tot2 tot1 totFestivalul Internaţional de Teatru Nou continuă astăzi cu două spectacole şi un concert. Astfel, de la orele 19 la Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici va avea loc „Familia Tot” de Örkeny István în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză
Distribuţia este formată din George Costin, Adrian Nicolae, Sorin Miron, Nicoleta Hancu, Alexandru Ion. Costumele şi decorul sunt semnate de Adriana Grand. Este un spectacol al Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu Bucureşti.
În spectacolul „Familia Tót” Victor Ioan Frunză construieşte o dictatură reală într-o lume de carton.
O lume de carton, închisă ca-ntr-o cutie mare de carton, în care personaje mici construiesc lumi de carton şi mai mici – aşa arată spaţiul scenei, desenat de Adriana Grand, a cărei scenografie surprinde şi potenţează grotescul textului. La început goală, scena se popu­lează treptat cu obiecte şi fiinţe a căror fragilitate este în permanenţă pusă în lumină. Fiinţe de carton, supuse ori­când pieirii, o frumoasă metaforă sce­nografică şi regizorală pentru fiinţele care pier în războiul niciodată adus în prim-plan, dar care reprezintă cea mai puternică prezenţă din întregul spectacol. Multiplele straturi ale textului sunt desfăcute unul câte unul, pe un fond comic ce-i permite regizorului să se joace cu psihicul spectatorului şi să-i livreze, ca-n joacă, informaţii concrete despre disperare şi frică.
Personajele execută un fel de joc – ritual, rupt din timp, ca-ntr-un meca­nism al unui ceas gigantic. Poştaşul, pompierul, soţia şi fiica pompierului, maiorul, toate sunt personaje tip, prinse într-o poveste, care, în finalul spectacolului, evadează din irealitate şi intră în realitate… prin moarte.
Violenţa extremă este discretă
Tot astăzi, de la orele 21,30, în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad va avea loc spectacolul „Ca pe tine însuţi” de Maria Manolescu în regia lui Radu Apostol. Este o producţie a Teatrului Mic din Bucureşti care reuneşte actori precum Mihai Gruia Sandu, Mihaela Rădescu – Maria, Viorel Cojanu. Scenografia este semnată Adrian Cristea, iar muzica live – Bogdan Burlăcianu aka BOBO – Fără Zahăr. Grafica aparţine lui Daniel Bălănescu.
Uită toate ştirile tari pe care le-ai văzut. Uită sfârşitul lumii, sângele, crimele şi violurile: în fiecare iarnă în Bucureşti mor 300 de persoane fără adăpost. Mor în linişte, în zăpadă şi în singurătate absolută. Între noi. Te-ai gândit vreodată că violenţa extremă e discretă? Bonus: o foarte tristă po­veste de dragoste.
În spectacolul „Ca pe tine însuţi” este prezentă o lume pe lângă care trecem de cele mai multe ori fără să încercăm să o înţelegem. Cea a oamenilor străzii. O poveste de iarnă spusă cu realism, cu tristeţe şi în acelaşi timp cu mesaj către semenii care îi abandonează conştient şi despre violenţa fără de cuvinte a societăţii. Trei personaje, Maria – afectată de probleme de natură psihică, Ioan – fost preot, se pare, indivizi ajunşi ai nimănui, lipsiţi de adăpost, încearcă din toate puterile să comunice cu lumea, sunt chiar în căutarea iubirii.
Seara se încheie cu o reprezentaţie din seria „Serile BOeMe ale festivalului”: un concert cu formaţia Transilvania Quartet.
Spectacol lectură în prezenţa autoarei
Sâmbătă, de la orele 15 la Sala Concordia a Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol este programat spectacolul lectură: „Durata medie de viaţă a maşinilor de spălat”, de Elise Wilk.
În distribuţie: Dorina Darie Peter, Roxana Sabău, Ioan Peter. Reprezentaţia va avea loc în prezenţa autoarei.
Elise Wilk s-a născut la 29 iulie 1981 la Braşov. Este licenţiată a Facul­tăţii de Jurnalistică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Deţine un master în Literatură şi Comunicare la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi unul de scriere dramatică la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte din Târgu-Mureş. Este autoarea mai mltor piese montate pe scenele unor teatre independente sau de repertoriu din ţara noastră. În 2008 a câştigat concursul dramAcum cu „S-a întâmplat într-o joi”. În 2012 piesa sa „Pisica verde” a fost distinsă cu premiul I în cadrul proiectului „Practică teatrală în regiunile Centru şi Nord Vest”. Textele sale au fost publicate în antologii şi pe site-ul editurii Liternet.
