Cea mai intensă săptămână a anului începe luni la sediul Naţiunilor Unite unde circa 200 de conducători politici vor trece în revistă problemele presante ale actualităţii mondiale, cu o atenţie deosebită acordată dosarului sirian, şi vor evalua progresele în ceea ce priveşte dezarmarea sau lupta împotriva sărăciei, scrie AFP.

Preşedintele american Barack Obama, care urmează să sosească luni la mijlocul zilei la New York, omologul său francez Francois Hollande şi alţi numeroşi şefi de stat şi miniştri se vor succeda începând de marţi la tribuna celei de-a 68-a Adunări Generale, într-un cadru provizoriu şi mai puţin impresionant decât incinta obişnuită, actualmente în renovare.

Noul preşedinte iranian moderat, Hassan Rohani, se numără printre cei mai aşteptaţi participanţi. În ultimele zile, el şi-a înmulţit declaraţiile cu o atitudine mai degrabă reconciliantă, salutând mai ales tonul ‘pozitiv şi constructiv’ al lui Obama. Totuşi, în opinia Washingtonului, aceste declaraţii recente ‘nu sunt suficiente’ pentru a răspunde îngrijorărilor comunităţii internaţionale cu privire la programul nuclear iranian.

Întâlnirea, prevăzută marţi, între Hassan Rohani şi Francois Hollande va fi o premieră din 2005 încoace, în contextul în care contactele la acest nivel între Iran şi Occidentali au fost destul de rare după revoluţia islamică din 1979. În paralel cu lucrările Adunării, marile puteri îşi vor continua în culise negocierile asupra crizei majore a momentului: războiul civil din Siria ce s-a soldat deja cu 110.000 morţi începând din martie 2011.

Washingtonul, Parisul şi Londra, pe de o parte, şi, în special, Moscova, de cealaltă, sunt opuse de peste o săptămână pe tema mijloacelor de implementare a planului menit să elimine armele chimice ale Damascului, acuzat de Occidentali că le-a utilizat asupra propriei populaţii. Duminică, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat SUA că şantajează Rusia astfel încât aceasta să accepte o rezoluţie constrângătoare pentru aliatul său sirian.

Dacă poziţiile se vor mai apropia, Consiliul de Securitate ar putea adopta o rezoluţie în săptămâna ce urmează, scoţând astfel din paralizie criza siriană, notează AFP.

Ziua de luni va fi în esenţă consacrată unor reuniuni la nivel înalt dedicate modalităţilor de a realiza obiectivele de dezvoltare durabilă fixate de ONU şi de a instaura pacea în Republica Democrată Congo /RDC/. În estul RDC bogat în resurse miniere se înfruntă armata congoleză, sprijinită de ‘căştile albastre’ ale Naţiunilor Unite, şi rebelii mişcării M23. Civilii, alungaţi din casele lor şi victime ale abuzurilor, sunt principalele victime ale violenţelor.

În 2000, ONU a trasat aşa-numitele obiective de ‘dezvoltare milenară’ /OMD/ privind reducerea sărăciei şi îmbunătăţirea accesului la îngrijiri medicale, apă şi la educaţie pe planetă, fixând anul 2015 ca termen-limită pentru realizarea acestora. Secretarul general Ban Ki-moon urmează să anunţe luni starea progreselor înregistrate şi, cel mai probabil, să îi încurajeze pe liderii politici să îşi intensifice eforturile.

 

 

(AS – autor: Bogdan Mureşan, editor: Mariana Ionescu)

 

Recomandările redacției