leo paginaOmul de afaceri Leo Aslău a câştigat unul dintre războaiele pe care le duce cu Primăria Arad, condusă de  Gheorghe Falcă. Curtea de Apel Timi­şoara i-a dat, marţi câştig de cauză, menţinând sentinţa civilă cu numărul 7167/28 iunie 2011, prin care Primăria este obligată să mute bariera de la intrarea pe ştrand, pentru a nu mai împiedica accesul la terenul concesionat de SC Corleone SRL.
Ceea ce a făcut Curtea de Apel Timişoara a fost să respingă recursurile înaintate de Primărie şi de SC Corleone SRL, însă omul de afaceri consideră că a obţinut o victorie importantă, în condiţiile în care respingerea recursului depus de societatea sa nu îl afectează. „Noi (SC Corleone SRL) am făcut un recurs împotriva sentinţei 7167/28 iunie 2011, care a rămas definitivă şi irevocabilă în 22 oct 2013, în urma pronunţării  Curţii de Apel Timişoara. În apel şi recurs SC Corleone SRL a cerut intabularea în CF a servituţii de trecere de pe domeniul public, din cauza faptului că de nouă ani, Primăria condusă de  Gheorghe Falcă a şicanat încontinuu activitatea comercială a societăţii, prin toate mijloacele care i-au stat în putinţă, uneori şi ilegale, aşa după cum rezultă din procesul mai sus amintit”, susţine omul de afaceri. În continuare acesta povesteşte cum a fost şicanat de Administraţia Falcă. „Primăria a făcut apel şi recurs, pe fond, încercând să modifice sentinţa 7167 în sensul de a rămâne bariera şi încasarea taxelor de intrare pe noul amplasament existent. S-au respins ambele căi de atac, rămânând definitivă sentinţa primei instanţe, care spune că «obligă pârâtul (n.r. Municipiul Arad) să efectueze lucrări prin care să asigure accesul, inclusiv cu autovehicule, la terenul concesionat reclamantei, înscris în CF nr. 65978 Arad, având nr. top. 1396/1/1/3 […] Obligă pârâtul să reamplaseze bariera destinată controlului accesului cu autovehicule în Ştrandul Neptun într-un punct care să nu afecteze accesulcu autovehicule, la terenul concesionat reclamantei». Ceea ce înseamnă că SC Corleone SRL a câştiga pe fond, în sensul că trebuie desfiinţată intrarea şi bariera, iar referitor la servitutea de trecere, fiind vorba de domeniul public al municipiului Arad, aşa după cum arată orice lege din România, nu este imperios necesar intabularea servituţii de trecere, neafectând alte proprietăţi. SC Corleone a insistat cu acest recurs, deşi nu era ne­apărat necesar, din cauza faptului că în văzul tuturor cetăţenilor şi a instituţiilor statului, Falcă a încălcat şli a sfidat atât legea, cât şi instituţiile stratului, făcând imposibilă funcţionarea societăţii, deşi avea în acest sens sentinţe, avize şi autorizaţiile necesare”, mai spune Leo Aslău.
Patronul de la SC Corleone susţine că primarul Falcă se laudă că a câştigat toate procesele cu el, lucru care nu este adevărat. „Se poate proba cu documente că deţinem sentinţa civilă 999/2005, care ţine loc şi de contract de concesiune şi cu toate că trebuia aplicată la cinci zile de la rămânerea definitivă, toate documentele de punere în posesie şi inta­bu­- lare în CF au fost făcute abia în anul 2010, încălcând în acest fel, din nou legea şi sfidând actul de justiţie. În 2010, negăsind căi legale prin care să obstrucţioneze activitatea societăţii, deşi exista un studiu de fezabilitate din 2007, care prevedea  eliberarea unei autorizaţie de construire care a fost eliberată în februarie 2010, nemulţumit de faptul că a fost obligat datorită demersurilor mele să îmi elibereze documentele conform sentinţei 999, aduce modificări proiectului şi studiului de fezabilitate, demarează lucrările şi le termină, fără a avea avizele necesare şi autorizaţia de construire. A încălcat în acest fel legea, normele în construcţii, iar în momentul în care i s-a atras atenţia şi-a făcut o autorizaţie de construire (după terminarea lucrărilor) printr-o hotărâre de consiliu, ceea ce denotă laşitatea unui om care vrea să scape nepedepsit, aruncând vina pe alţii”, a ţinut să precizeze Aslău.
Aslău vrea daune materiale şi morale
Acesta mai povesteşte că în iulie 2010, în urma modificărilor făcute ilegal, Primăria i-a blocat intrarea în parcare, prin construirea unui spaţiu verde în faţa intrării şi montarea barierelor, astfel încât s-a început taxarea persoanelor şi autovehiculelor înainte de intrarea în parcarea de la Corleone. „Nu condam neapărat obedienţa şi frica celor angajaţi direct în serviciile Primăriei sau a firmelor de pază care au derulat contracte în decursul acestor ani, dar cred că e foarte important ca din punct de vedere civic şi moral, societatea civilă şi instituţiile statului se penalizeze în toate formele aceste accese de dictatură făcute de cei care ajung să ne conducă destinele comunităţii locale.  A privi din exterior derularea unor asemenea evenimente, fără a fi afectat moral sau financiar face ca foarte puţini să poată înţelege realitatea lucrurilor şi pierderile pe care le suferă o societate implicată în acest fel. SC Corleone SRL are un proces suspendat, care va continua acum, pentru a-şi putea recupera prejudiciile materiale, morale şi de imagine suferite în decursul a nouă ani de zile”, a mai spus Leo Aslău.
Comercianţii de pe ştrand sunt îndemnaţi să-şi apere drepturile
În încheiere, acesta îi sfătuieşte şi pe ceilalţi comercianţi de pe ştrand să înceapă să facă demersuri în justiţie, sau să continue demersurile începute, pentru a-şi apăra drepturile. „Deşi sunt mulţi oameni care cred că primarul Falcă a făcut multe pentru oraş, este de reţinut că a făcut mai mult pentru interesele politice sau personale, realizând investiţii fără să-i pese de istoria oraşului sau de viitorul lui şi vă pot da exemple în acest sens, o pasarelă peste Mureş care pleacă de niciunde şi ajunge nicăieri, o pistă de biciclete care încalcă normele de construcţie şi de circulaţie, fiind presărată de o grămadă de stâlpi, o stradă pietonală mai scumpă decât una din centrul Parisului şi multe altele. Cea mai mare pier­dere de imagine şi confort a oraşului a fost Ştrandul Neptun, care din mărimea şi amploarea pe care o avea până în 2004 l-a redus la tă­cere. Îndemn comercianţii de pe ştrand să continue şi ei sau, după caz, să înceapă demersurile pentru a-şi putea desfăşura axctivită­ţile comerciale liber, fără îngrădiri, restricţii sau taxe de intrare prin care se reduce numărul de clienţi şi vizitatori, atât ai ştrandului, cât şi ai localurilor de pe ştrand”, a încheiat Leo Aslău.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei susţin că aşteaptă motivarea hotărârii Curţii de Apel. „Aşteptăm comunicarea oficială de la Curtea de Apel cu motivarea hotărârii”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Recomandările redacției