reciclareLaboratorul Verde al Reciclării este un proiect educațional, dezvoltat la nivel național, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice. Programul reprezintă o noutate atât din punct de vedere al conținutului informațional, cât și al formatului original pe care îl propune: educația experiențială.
În primul semestru, Laboratorul Verde al Reciclării a ajuns în 25 de orașe din țară și a implicat peste 4.800 de elevi din 52 de școli primare, aceștia reprezentând prima generație de „agenți speciali 2.0” ai colectării separate.
Elevii din Arad au învățat despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje prin intermediul Laboratorului Verde al Reciclării care a ajuns pe 19 şi pe 20 mai, la Școala Generală nr. cinci şi la Şcoala Generală nr. 21 „Aurel Vlaicu” la peste 300 de elevi de clasa a III-a.
În interiorul Laboratorului, elevii au avut parte de o experiență multimedia dinamică prin vizionarea unei animații pe tema colectării separate, dar și prin participarea la un joc de echipă pe tablete PC în cadrul căruia trebuiau să obțină un punctaj cât mai mare. La sfârșitul celei de-a doua ediții a proiectului Laboratorul Verde al Reciclării, clasa câștigătoare va primi un premiu special.
„Eco-Rom Ambalaje investește în îndeplinirea obligațiilor legale de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje inclusiv prin susținerea campaniilor de informare și conștientizare a generației tinere. Colectarea separată trebuie să devină un gest obișnuit, iar experiența inedită din Laboratorul Verde al Reciclării cu siguranță îi va face pe cei mici să plaseze corect deșeurile de ambalaje în containerele special dedicate colectării separate, amplasate în fiecare oraş”, a spus Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
A II-a ediție a proiectului Laboratorul Verde al Reciclării se desfășoară în perioada aprilie – iunie 2013, când Caravana va ajunge în școlile din 11 localități din țară, la aproximativ 3.000 de elevi. Prin prisma unei organizaţii care vizează implementarea sistemului reciclării deşeurilor şi care au luat iniţiativa implementării sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în ţara noastră, se încearcă educarea cetăţenilor spre a se obişnui să separe deşeurile şi să le recicleze. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.
Membrii fondatori sunt: Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC România, Heineken, Mars România, Munplast, Pepsi Americas, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan, cărora s-au ală­tu­- rat în anul 2011 Bergenbier, Tymbark şi Ursus.
Această companie implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje ce vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia, care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.
În 2012, a îndeplinit cu succes obiectivul legal de reciclare de 55% şi a valorificat 61% (398.463 tone) din cantitatea de deşeuri de ambalaje puse pe piaţă de membrii săi (651.126 tone). Compania a încheiat parteneriate cu peste 200 de companii de management al deșeurilor care realizează servicii de colectare, sortare și transport a deșeurilor în scopul reciclării și a extins serviciile de colectare separată.
Claudia Gavra

Recomandările redacției