Despre evoluția din ultimii ani a comunei Șofronea am mai scris și cu alte ocazii, ea aflându-se la câțiva kilometri de Arad. Se ajunge aici mai repede decât într-un cartier din oraș, cum just observa și primarul comunei, Ioan Babău. Prin urmare, de această dată ne-am propus să evidențiem o inițiativă ce argumentează încă odată vorba ce zice că… „omul sfințește locul“.
Club modern și… derdeluș

Inițiativa, cu totul aparte, este a primarului Ioan Babău care a reușit, fără să cheltuiască un ban, să transforme o zonă mizeră din centrul Șofronei – în care se aduna și băltea apa de ploaie și unde în ultima vreme se adunau gunoaie – într-o zonă de… agrement modernă. „În zona de Nord-Vest a Șofronei, la o stradă de Primărie era de mulți ani un loc întins și extrem de jos unde se aduna apa de ploaie din șanțurile pluviale. După ce s-au anulat rampele de gunoi au apărut, peste noapte și mormane de gunoi, oamenii fiind nemulțumiți, pe bună dreptate; trebuia făcut ceva și încă repede. Tocmai se desfășurau ample lucrări la Magistrala CF pe relația Curtici-Arad (ce trece prin Șofronea) și necesitau excavarea unei mari cantități de mixaj: pământ și pietriș, din vechea fundație a căii ferate. Mi-a venit atunci ideea de-a le propune constructorilor să depoziteze excavările în… groapa din centrul Șofronei! Propunerea a fost accepată: ei economiseau costul transportului și locației    escavărilor iar noi primeam, gra­tuit, materialul necesar umplerii gropii (și repararea altor zone), neplătind transportul. În scurt timp am umplut aproape toată groapa iar pe spațiul câștigat am construit un club nou cu parter și etaj, teren de sport cu nocturnă, parcare cu 60 de locuri, parc cu loc de joacă pentru copii – aproape gata, precum și un alt… obiectiv mai original, abia început: un uriaș… plan înclinat ce se termină la marginea parcului, pe care iarna vor aluneca săniuțele iar vara vor rula… skate-board-urile. Obiectivul va fi gata anul viitor. Și mai e loc și pentru eventuale scurgeri de ape. Obiectivele, finanțate din bugetul local, fac parte dintr-un Ansamblu reacreațional pentru tineret: clubul are săli pentru gimnastică aerobică, competiții de șah și tenis de masă. Excavații am folosit și la terenul de fotbal, dar și la recondiționarea a patru drumuri agricole spre zona industrială Sânpaul“ – a descris concis inițiativa primul edil.
Cu școlile s-a început…
Obiectivele clasice: utilitățile și infrastructura au fost prioritare dar școala a fost o prioritate de suflet. „Școala Gimnazială «Virgil Iovănaș» din Șofronea a fost reabilitată – interior și exterior, numărul mare de copii a dus însă la cursuri în două «schimburi», aspect inac­ceptabil. Am hotărât extinderea ei cu un corp nou, cu patru săli, cu mobilă nouă și trei grupuri sociale de interior, toate cu bani proprii. S-a revenit la normalitate: toate cursu­rile se țin de dimineața, aici venind și copii din Sânpaul și Utviniș. În plus, și grădinița a fost modernizată, primind un acoperiș nou. Împreună cu micii grădinari numărul copiilor trece de 160“.
Drumuri și iluminat public
Modernizarea drumurilor va continua prin PNDL. „Drumurile din Șofronea sunt toate pietruite recent ori asfaltate, unele. Prin proiectul depus pe PNDL se vor asfalta alți cinci kilometri de străzi în Șofronea – adică 7 străzi, el fiind început deja, cu finalizare în 2018. Avem certitudinea că vom primi banii deoarece am reușit performanța de a convinge la București și, în urmă cu două săptămâni a fost semnat contractul de finanțare a întregii lucrări“.
Iluminat public mult mai economic este un alt deziderat aproape finalizat. „Această lucrare se încheie în câteva zile, costurile reabilitării iluminatului public – prin înlocuirea vechilor corpuri de iluminat, ma- ­joritatea «coapte» ori defecte, cu altele noi, economice (cu leed-uri) – se vor amortiza în câțiva ani din diferența de consum de curent. Avantajul este că iluminatul s-a și extins și n-am plătit nimic în plus pentru asta, garanția lucrării fiind 10 ani“ – a încheiat relatarea primarul Ioan Babău.

Recomandările redacției