bun

Sălile de clasă s-au deschis astăzi după mai multe săptămâni de vacanţă, lăsând loc emoţiilor şi bucuriei revederii colegilor şi, de ce nu, a dascălilor. Festivităţile de deschidere a noului an şcolar au adunat sute de copii, alături de părinţi, bunici sau apropiaţi în curţile şcolilor, cei mai emoţionaţi fiind bobocii din clasele I sau pregătitoare.

Fiecare unitate de învăţământ şi-a organizat singură festivitatea de la ora pe care a considerat-o mai potrivită, ţinând însă cont şi de programul autorităţilor invitate la deschidere. Colegiul Naţional Preparandia Dimitrie Ţichindeal a fost una dintre cele mai matinale, festivitatea începând la ora 08.30. Pe lângă conducerea unităţii, Sorin Haiduc – director şi Corina Uzum – director adjunct, din prezidiu au mai făcut parte Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Anca Stoenescu, inspector şcolar adjunct, Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest Vasile Goldiş şi Florentina Munteanu, prorectorul Universităţii Aurel Vlaicu Arad. Primarul Aradului a ţinut să sublinieze faptul că „eforturile pe care le face administraţia locală împreună cu profesorii şi conducerea acestei unităţi de învăţământ de prestigiu sunt maxime, dar întotdeauna va fi nevoie şi de sprijinul părinţilor“.

Colegiul Naţional Moise Nicoară şi-a deschis porţile de la ora 09.00, din prezidiu făcând parte directorii Maior Csaba, Maria Haş şi Claudius Mladin – inspectorul şcolar general, Aurel Ardelean – preşedintele Universităţii de Vest Vasile Goldiş, Valentin Bosânceanu din partea jandarmilor, Iustin Cionca din partea Consiliului Judeţean, iar în cele din urmă a ajuns şi Gheorghe Falcă.

La Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta festivitatea a început de la ora 10.30, evenimentul fiind moderat de către directoarea Eugenia Groşan. Printre invitaţi s-au numărat Gheorghe Falcă, Florentina Hogea – subprefectul Aradului, Claudius Mladin, Ramona Lile, rectorul Universităţii Aurel Vlaicu, Florin Galiş – consilier local, Glad Varga – de la Asociaţia Educatio şi Cornel Secianschi din partea comitetului de părinţi.

Şcoli fără autorizaţie sanitară în anul 2015

În vederea verificării condiţiilor privind începerea noului an şcolar, inclusiv autorizarea de funcţionare din punct de vedere sanitar s-au format trei echipe cuprinzând reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Prefecturii şi Direcţiei de Sănătate Publică Arad, care s-au deplasat în perioada 2-8 septembrie 2015 la unităţile şcolare din municipiul şi judeţul Arad, în vederea verificării existenţei autorizaţiei sanitare de funcţionare precum şi a condiţiilor de începere a noului an şcolar, dotarea cu mobilier, asigurarea manualelor şcolare, existenţa grupurilor sanitare modernizate.

Până în prezent din totalul de 463 de unităţi şcolare (454 școli, nouă palate și cluburi ale copiilor, cluburi sportive) un număr de 298 de unităţi dețin autorizaţie sanitară de funcţionare (reprezentând 66%) , urmând ca în perioada imediat următoare un număr de 74 unităţi şcolare (16%) care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare și care au întreprins  toate demersurile necesare pentru remedierea deficieţelor să obțină această autorizație. Astfel rămâne un număr de 82 unități școlare (18%) fără autorizaţie sanitară de funcţionare.

Toate unităţile şcolare care nu deţin momentan autorizaţie de funcţionare sunt din mediul rural, având ca şi cauză numărul insuficient de cabine WC, inexistenţa fântânilor cu apă cu jet ascentent, pardoseli deteriorate în sălile de clase, etc. „Astfel putem afirma că un procent de 82% din unitățile școlare din județul Arad încep noul an școlar în bune condiții, înregistrându-se o creștere de patru procente față de cele 78% din anul trecut școlar“, ne-a declarat Laura Nădăban, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Recomandările redacției