deschid nedeie folclor Nedeie troita Nedeie public NedeieÎncă o ediție a celebrei sărbători câmpenești numită „Nedeia de la Tăcășele“ s-a derulat în weekendul trecut. Ediția din acest an – a nouăzeci și una – a fost deosebită prin normalitate: oamenii au venit să petreacă câteva ore în aer liber, într-un peisaj mirific și ascultând muzică populară bună.
Sărbătoare cu mulți oaspeți
Această sărbătoare nu are dată fixă; după obiceiul din bătrâni se ține în a doua duminică după Rusalii. Tot conform tradiției, sărbătoarea a debutat cu o slujbă religioasă oficiată la Troiță de către preotul Ștefăniță Muț. Participanții s-au deplasat apoi spre platoul ce a găzduit nedeia. La serbare au fost prezente și numeroase oficialități – atât de la nivel de județ cât și primari și consilieri locali din județ: Bârsa, Pleșcuța, Dezna ș.a.
Primarul Radu Giurgelea a adresat salutul său celor prezenți, a prezentat un scurt istoric și câteva cuvinte despre frumoasa sărbătoare, declarâd-o apoi deschisă. A încheiat cu urarea de a petrece ore frumoase la nedeie și cu îndemnul de a veni și în anii viitori. Președintele Consiliului Județean Arad – Nicolae Ioțcu, prezent la nedeie a adresat și el câteva cuvinte de suflet celor prezenți și n-a uitat să sublinieze buna activitate a primarului din Vîrfurile în cadrul comunității.
Programul folcloric:
de excepție
Și în acest an, la sărbătoarea de pe Valea Tăcășelelor folclorul a fost vedetă necontestată, atât în rândul tinerilor cât și a artiștilor deja cunoscuți. Au evoluat pe scenă elevi de la Școala din Vîrfurile, elevi de la Școala din Hălmagiu, elevi de la Școala din Pleșcuța, Ansamblul „Druscele“ din Bârsa. Au putut fi ascultați: Olivia Cotocea Cotuna, Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Tibi Crișan acompaniați de orchestra de muzică populară „Rapsozii Zărandului“ condusă de taragotistul Petrică Pașca. A mai evoluat și ansamblul „Doina Mureșului“ condus de coregraful Viorel Nistor. Au mai urcat pe scenă formația „Junii Crișului“ din Dieci, conduși de Gheorghe Țîț – directorul Căminului Cultural cu solista vocală Cosmina Brădean și alții. Spectacolul a ținut până seara târziu.
Petrecere… și în ajunul nedeii
În ultimii ani sărbătoare s-a extins: foarte mulți participanți vin din ajun, adică de sâmbăta seara. Anul acesta a fost la fel: până în zorii zilei de duminică diferite formații au avut program toată noaptea. Mai ales tinerii au petrecut foarte bine și au beneficiat și de pre­zența unor comercianți cu specialități culinare obișnuite dar și cele specifice zonei cum sunt vrișli de Hălmagiu și țuica tare „de două ori întoarsă“ cum se spune dar și băuturi răcoritoare, apă minerală ori de izvor.
Regretul crescătorilor
de animale
Ca în fiecare an, în cadrul nedeii au fost prezenți și numeroși meșteri populari din zonă și din comunele învecinate cu produsele lor specifice. Au putut fi văzute obiecte din lemn pentru gospodărie precum: furci de fân, cozi de unelte: greble, lopeți, topoare dar și vase de lut făcute de olarii din satul Târnăvița. Anul acesta nu a fost organizat concursul crescătorilor de animale, spre regretul acestora. „Din păcate, nu am mai organizat acest concurs deoarece nu mai sunt resurse financiare pentru premierea câștigătorilor. Știu că mulți crescători de animale cu rezultate de excepție au așteptat ca, după modelul unor ani anteriori, să repetăm acest concurs dar aceasta este situația“ – preciza primarul Radu Giurgelea.

Recomandările redacției