Interviu cu Daniel Tomuța, primarul orașului Sântana

IMG_2003 IMG_2006 IMG_2014 IMG_2015 IMG_2018Și la o primă vedere, doar trecând prin oraș, se poate observa că fața orașului Sântana s-a schimbat în cei doi ani de când administrația este condusă de tânărul primar Daniel Tomuța.
Nu putem să nu ne amintim de strada de pe centru „pavată“ cu calupi, pe care, atunci când treceai cu mașina, îți clănțăneau dinții în gură… iar azi când treci parcă nu mai ești în Sântana.
Acum, la doi ani de la preluarea primului său mandat, se poate spune că tânărul primar a reușit aproape să finalizeze cam tot ce și-a propus pentru… întreg mandatul de patru ani, demonstrând celor ce l-au ales că nu i-a dezamăgit.
– S-au scurs doi ani de mandat, domnule primar. Ne-ați putea spune câteva din obiectivele dumneavoastră?
–  În primul rând vreau să spun că, la doi ani de mandat mă bucur că nu i-am dezamăgit pe oameni, pe alegătorii care m-au… „trimis“ să iau mandatul de primar al acestui frumos oraș și a satului aparținător Caporal Alexa. Apoi vreau să vă spun că am drămuit fiecare bănuț, deoarece marile lucrări pe care le așteaptă toții cetățenii sunt introducerea canalizării și modernizarea drumurilor – lucrări ce sunt în curs de realizare. Canalizarea e aproape gata și până acum am asfaltat circa 6 km de străzi orășenești; au mai rămas doar 2,5 km de drum de pământ din cei 74 km. Cel mai mare câștig, după părerea mea, este că am obținut – până la sfârșitul anului viitor – acceptul pentru 8,1 km de străzi; proiect cu finanțare guvernamentală, în valoare de 10 milioane lei.
– Care sunt următoarele obiective de pe agenda de lucru până la finele anului?
– Păi ar fi modernizare Parcului Kataharina-Ackermann, parcarea pentru angajații de la EKR, capela mortuară din Comlăuș, terenul sintetic de pe strada Dunării, anveloparea termică a corpului de la Liceul Tehnologic, montarea – în spatele Primăriei – unei stații de monitorizare a poluării aerului, deschiderea sediului BRD de lângă magazinul Profi, o nouă parcare pe strada Muncii – în apropierea Primăriei, cabinet stomatologic pentru elevi la Școala Sfânta Ana, pietruirea unor străzi, realizarea de trotuare, refacerea drumului agricol, amenajarea vestiarelor la terenul de fotbal din Caporal Alexa… Deci, aproape că am atins toate lucrările de interes general pentru cetățeni.
– Prin urmare ar mai fi de spus și altele…
– Ar mai fi, desigur. Bunăoară în primii doi ani ai mandatului meu am atins și realizat peste 88 de puncte. Iar ca să nu mai înși­răm o altă listă de realizări de până acum putem trece prin tot orașul – și satul Caporal Alexa, să le identificăm.
În plus, la nivelul Primăriei am înființat o nouă firmă, aflată în subordinea Consiliului Local și coordonată, firește, de primar și viceprimar: aici sunt 15 angajați. Ei se ocupă de întreținerea zonei verzi a parcurilor, amenajarea de trotuare și de alte lucrări. Am economisit o sumă de bani uriașă prin înființarea acestei firme, prin care ne gospodărim singuri, că nu avem de unde să așteptăm ajutor. Avem modernizate 4,5 km de străzi, după cum urmează: Olteniei, Mihai Eminescu, Zărandului, C.D. Gherea. Avem în vedere ca în proiectul următor – modernizarea altor străzi, cu bani guvernamentali – să fie străzile din zona centrală. Sunt multe de făcut în oraș și totul costă bani. A trecut vremea risipei banului public înainte de… a-l cheltui; judecăm de două ori sau de trei ori dacă e necesar cheltuirea lui, fără niște justificări, așa cum scrie la carte.
– Cum se prezintă situația pentru satul Caporal Alexa?
– Am făcut multe și în satul aparținător Caporal Alexa: am făcut peste 3 km de trotuare – de o parte și de alta a șoselei, am făcut teren sintetic și un parc de joacă pentru copii, acum vom face un Centru de zi pentru copii, asemănător cu cel din Sântana. Acesta va avea o susținere – o masă, zilnic – a copiilor din familii sărace. De masă vor beneficia doar copiii care vor frecventa regu­lat școala, aceasta fiind o modalitate de a-i obliga să meargă zilnic la școală.
Părerile oamenilor
„Este un tânăr cu multă ambiție și dorință să facă treabă. Are un colectiv așa cum și-a dorit, are o colaborare foarte bună cu Consiliul Local și viceprimarul; cetățenii au observat aceste lucruri“ a fost părerea emisă de un localnic din oraș.
Oprindu-ne și în satul Caporal Alexa am intrat în vorbă cu mai mulți oameni, subiectul fiind tot activitatea tânărului primar, firește.
„Bine era dacă ar fi dat Dumnezeu să-l avem primar pe domnul Tomuța mai de demult; atunci Caporal Alexa ar fi fost ca Sântana“ ne-a spus un cetățean mai în vârstă, care n-a vrut să-și dea numele. După care a continuat: „…că pământul de pe marginea satului este tot vândut și un local, nu spun de cine că risc să-mi dea foc la casă. Dar știu ei, oamenii din sat…
Dar ceea ce-a făcut (lucruri bune – n. red.) acest primar de acum, n-am visat că va face cineva atâta bine pentru satul ăsta“. Solicitându-i să-și spună numele dacă aduce așa acuze, omul a replicat: „domnule, ce ușor vorbiți dumneavoastră! Când apărem în ziar cu ce-am zis, «ăștia» sunt în stare de orice…“.
Un alt localnic din Caporal Alexa, G.R. a aprobat spusele celui de dinainte adăugând: „Așa-i! Că, până ajunge Poliția la noi o putem păți… Dar primarul ăsta de acum este un om de suflet: nu numai că te ascultă cu răbdare dar te și rezolvă“ a adăugat omul. Cam astfel au decurs discuțiile cu cei câțiva localnici întâlniți în cale.

Recomandările redacției