În aceeaşi zi, de la 18.30 pe platoul din faţa Primăriei Compania de Teatru Instant va susţine una dintre îndrăgitele reprezentaţii Impro Comedy Show. Protagonişti: Giorgiana Elena Popan şi Robert Pavicsits.
De ce instant? Dintr-un motiv simplu: spectacolele lor de improvizaţie se nasc instant la faţa locului, strict pe baza sugestiilor publicului, şi se transformă într-un spectacol 100% interactiv.
Impro Comedy Show
Spectacolul este, de asemenea, flexi­bil şi adaptabil la aproape orice tip de public.
Impro Comedy Show – un pretext (dacă vreţi) să participaţi activ la realizarea unui spectacol, să îi provocaţi pe cei doi actori, să le faceţi sugestii, ba chiar şi reclamaţii în direct.
De la 19, în Sala Mare a Teatrului German de Stat va avea loc „Der­diedans”, un performance după un concept de Florin Fieroiu
Coordonare artistică – Florin Fieroiu. Textul spectacolului va fi tradus în limba română.
De la orele 21 la Sala Marionete a Teatrului Clasic Ioan Slavici Compania Aradi Kamaraszinhaz în colaborare cu Andaxinhaz Budapesta vor juca în „Taina celor doi”.
Regia şi coregrafia – Zsalakovics Aniko.
Două suflete înfometate. Se ascund. Femeia este înspăimântată. Bărbatul se teme. Amândoi sunt conştienţi de propriile vulnerabilităţi. Apropierea celuilalt îi face să se simtă incomod, astfel încât nu îndrăznesc să închege relaţii profunde. Pot pierde prea mult.
Cât de simplu ar fi totul dacă ar reuşi să accepte că a iubi frumos şi a da frâu liber sentimentelor nu este o slăbiciune, şi dacă şi-ar permite să se întoarcă la intimitate. Dar nu reuşesc…
Distribuţia este formată din Góbi Rita şi Parti Péter.
„Flori de mină”
De la orele 22, la Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici, Teatrul Naţional Târgu – Mureş şi Yorick Studio prezintă „Flori de mină” de Csaba Székely în regia lui Aba Sebestyén. Spectacol este supratitrat în limba română.
În Ţinutul Secuiesc ponderea sinuciderilor este de două ori mai mare decât în toată România. Nimeni nu ştie de ce. Unii găsesc motivaţia în aspri­mea anotimpurilor, în rigiditatea mun­ţilor. Alţii consideră că pentru flăcăii secui, cărora briceagul le este mereu în buzunar, viaţa umană are altă valoare. În lumea lor Soarele apune mai curând. Cu cât mai curând, cu atât mai bine.
În asemenea anturaj se joacă spectacolul „Flori de mină”.
Fostul miner, de la închiderea minei îşi petrece zilele fără de speranţă şi îşi îngrijeşte tatăl bătrân. Lumea a devenit altfel decât şi-o dorea el. Asemenea lui, cei apropiaţi: sora lui vitregă Ilonka, prietenul Mihály, vecinii Illés şi Irma, caută şi ei o ieşire. Fiecare în felul lui.
În pofida destinelor nenorocite şi a frustrărilor „Flori de mină” nu este o piesă sumbră.
Prezenţa marcantă a umorului negru ne ajută să privim lumea în care trăim de la distanţa adecvată. Ne ajută să să ne trezim din somnul dureros, în care protagoniştii pier.
Primul spectacol al zilei de dumi­nică, 12 mai, va avea loc la orele 11, la Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici. Este vorba despre „Mystères de l’amour, mystères de la vie” al Trupei Amifran, după texte de Christian Caro, Sylvaine Hinglais, René Tholy, Jean-Michel Ribes. Regia este semnată de Florin Didilescu.
