Lecţia Alexandrei dată Ecaterinei

2
291

Cinism, prostie, incompetenţă, lipsă de empatie, răutate, lipsă de inspiraţie, emfatică, sunt doar câteva din însuşirile care îmi vin în minte gândindu-mă la declaraţia ministrului Educaţiei, nu a vreunui incult analfabet, cum că „totuşi, eu am învăţat de acasă să nu mă urc în nicio maşină străină”. Ecaterina Andronescu făcea referire bineînţeles la cazul de la Caracal, unde Alexandra s-a urcat în maşina criminalului, făcând autostopul. Declaraţia ministrului Educaţiei Naţionale, şi vreau să accentuez asta, nu este doar de o prostie rară, ci de o răutate şi un cinism nemaiîntâlnit. Dacă nu eram la curent cu acest caz, aş fi înţeles din declaraţia Ecaterinei Andronescu că Alexandra nu este departe de a fi o prostituată, o fată fără minte, fără educaţie, nesăbuită şi inconştientă. Ori fata aceasta a arătat întregii ţări cât de curajoasă a putut să fie. Câtă inteligenţă şi putere de stăpânire putea să aibă o fată de 15 ani care l-a învârtit pe degete pe un criminal notoriu şi nu a răbufnit nici după cel de-al treilea telefon dat la 112, unde criminalii de poliţişti incompetenţi nu au fost în stare să facă nimic. Alexandra a avut o educaţie şi un bun simţ care ne face pe mulţi să punem privirea în pământ. Redau în acest sens cuvintele filozofului Mihai Şora despre Alexandra:

„Cum au ajuns înregistrările în public, cu ce scop, cu ce motivații clare ori ascunse devine irelevant după ce le-ai ascultat. Pentru că ceea ce rămâne în minte, ca un sfredel țiuitor, ca o bormașină continuă, sunt cuvintele Alexandrei, vocea ei îngrozită: «Sunt domnișoară, am 15 ani, și ieri am fost sechestrată de către un domn….». Copila aceasta de 15 ani își numește propriul agresor «domn».

Nu «bărbat», nu «ins», nu «tip», nu «nene», nu «moș», nu «individ», nu «persoană».

Nu «atacator», nu «tâlhar», nu «pervers», nu «sadic», nu «violator», nu «criminal».

Nimic din tot acest vocabular atât de bogat al limbii române.

Ea spune DOMN.

E atât de pură, de nevinovată, încât nici nu-și imaginează că nu va supraviețui, că nu va fi salvată.

Avem nevoie de proceduri pentru situații de criză, firește. Dar nu doar de atât. Nu doar de instructaje, de educație, terapii de grup – profesionale, pe sexe ori mixte. Nu doar de câteva demisii și demiteri.

Avem nevoie de reparații sistemice.

De terapia de nație“.

Ce diferenţă! Nu doar de vârstă, ci şi de educaţie. Una fiind chiar ministru al Educaţiei. Naţionale.

Trecând peste declaraţia fostului ministru, cel puţin deocamdată – Ecaterina Andronescu a revenit de mai multe ori în fruntea ministerului pe care l-a condus de fiecare dată la fel de prost, mesajul este unul la fel de idiot. Nu autostopul este problema în toată această poveste în care statul român este la fel de criminal precum monstrul de la Caracal, ci faptul că un criminal în serie se plimba nestingherit, în libertate. Putea să omoare pe cine voia el şi fără maşină.

Alexandra, spre deosebire de Ecaterina care a îngropat câte puţin din învăţământul românesc de fiecare dată când i s-a dat oportunitatea, poate fi considerată o eroină. Prin curajul şi înţelepciunea sa de a suna, din păcate pe nişte incompetenţi lipsiţi de suflet şi pregătire profesională, Alexandra a pus stop unui lung şir de crime care ar fi continuat, chiar sub ochii autorităţilor.

Da, „avem nevoie de reparații sistemice. De terapia de nație“.

 

2 COMENTARII

  1. Vezi Androneasca ? Prost ai fost invatata de acasa De asta ai ramas fata mare .Au trecut acele vremuri Fetele de azi de acasa sunt invatate ca sa circule cu stop-ul cu barbati necunoscuti , Si fara a sta mult pe ganduri sa se culce cu orice vagabond. Sa ia exemplu de la Primul nostru Ministru ,Viorica noastra.
    Ps. Totus eu la D.na Prim Ministru , cum arata, nu as avea pofta,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.