Stă scris în evanghelia după Luca, în al 40-lea verset din capitolul al XXV-lea, că „Dacă ei vor tăcea, pietrele vor vorbi” şi, într-adevăr, Christos adevăr grăia.
Uneori, când tac oamenii, şi tac prea adeseori, vorbesc nu doar pietrele ci şi cioatele, numai să fie urechi destupate care să     le-asculte.
O poveste stranie ne-a înşirat o cioată mică de tot, care-şi duce veacul în oraşul nostru, pe malul Mureşului, peste drum de Sala Sporturilor. Înainte să fie cioată fusese copac, dar avea ceva hibă, aşa că s-au făcut studii, s-au cerut şi s-au obţinut avize şi s-a pus drujba pe trunchi întru elimi­narea pericolului. Până aici toate bune, mai puţin neînţelegerea copacului prefăcut legal în cheres­tea de proastă calitate, deci numai bună pentru foc.

Povestea cioatei
M-am oprit lângă mica cioată şi i-am ascultat povestea. Mi-a spus c-au venit nişte oameni haini, cică de la firma SC Rogera SRL din Timiş, care au contract de întreţinere spaţii verzi cu primăria burgului Arad dar care-ar fi trebuit să fie în cu totul altă parte, că n-aveau nici un fel de autorizaţie să facă ei masacrul ăsta, aşa că deşi a fost tăiere legală, ea, cioata, a devenit cioată ilegal.
Pornit să-i fac dreptate micii buturugi, am telefonat la primărie şi-am întrebat de sănătatea autorizaţiilor firmei care-a dat cu drujba acolo unde dăduse Garda Forestieră cu ciocanul de marcat – şi-am aflat că totul e-n regulă. „Firma care a făcut tăierea copacului din acea zonă are contract de întreţinere spaţii verzi cu Primăria Arad de mai mulţi ani, iar spaţiul verde pe care s-a făcut tăierea este spaţiul câştigat de firma respectivă la licitaţie pentru întreţinere.  Pentru tăierea respectivă s-au obţinut toate avizele necesare, deci este legală. Firma în cauză, SC Rogera SRL, are toate autorizaţiile necesare, altfel nici n-ar fi putut încheia contract de prestări servicii de întreţi­nere spaţii verzi cu Primăria Arad”, ne-a declarat telefonic Corina Drăghici, purtătoarea de cuvânt a primăriei.
M-am întors la cioată şi i-am spus toate astea, iar ea mi-a zis că nu-şi ţine gura şi că Rogera SRL n-avea ce căuta cu drujba la rădăcina tulpinei care-i fusese până atunci coroană. De lângă buturugă, am sunat la Garda de Mediu Arad, spre-a mă lămuri – şi-am aflat după cum urmează: „Pentru tăierea respectivă există toa­te avizele necesare, Garda de Mediu a primit o sesizare şi s-a făcut o deplasare la faţa locului, constatându-se că tăierea este perfect legală”, mi-a spus Monica Jitariu, directoarea Gărzii de Mediu Arad. Am întrebat-o dacă respectiva firmă care şi-a sumeţit drujba contra copacului avea autorizaţie pentru aşa ceva – iar răspunsul a fost neconcludent: „Garda de Mediu verifică legalitatea tăierii din punctul de vedere al paşilor necesari, dar nu verifică autorizarea firmelor” (tot Monica Jitariu, Directoarea Gărzii de Mediu Arad).
Fără autorizaţie de mediu
Ca să las cioata să se usuce şi să putrezească-n pace şi să nu vorbească ea-n locul meu, am procedat cu credincioşie (deşi-s necredincios sadea), am cerut informaţii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, iar lucrurile s-au limpezit dintr-o dată. „SC Rogera SRL nu a depus la APM Timiş solicitarea de obţinere a autorizaţiei de mediu pentru activităţi de exploatare fores­tieră cu punctul de lucru din Municipiul Arad, drept urmare APM Timiş nu a informat şi nu a solicitat punctul de vedere al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului cu privire la modalitatea de continuare a procedurii şi, implicit, nu s-au delegat competenţe către APM Timiş. În cazul în care la APM Timiş se depune o solicitare de autorizare a unei activităţi cu punct de lucru în două judeţe, APM Timiş informează şi solicită punctul de vedere al ANPM cu privire la modalitatea de continuare a procedurii de autorizare. ANPM decide dacă deleagă competenţe către APM Timiş pentru derularea procedurii de autorizare. APM Timiş a emis autorizaţia de mediu nr. 11295 din 18.03.2013 pentru SC Rogera SRL, cu se­diul şi punct de lucru în localitatea Chişoda, str. Nicolae Firu, nr. 200, judeţul Timiş. Nu deţine informaţia dacă SC Rogera SRL a solicitat la ANPM obţinerea autorizaţiei de mediu pentru activităţi de exploatare forestieră pentru punctul de lucru din municipiul Arad. Pentru această informaţie vă ru­găm să vă adresaţi ANPM” – răspuns semnat de Gabriela Mariana Lambrino, directoare executivă a APM Timiş.
Cum încâlcite-s căile Domnului, dar şi mai încâlcite-s drumea­gurile legislaţiei autohtone, am dat cu telefonul şi-n Agenţia pentru protecţia Mediului Arad, ca să vedem dacă nu cumva arădenii au dat autorizaţii timişorenilor – şi-am aflat că „SC Rogera SRL, societate înmatriculată în ju­deţul Timiş, desfăşoară de vreo trei ani activităţi de întreţi­nere spaţii verzi în Arad, prin contract cu primăria munici­piului. În tot acest timp socie­tatea nu a avut autorizaţie de mediu, şi nu are nici acum. I-am somat de mai multe ori să demareze procedurile de obţinere a autorizaţiilor necesare, dar a fost în zadar” (Dana Dănoiu, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad).
Aproape obosit de mirosul rumeguşului ilegal, m-am aşezat pe cioată, mi-am întors faţa spre Sala Sporturilor, mi-am pornit calculatorul din cap şi-am stat de vorbă cu numitul Google search (romgleză de baltă, dar n-am alta), cel mai deştept de pe pla­netă, şi l-am întrebat despre firme, despre autorizări şi despre alte cele. Rapid şi precis ca un software de calitate ce este el, mi-a spus că zice-n lege că orice firmă trebuie să-şi ia obligatoriu auto­rizaţie de mediu, iar în caz de tăieri de arbori şi autorizaţie de exploatare forestieră, chiar dacă-i vorba doar de-un pârlit de copac, şi că dacă o firmă îşi deschide un punct de lucru în alt judeţ, cum şi-a deschis Rogera SRL punct de lucru pe pajiştile primăriei Aradului, trebuie să-şi autorizeze şi punctul ăla de lucru. Aşadar SC Rogera SRL avea obligaţia de-a-şi autoriza punctul de lucru imediat după semnarea contractului şi înfiinţarea acestui punct de lucru, adică cu vreo trei ani în urmă, dar n-a făcut-o – în schimb a prestat muncă şi-a încasat bani băgându-şi drujbele şi maşinile de tuns bălării şi alte unelte de-ale lor în ea de lege.
Răspunsul APM Timiş e ceva mai amplu şi mai detaliat (profesionişti adevăraţi timişorenii!), conţinând şi autorizaţia emisă de ei pentru SC Rogera SRL, autorizaţie… surpriză: pentru crescut mioare! Aşadar nici vorbă de întreţinut spaţii verzi, nici vorbă de tuns iarbă, nici vorbă de tăiat arbori, nici vorbă de drujbe – ci doar de oi şi, eventual, de dulăi de stână. Altfel spus, SC Rogera SRL nici n-avea dreptul de-a întreţine spaţii verzi când s-a înscris la licitaţia de întreţinere a spaţiilor verzi din Arad, şi nu-l are nici azi – deşi întreţine asemenea spaţii în Arad de slăbesc mioarele puse la-ngrăşat în Timiş.
Înapoi la Primărie  cu… turma de oi
AutorizatieMediu-nr.11295_18.03.2013Aici mă-ntorc spre primăria Aradului şi zic: atunci când s-a făcut licitaţia de prestări de servicii şi s-a înscris la licitaţie SC Rogera SRL – autorizată să creas­că şi să-ngraşe oi în Timiş, la Chişoda, cine-a fost „geniul” arădean care a citit „întreţinere spaţii verzi” în loc de „creştere/îngră­şare ovine”? Cine a decis ca tunderea ierbii din Arad – pe sectorul adjudecat de Rogera SRL, să se facă cu turma de oi? Cine-i acela din primărie care de trei ani (mai mult sau mai puţin), nu e-n stare să vadă că Rogera SRL e-n afara legii aşa cum şi Primăria Arad e-n afara legii? Cum e posibil ca pri­măria să spună că firma are toate autorizaţiile când ea, firma, nu are aşa ceva (deci cineva minte ca primaru’!)? Cine se va sesiza de asemenea manieră încât să-i trimită pe timişenii de la Rogera SRL la oile lor şi pe oficialii Aradului în şomaj?
Dintre toate instituţiile sta­tului din Arad şi din România, are vreuna atâta sânge-n vine încât să-i facă dreptate unei biete cioate dând cu parul legii şi-n primărie, şi-n brânză, şi-n pastramă?