Ce este dragostea? ce este viaţa? Acest spectacol nu îşi propune deloc să ofere răspunsurile, ci, dimpotrivă, el ne întreabă, ne incită, ne provoacă să reflectăm la aceste două teme care nu încetează să preocupe umanitatea. În spatele aparenţelor comicului, ironiei sau a sarcasmului, spectatorul este invitat să descopere el însuşi răspunsurile şi să le formuleze în propria-i manieră, cu propriile-i cuvinte.
Dar, în timp ce aceste întrebări sunt ridicate, omenirea va putea să întrevadă frumuseţea viitorului…
De la orele 18, tot la Sala Studio, compania Teatrul nu e o clădire pre­zintă „7 dintr-o lovitură” de Lia Bugnar în regia autoarei. Din distribuţie: Maria Obretin, Anghel Damian, Marius Manole, Ilinca Manolache, Nicoleta Lefter, Cătălin Babliuc, Andrei Runcanu şi Lia Bugnar.
„7 dintr-o lovitură” e o piesă tipică de Lia Bugnar. Sub un pretext oarecare pune la un loc nişte oameni care nu se cunosc şi îi lasă să scoată ce au mai bun, mai rău, mai penibil şi mai sensibil în ei. De această dată, pretextul e un reality show în urma căruia doi dintre cei şapte vor primi rolurile principale dintr-o telenovelă. Cum nu contează foarte tare povestea, ci felul în care e spusă, singura cale să aflati dacă bancul e sec sau, dimpotrivă, reuşit, e să veniţi să vedeţi spectacolul.
„7 dintr-o lovitură” este un spectacol cu și despre tineri, în care persona­jele sunt prinse în goana atingerii propriilor vise, sacrificând orice și plă­tind oricât. Textul scris de Lia Bugnar are mult umor și face aluzii la situații cotidiene, combinând perfect suspansul și adevăul cu ironia.
De la orele 22, aceeaşi companie „Teatrul nu e o clădire” va prezenta tot la Sala Studio
„O piesă deşănţată”, de Lia Bugnar în regia Dorinei Chiriac. Din distribuţie Marius Manole, Radu Iacoban, Lia Bugnar şi Ilinca Manolache.
În spectacolul regizat de Dorina Chiriac se vede stilul artistului antrenat şi perfecţionat în Teatrul de Comedie. Dorina Chiriac duce spectacolul, cu mână de fier (metal topit imediat de admiraţia colegilor ei), spre înalte culmi ale replicii şi progresului în umor. Şi demonstrează că râsul din gura oamenilor poate evolua. Îl ajută să evolueze nişte actori care se iubesc şi pe scenă, şi în afara ei. E o situaţie rară, pe scena unui teatru (şi în afara ei)!
De la orele 21,30, pe platoul din faţa Teatrului Clasic Ioan Slavici Compania Andaxinhaz Budapesta va susţine o reprezentaţie intitulată „Intervenţii”.
Odeon joacă „În container”
De la orele 22 la Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici, Teatrul Odeon din Bucureşti va prezenta spectacolul „În container” de Constantin Cheianu. Regia – Cristian Ban.
„Spectacolul tânărului regizor Cristian Ban creează un univers claustrofob din tranzitoria cameră de hotel obscur din Bruxelles unde se întâlnesc fatal destinele unor transfugi moldoveni, simpli pioni, a căror viaţă se joacă la noroc. Nu este întâmplătoare sugestia tablei de şah de la toaletă, susţinută şi de costume (scenografia Cristina Milea). Pe faianţa din baie, în pătrăţelele albe, unul dintre mafioţi ţine soco­teala „mărfii”, a celor vii şi celor morţi, călătorii clandestini din containere, o socoteală nu creştineas­că, ci financiară. Morţii înseamnă bani pierduţi, viii, profit. Roşul tare al fotolii­lor şi capacelor de pisoar ar fi dătător de speranţă dacă nu ar fi culoarea sângelui. Actorii Odeonului realizează o adevărată operă de artă din accentul neaoş moldovenesc, replicile devin savuroase, aproape exotice pentru spectatorul bucureş­tean. Formulele de adresare tipice peste Prut, necunoscute dincoace, cu sensul de «conaţional», dar tradus irezistibil prin «pământean» sunt un deliciu şi îmbracă întregul în umor, deşi în esenţă este tragic”.
Oana Stoica
De la orele 24, la Drama’S Club va avea loc un concert susţinut de Agoston Bela.

Recomandările redacției