de „împunsături“ – că astea au ținut comuna pe loc. Acum comuna noastră este în dezvoltare și am să vă spun câteva acțiuni făcute în acest sens.

– Exact despre asta am vrut să discutăm. Despre ce fel de proiecte este vorba?

– Păi, ca să avem o imagine clară, trebuie să începem cu… începutul și anume: alimentarea cu apă a satului Cuied, proiect pe PNDL. În teren se vede și mai bine totul, chiar dacă vremea e capriciosă și mai plouă. Puteți vedea cișmelele amenjate, apoi stația de pompare și bazinul de apă – deci lucrare finalizată până la sfârșitul acestei luni – adică iulie. Vă dați seama, acești oameni au dus-o foarte greu cu apa, mai ales cei din deal. Foloseau apa de ploaie pentru consum. Nu se mai putea așa ceva. Deci acesta a fost primul proiect.

Primarul ne arată Stația de pompare a apei din Cuied

Primarul ne arată Stația de pompare a apei din Cuiedse mai putea așa ceva. Deci acesta a fost primul proiect.

Al doilea proiect este cel prin care s-a construit Centrul de Informare și Promovare Turistică din Buteni, proiect finanțat prin Măsura 313. Cu el suntem deja spre finalizare; mai sunt de făcut: încălzirea, împrejmuirea, pavajul și câteva mărunțișuri, adică lucrări mai minore.

Al treilea proiect este: „Amenajarea unui parc și teren de joacă pentru copiii din Buteni“ – proiect prin PNDR, prin Măsura 322, axa IV LEADER, lucrare „atacată“ deja, în circa două luni este finalizată.

Acum vorbim de acel proiect mare de care se vorbește „Canalizare și epurarea apei în localitatea Buteni“ care este un vis al cetățenilor de aici. Mulți s-au luptat – de 20-25 de ani – să realizeze așa ceva dar fără rezultate. S-a semnat în 4 iulie acest proiect deosebit pentru cetățenii comunei. Deci acesta a fost al patrulea proiect de care v-am spus. Contractul a fost la Centrul de Mediu, la București.

Al cincilea proiect este cel cu „Aleile pietonale“, prin care s-au făcut 1380 metri liniari – și din bugetul local. Deci în timpul cel mai apropiat nu va mai fi deosebire între orășean și… butincian. Numai că… butincianul are în plus față de orășean! – alimentele obișnuite precum: ouă, lapte, carne de pui, de porc, zarzavaturi, verdețuri, fructe ș.a. din gospodăria proprie.

Aleea din Buteni a fost finalizată

Aleea din Buteni a fost finalizată

Acum vorbim de ultimul proiect „Reamenajarea de drum agricol Miriște-Barda în comuna Buteni“, un proiect PNDR, pe Măsura 125A, Axa IV LEADER; avem cerere depusă pentru accesare de fonduri.

– Schimbând puțin subiectul, când va fi sărbătoarea comunei?

– Sărbătoarea va fi în 31 august (duminica). „Ziua comunei Buteni“ e sărbătorită în fiecare an; acum vom avea invitați deosebiți, atât interpreți de muzică populară cât și umoriști precum: Văru Săndel, Vasile Coca, Andreea Voica, Simona Boncuț din Oradea și „Rapsodia“ din Arad și alții. La sărbătoare îi așteptăm și întâmpinăm cu drag pe toți oaspeții care vin.

Părerile oamenilor

Firește că oamenii au sesizat evoluția bună a comunei, drept pentru care și în discuțiile dintre ei vorbesc de aceste lucruri.

„Primarul de acum e primar pe viață. Buticenii de când visează să aibă canalizare și epurarea apei în Buteni… Uitați că a ajuns și la

Parcul din Buteni este în curs de amenjare

Parcul din Buteni este în curs de amenjare

noi norocul. Aceasta, adică ce va face domnul primar pentru noi, va fi o mare realizare pentru localitatea noastră și pentru întreaga comună zicea localnicul P.M. din Buteni.

Din discuțiile cu mai mulți oameni a reieșit cam aceeași concluzie, aprobată de toți.

S-au perindat atâția primari dar nu au făcut nimică-nimică, domnule! Acum intrăm și noi în pas cu lumea, de când îl avem pe domnul Petronel ca primar. Se vede în comună ce a făcut și se știe ce va face. Iară acum vă spunem că nu avem nevoie de alt primar. E respectuos iar rezultatele îl țin primar cât vrea dumnealui“ spunea o femeie pensionară.

Un alt localnic spunea clar: Îl cunosc bine pe domnul inginer Petronel Mărcuț, primarul comunei Buteni: nu promite fără acoperire, nu-și duce cetățenii în eroare cu promisiuni. Are… fapte. Este stimat de cetățenii acestei comunități. Acceptă orice solicitare, făcută de orice cetățean, pentru bunul mers al comunității“.

 

 

 

 

 

 

Recomandările redacției