Comuna Pleşcuţa se află situată în Depresiunea Hălmagiu, la poalele Munţilor Codru-Moma şi Metaliferi, pe cursul superior al Crişului Alb. Comuna se întinde pe o suprafaţă de peste 7.000 ha şi are în componenţă şapte sate: Pleşcuţa – sat reşedinţă, Aciuţa, Budeşti, Dumbrava, Gura Văii, Rostoci şi Tălagiu, populaţia comunei oscilând în jurul a 1.500 de locuitori. Vechimea acestor așezări – ca a tuturor din această zonă – oscilează între patru și șase… secole! O performanță neatinsă de multe țări europene, darămite din lumea largă. Astfel, atestările documentare a acestor localităţi sunt: Pleşcuţa, Rostoci şi Tălagiu – din anul 1439, satul Aciuţa din anul 1366, Budeşti între 1441-1445, Dumbrava în 1553 şi Gura Văii între 1553-1561.

În ultima vreme, această comună a cunoscut o dezvoltare mai aparte, tânărul primar Marius Viorel Groza – aflat la primul său mandat – s-a implicat serios în realizarea unor obiective care să modernizeze viața acestei comunități. Despre el, oamenii locului spun că i se potrivește vechiul proverb care spune că „omul sfințește locul“.
Utilitățile, un pas mare spre modernizare
Despre punctul de la care a pornit, despre lucrările din comună, despre stadiul lor, primarul Marius Viorel Groza a precizat câteva jaloane. „Eu cred că am reușit realizarea unor obiective importante și continuarea altora în ritm bun precum și unele lucrări noi. Dar să vă descriu puțin situația: când eu am preluat administrația, la aducțiunea apă erau lucrări începute și realizate în proporție de 30%; acum ele sunt realizate în proporție de 70%. Deci un efort mare care se vede în teren. Cât privește obiectivele din mandatul meu: am un proiect destul de mare care a cuprins asfaltarea a două sate: Aciuța și Tălagiu; la Tălagiu deja am asfaltat unele drumuri acum mai recent. De la Tălagiu vom face legătura cu Vîrfurile, aici vor fi vreo 10 kilometri. Aceste două proiecte mari sunt în lucru: asfaltarea și aducțiunea – pe care ne propunem s-o finalizăm până la sfârșitul acestui an. Prin urmare eu consider că am realizat lucruri de care pot să fiu oarecum mulțumit și care sunt un pas important spre moder­nizare. Și nu ne oprim aici… Mai avem de modernizat câteva din căminele culturale“.
Infrastructura, foarte importantă
Lucrările girate de actualul primar sunt majoritar legate de infrastructură, deoarece aceasta este foarte importantă pentru atragerea de investitori dar și de turiști, zona având peisaje foarte frumoase, concurând lejer cu zone din țări unde turismul este foarte dezvoltat. Prin urmare     accentul s-a pus pe… drumuri. „Mai vreau să spun că sunt în atenție și alte drumuri: am făcut  un drum de piatră de la Dumbrava la Budești. Mai avem de modernizat drumul comunal Gura Văii-Rostoci, Aciuța-Dumbrava dar ne lipsesc fondurile anul acesta; vom face însă lucrări de întreținere căci avem speranțe că în cele din urmă vom găsi surse de finanțare pentru a le face.
Am reușit în acești patru ani de când sunt eu primar să asfaltăm cinci kilometri de străzi în Gura Văii, Pleșcuța și am realizat 3,5 km de drum. Subliniez că anul trecut am avut un contract de finanțare în valoare de 60 miliarde; consider că pentru comuna Pleșcuța este mare realizare. Ce­­tățenii știu și realizează ce am făcut pentru ei“ – a precizat edilul.
Opiniile oamenilor
Localnici n-au rămași indife-renți la schimbările din comună. Am consemnat câteva păreri ale acestora vizavi de activitatea aleșilor locali ai acestui mandat, deși oamenii au ținut să rămână în anonimat.
Bunăoară, un grup de romi întâlniți în cale ne-au spus: „Omul ăsta e tare binevoitor: nici nu te apropiai bine de el că te și întreba ce probleme ai. Te și rezolvă pe loc, dacă se poate; nu te amână ca alții“ ne-au spus ei, completându-se unul pe altul. În satul Gura Văii am intrat în vorbă cu câțiva oameni mai în vârstă care au avut numai cuvinte de laudă pentru eforturile tânărului primar de a face drumurile bune. „Am fost de față când s-au asfaltat niște drumuri din Gura Văii, ceea ce ne bucură tare…  Că se duce colbul și de pe ulițele noastre“.
La Tălagiu, auzind ce întrebăm, câțiva oameni ne-au spus: „pe lângă că putem umbla ca oamenii pe drumurile astea noi, ne bucurăm și că acum nu se mai ridică valuri de colb după fiecare drumeț. Praful ăla se așeza apoi peste tot: pe geamurile caselor de lângă drum dar și pe poame…“.

Recomandările redacției