  • anonim W spune:

    In evanghelie nu scrie ca exploatarea forestiera nu e acelasi lucru cu intretinerea si amenajarea de spatii verzi!

    si cei de la oi pricep treaba asta!

    Pentru cultura ta generala codul CAEN 0220 Exploatarea forestiera (Aceasta clasa include: -productia de busteni pentru industriile de prelucrare primara a lemnului de padure -productia de busteni folositi sub forma neprelucrata, cum sunt stalpii de mina, stalpii pentru garduri si stalpii pentru sustinerea liniilor aeriene de telefonie-telegrafie -colectarea si productia de lemn utilizat la producerea de energie -colectarea si prelucrarea reziduurilor forestiere utilizate pentru producerea de energie -productia de carbune de lemn in padure (mangal), prin metode traditionale Produsele acestei activitati se prezinta sub forma de busteni sau lemn de foc. Aceasta clasa exclude: -cresterea pomilor de Craciun, vezi 0129 -cultivarea arborilor: plantare, replantare, transplantare, rarire si conservarea padurilor si a drumurilor forestiere,vezi 0210 -colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontana, vezi 0230 -productia de aschii si particule de lemn, vezi 1610 -productia de carbune de lemn prin distilarea lemnului), si pentru documentare citeste ordinul nr. 1798/2007 art. 3, alin. (1) si (3)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției