Am avut ocazia, recent, să fim oaspeții comunei Hălmăgel, ca urmare a unei invitații primite din partea primarului Mihaela Banci. De altfel, am efectuat această vizită, având în vedere că în comună se efectuează o serie de lucrări de modernizare. Ca de obicei, înainte de a ajunge la Primărie am mai discutat cu câțiva localnici, despre realația dintre administrația locală și cetățeni și despre modul în care este percepută activitatea edililor. Unii susțin că nu vor să se bage în discuții, în timp ce alții susțin cu fruntea sus că ceea ce a făcut pentru comună actualul primar, Mihaela Banci, nu a făcut nimeni. „E drept, mai sunt cârcotași, puțini la număr și nebăgați în seamă de nimeni, dar adevărul este că se lucrează și se lucrează bine. Mergeți pe străzi să vedeți. Dacă nu era primar doamna Mihaela, rămâneam fără străzi asfaltate. Lucrările de modernizare continuă. O să vedeți și utilajele, dacă mergeți unde se lucrează”, susține una dintre localnicele cu care am stat de vorbă.
Înainte de a pleca pe teren în comună, am făcut un popas la sediul Primăriei. De acolo am plecat împreuna cu primarul Mihaela Banci, care ne-a prezentat ultimele realizări. „Ceea ce am reușit să facem anul acesta este un mare succes pentru comuna noastră. Mă bucur foarte mult de ceea ce am putut să facem până acum. Eu zic că acolo unde există interes, există și realizare. De multe ori m-am trezit noaptea din somn, înainte de a începe acest proiect și mă gândeam cum am putea face să asfaltăm străzile din comună, dar și alte drumuri. Și uite că Dumnezeu m-a ajutat”, a declarat Mihaela Banci. În continuare, aceasta a făcut un scurt istoric al realizărilor din acest an. „Să știți că pe mine mă mulțumește ce am putut realiza anul acesta, dar de mai bine este tot timpul loc. Ce realizare mai mare vreți ca atunci când nu mai mergi prin bălțile cu apă, pentru că drumul de piatră nu este asfalat, oricât de bine l-ai întreține. De altfel, modernizarea străzilor din comună continuă. Am făcut reparații la drumul comunal în cătunul Ienășești, în satul Luncșoara, am continuat și în satul Țohești. De realizat am realizat mult mai multe. Spre exemplu, am obținut finanțare pentru cadastrare și avem un proiect pentru modernizarea iluminatului public. Una peste alta însă, doresc să dezvoltăm comuna”, mai spus Mihaela Banci. În ceea ce privește calitatea lucrărilor efectuate de Inteco Holding, aceasta susține că este foarte mulțumită. „Patronul vine mereu la noi și supraveghează ritmul în care se lucrează și calitatea lucrărilor. Trebuie să știți că este exigent”, a ținut să spună Mihaela Banci.
Despre semnificația
ulcioarelor
Despre cele două ulcioare amplasate la intrarea în comună, primarul Mihaela Banci susține că au o semnificație și o tradiție aparte. „De aici
s-au ridicat olarii din Hălmăgel și Târnăvița. Olăritul era nu numai o îndeleltnicire oarecare, ci și o sursă de existență. Pe drumul pe care îl asfaltăm noi acum, pe marginea căruia punem rigole de beton, treceau oamenii din Târnăvița cu caii și măgarii încărcați cu oale și ulcioare”, a ținut să precizeze primarul. Este o amintire frumoasă, însă astăzi, din păcate, mai există unul sau doi olari în zonă. Pe vremuri, la Târnăvița era o secție de olărit, iar ceramica era exportată.
Voicu Sida

Recomandările redacției