Untitled-1În urmă cu câteva zile am făcut o vizită în comuna Șepreuș, pentru a afla lucruri noi despre ceea ce se întâmplă aici. Gazda noastră ne-a primit cu amabilitate și ne-a relatat despre cele două proiecte ce sunt în plan. Trebuie menționat că între primul edil al comunei – profesorul Simion Incicău și viceprimarul Ioan Pintean este o bună colaborare, cei doi împărțindu-și eficient sarcinile ce le revin. Bunăoară, la momentul vizitei noastre (destul de matinal, de altfel),  pe primarul Simion Incicău l-am găsit la sediul Primăriei, viceprimarul Ioan Pintean fiind de mult plecat pe te­ren pentru rânduirea unor probleme specifice.
Două importante despre investiții viitoare
Dacă despre frumoasele realizări din comună am mai scris, despre cele ce urmează ne-a oferit mai pe larg detalii inimosul primar al comunei Șepreuș, profesorul Simion Incicău.
„După cum se știe comuna noastră este formată dintr-o singură localitate. Cât priveș­te proiectele de viitor încep prin a spune că după lungi eforturi am reușit să începem două investiții majore și foar­te necesare, mult dorite de cetățenii comunității.
În primul rând vorbesc de o investiție de peste 500 mii lei, investiție la Școala Gimnazială «Mihai Veliciu» care constă în finalizarea lucrărilor la realizarea de toalete noi și moderne, conform epocii în care trăim. Cele vechi erau la 100 de metri de la intrarea în școală iar pe vreme de iarnă ori când e vreme rea și plouă elevii erau obligați să iasă în curte. Toaletele cele noi sunt alipite de corpul clădirii, accesul la ele fiind realizat prin clădirea școlii. De asemenea acestea au apă curentă și căldură – fiind montate calorifere în interiorul lor, așa cum prevăd normele UE. Intenționăm  tot cu această ocazie ca vechea centrală termică s-o înlocuim cu una nouă care va fi amplasată în această locație ce este corp comun cu clădirea școlii. În acest fel se va face și o mare economie la căldură, nemai- fiind pierderi pe rețea. Trebuie să luăm în considerare că întreaga clădire este izolată termic, fiind avelopată cu amporă groasă de 10 cm și prin urmare economia de căldură va fi deosebită, vom câștiga și câteva grade bune în plus  și de aici avem de câștigat toți dar mai ales copiii ce vor învăța în condiții de confort termic deosebit. Noua situație, e limpede, ne bucură pe toți iar pe mine în mod special, eu având în spate o carieră de dascăl.
A altă investiție mare la nivel de comună este legată de modernizarea și asfaltarea străzilor – în total fiind vorba de 12 km de drumuri. Investiția are o valoare de peste 8,5 milioane lei noi; Atât prima investiție cât și aceasta s-a făcut cu sprijinul Guvernului, prin PNDL. Investiția de la Școală se va fina­liza anul acesta, iar cea referitoare la străzi deja începe din acestă săptămână și se va derula în următorii trei ani. De fapt utilajele firmei ce a câștigat licitația au și ajuns deja și în cel mai scurt timp firma va demara lucrările“ – a precizat primarul.
Modernizări se fac și la Școala cu clasele I-IV
Și alte obiective trec prin lucrări de reabilitare, precum cele de la localul școlii vechi ce trece printr-un proces de reabilitare, realizat însă cu bani din bugetul local.
„La școală a început o investiție anul acesta prin eforturi financiare  proprii: a fost înlocuită toată instalația electrică – veche de peste 50 de ani, au fost schimbate gea­murile  cu altele de tip termopan, s-au făcut repa­rații la acoperiș – lucrări absolut necesare, clădirea fiind veche de aproape 150 de ani. Acest local găzduiește clasele I-IV precum și Grădinița cu program normal. Şi în anul ce vine – 2016 vom continua investițiile la acest local, în mare parte cu bani proprii dar și cu un oarecare sprijin guvernamental. Atunci se va face înlocuirea dușumelelor – cu gresie și faianță – pe coridorul principal al școlii dar mai ales și aici se vor face grupuri sanitare noi și moderne care vor face corp co­mun cu şcoala. Vom dota atât școala cât și sala de sport cu o centrală termică nouă, asigurându-se și aici condiții mai moderne de studiu, conform cerințelor vremurilor actuale“ – a mai spus primarul Simion Incicău.
Întrunirea Comitetului local pentru Situații de Urgență
Un alt aspect deosebit al activității din comună este și cel legat de intervențiile în cazul aparițiilor unor evenimente neprevăzutre. Astfel, în urma unei adrese primite din partea Prefecturii respectiv a Ministerului Agriculturii și a Inspectoratului General pentru Situații de Ur­gență s-a impus întrunirea Comitetului Local pentru Situații de Urgență din Șepreuș pentru „constatarea, evaluarea și centralizarea pagubelor produse de fenomenul secetă accentuată, la nivelul comunei Șepreuș, asupra culturilor agricole. Evaluarea va fi făcută numai la persoanele fi­zice și juridice care au depus solicitări în acest sens la Primărie“ – după cum a subliniat Petru Cosma, secretarul Primăriei.
„Sunt depuse 182 de solicitări și noi ne vom face trea­ba așa cum ni se cere, într-adevăr culturile fiind compromise din cauza secetei. Ce va fi însă de aici încolo – referitor la despăgubiri – vom aștepta și vom vedea“ – a mai precizat Petru Cosma.

Recomandările redacției