director lic Gurahont cladire liceu deschidere fanafara amadeus laurii zarandului steauaÎn interviul cu profesorul Teodor Păiușan, directorul Liceului „Ioan Buteanu“ din Gurahonț, domnia sa a ținut să ne prezinte frumoasa manifestare care a pus în valoare una din cele mai frumoase tradiții: cea a colindului.
– Suntem înainte de Sărbătorile de Iarnă și am înțeles că ați pregătit un spectacol aparte de colinde; despre ce este vorba?
– Este adevărat, avem un festival de colinde. Liceul „Ioan Buteanu“ din Gurahonț – cu sprijnul Inspectoratului Școlar Arad, a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului în parteneriat cu Consiliul Local și Biserica Ortodoxă din Gurahonț – a organizat un festival de colinde interjudețean, intitulat „Venite adoremus“. Festivalul a ajuns la a IV-a ediție și s-a ținut chiar în Biserica Ortodoxă din Gurahonț.
– Cum a decurs și cum a fost primită manifestarea, domnule primar?
– Trebuie spus că la acest spectacol deosebit au participat colindători din mai multe școli din județul nostru. Dorim să-i amintim pe toți acei care ne-au onorat cu prezența și cu frumoasele colinde prezentate, fiecare cu specificul zonei din care au venit. Începem enumerarea cu: Ansamblul Folcloric „Laurii Zărandului“, profesor coordonator Corina Tulea – cu trei colinde tradiționale; ansamblul de suflători „Amadeus“ de la Liceul „Ioan Buteanu“, profesor coordonator Nicoleta Brânda – cu patru colinde instrumentale dar și Grupul de colindători ai Liceului – cu: Venite adoremus, Colo-n Raiul luminos, sub coordonarea Nicoletei Brânda; Grupul de colindători de la Școala Generală „Lazăr Tâmpa“ din Almaș, coordonați de profesor Cristina Crișan – cu un teatru popular, obiceiul Steaua; Grupul de colindători de la Școala Generală din Pleșcuța, coordonat de profesor Lucreția Vesa – cu „Steaua“ (teatru popular), Mare iarnă a picat; Grupul de colindători de la Liceul Teoretic din Sebiș, coordonator profesor Ciprian Dingă – cu grupaj de colinde; Grupul de colindători de la Liceul Tehnologic din Beliu, coordonat de profesorii: Amalia Fleștea și Raul Zam – cu un grupaj de colinde, ultima intitulată Praznic luminos; Grupul de colindători de la Liceul „Atanasie Marienescu“ din Lipova, coordonat de Ioana Zelenin – cu: Sus creștini, Din cer senin, Colindăm colindăm, Silent night; Ansamblul coral al Școlii Gimnaziale Vladimirescu, coordonator profesor Nicoleta Mich, cu grupaj de colinde; Grupul de colindători de la Școala Gimnazială „Iosif Moldovan“ din Arad, coordonatori profesorii Angelica Pantin și Cosmin Gavra – cu grupaj de colinde tradiționale românești din zona Aradului.
– Au fost și câteva momente mai deosebite, am înțeles…
– Da au fost câteva momente emoționante: în deschidere, preotul paroh Dorel Moț a făcut o binecuvântare iar profesoara Lenuța Ana Moțica – primărița comunei Gurahonț a spus cuvântul de bun-venit, apreciind frumusețea costumelor populare ale copiilor – specifice zonei de unde vin și ce frumos tablou de ansamblu formează. A mai subliniat și aspectul important că această comoară pe care o reprezintă obiceiurile și tradițiile noastre populare trebuie păstrată nealterată și dusă mai departe de tânăra generație accentuând pe realitatea că „un popor fără tradiții și obiceiuri este un popr mort“. De asemenea a apreciat eforturile pe care noi le-am făcut dar și a participanților  de reuși să facă deplasarea la Gurahonț și a urat tuturor „Sărbători fericite!“, în finalul cuvântului.
Am ținut apoi și eu să apreciez efortul făcut de participanți și inițiatori, deopotrivă și să mulțumesc tuturor: concurenților, colegilor cadre didactice care au coordonat activitatea, tuturor factorilor care ne-au sprijinit ca să ajungem la a patra ediție și tuturor celor care au venit să ne asculte.
– Participanții au fost răsplătiți pentru frumosul lor efort?
– Firește! Fiecare dintre grupuri a primit o „Diplomă de participare“. După încheierea spectacolului, conform  frumoasei trediții a poporului nostru, colindătorii au fost invitați la masă, la liceul nostru, unde au fost serviți cu bunătăți tradiționale – numai sarmale s-au făcut peste 2.000 de bucăți! Apoi conducerea liceului nostru a oferit peste 500 de pachete cu dulciuri copiilor, care s-au bucurat de aceste daruri.
– Spuneți-ne, în final, câteva cuvinte și despre liceul dumneavoastră!
– Liceul nostru, Liceul „Ioan Buteanu“ din Gurahonț este un liceu cu peste 50 de ani de activitate, aspect care ne bucură nespus. În această perioadă am dat peste 3.000 de absolvenți; covârșitoarea majoritate au urmat apoi unități de studii suoerioare, unii fiind absolvenți a celor mai buine facultăți din țară și au intrat chiar cu burse de merit. Și atunci cum să nu ne mândrim cu liceul nostru? În plus, acum nu ne putem plânge cu dotările: avem de toate. Liceul este frecventat de elevi dintr-o zonă întinsă: începând de la Hălmagiu până către Sebiș.

Recomandările redacției