Sebis 1 Sebis 2 Sebis 3 Sebis 4 Sebis 5 „La fotbal şi la agricultură se pricepe toată lumea”, zice o vorbă din folclorul românesc.  Numai că, lucrurile nu stau nici pe departe aşa. O demonstrează viaţa de zi cu zi şi rezultatele pe care, doar unii agricultori le obţin. În concluzie, ca să ai anumite performanţe în agricultură trebuie să respecţi anumite criterii foarte clare.  Mai mulţi factori concură la obţinerea unor producţii bune şi foarte bune. Printre acestea, în mod obligatoriu, câteva sunt indispensabile.  Primo: trebuie să ai utilajele necesare, apoi este foarte bine ca acestea să fie şi performante. Şi, nu în ultimul rând este bine să ai omul potrivit în locul potrivit, adică specia­liştii care să ştie să deservească aceste utilaje. Unul dintre aceşti eroi  de zi cu zi, aceşti oameni modeşti dar care, brazdă cu brazdă, pun o cărămidă la bugetul ţării este şi domnul Ovidiu Palcu, patronul firmei Intecoholding SRL, din Sebiş. Acesta spune: „În agricultură, ca şi în mai toate domeniile, este nevoie de investiţii ca să ai rezultatele scontate. Fără falsă modes­tie pot spune că am făcut investiţii uriaşe. Însă, cel puţin din datele de până acum, pot spune că producţie de porumb va fi cuprinsă între opt şi nouă tone la hectar. Din păcate preţurile cerealelor nu sunt pe măsura aşteptărilor noastre, a celor care muncesc în linia întâi.  Dar pentru a compensa preţurile mai slabe, eu ca şi companie am diversificat activitatea şi în alte domenii  cum ar fi construcţiile, dar şi lucrările pentru terţi în agricultură. Astfel, mai reuşim să aducem resurse financiare, care mai compensează unele… scăpări, să le spun aşa din vânzarea cerealelor”.
Pământul nu are zile libere
Ovidiu Palcu a învăţat cel mai bine pe pielea lui faptul că „agricultura nu are sărbători şi zile libere. Nici sâmbătă, nici duminică. Cultura trebuie întreţinută, erbicidată, semănată în momentul prielnic. Mai ales la grâu dacă ai scăpat două- trei zile  şi a şi plouat,  recolta  îşi va pierde din calitatea pentru panificaţie. De aceea, ca să fiu mai concret, toate trebuie făcute la timpul lor şi respectând reţeta tehnologică”, a punctat  antreprenorul.  Dacă până acum câţiva ani , în zona Sebiş – Bocsig, pârloaga era cât casa, adică foarte multe suprafeţe erau de-a dreptul nelucrate, astăzi nu-ţi vine a crede că se obţin asemenea recolte de nouă tone, mai ales la porumb. Dar până să se ajungă la rezultatele de astăzi s-a trudit din greu: în primul rând la curăţarea terenului de arbuşti şi mărăcinişuri, la nivelarea lui şi pregătirea lui corespunzătoare până în faza de semănat.
Oameni de încredere
Un alt capitol care concură la obţinerea unor rezultate cel puţin satisfăcătoare pentru orice investitor în domeniu este şi acela de a forma şi, mai ales a avea şi menţine, un colectiv de încredere. Adică „omul sfinţeşte locul, cum zice o vorbă din bătrâni”, punctează domnul Palcu. Pe de altă parte, patronul firmei din Sebiş adaugă: „Oamenii mei ştiu că eu nu sunt poliţist după ei. Fiecare dintre ei s-a obişnuit cu responsabilitatea pe domeniul său de activitate.  Iar oamenii mei pot spune că sunt de încredere.  Este un aspect foarte important, la care eu şi fratele meu geamăn , asociat cu mine la rândul său acţionăm ca un tot unitar. Aş mai adăuga că munca şi performanţa fiecăruia sunt răsplătite, iar salariul este salar, astfel că nu mai există tentaţia ca omul să mai pună mâna”, pune punctul pe…i, patronul.
Utilaje performante
După experienţa de ani de zile, utilajele performante au devenit o condiţie implicită pentru obţinerea de performanţe în acest domeniu. Ultima achiziţie de mare valoare şi la propriu, dar şi la figurat este o combină de mare capacitate, marca John Deere S 660 I. Utilajul este folosit la recoltarea orzului, grâului, şi porumbului.  Concluzia se impune de la sine: ca să faci performanţă îţi trebuie şi utilaje de ultimă generaţie. De aceea, se cuvine să spunem şi câteva cuvinte despre ultima achiziţie, mândria firmei sebişene Intecoholding. Aceasta este de fabricaţie germană şi poate fi coordonată direct prin satelit, astfel încât combina poate fi condusă cu mâinile… în buzunare. Puterea este una impresionantă, adică 370 de cai putere, adică mai mult decât cinci clasice tractoare U650. Pe de altă parte, la porumb poate lucra pe opt rânduri simultan, dispune de tocător şi de un dispozitiv care împrăştie resturile vegetale. Fapt foarte important este că terenul, în urma trecerii combinei, râmâne perfect curat, ceea ce înseamnă de fapt o eficientizare a cheltuielilor. Capacitatea buncărului este de 10.600 litri, cabina dispune de aer condiţionat, un computer indică umidiatea produselor, cantitatea recoltată,  recolta la hectar, dar şi suma  suprafeţelor.  Capacitea de producţie, funcţie de duritatea solului este situată între 35 şi 50 hectare pe zi, iar consumul de combustibil este de doi până la trei litri pe tona recoltată.
Reţeta succesului
Aşadar, am trecut  în revistă principalele elemente ale succesului: lucruri simple, de bun simţ, până la urmă. Seriozitate, sămânţă de calitate, utilaje, respectarea termenelor pentru fiecare etapă agricolă. Şi în cele din urmă, dar poate în primul rând, oameni de încredere, pe care să te poţi baza.  Şi peste toate acestea, dacă te ajută şi vremea bună atunci totul poate ieşi aproape perfect. Iar aceste ingrediente, la Intecoholding Sebiş au devenit fapte de zi. Adică intrate în cotidian, în obişnuinţă. Iar asta, alături de performanţa economică este un fapt tot atât de important. Iar succesul a devenit un aspect normal pentru  Intecoholding Sebiş. Ceea ce în sine este deja realizare importantă.

Recomandările redacției