locuinteÎntr-un clasament realizat pe baza datelor provenite de la Institutul Naţional de Statistică, calitatea lo­cuinţelor arădenilor este în medie de nota 7,3. Aradul este al 12-lea judeţ din ţară la capitolul grad de dotare cu instalaţii şi dependine a locuinţelor. Este vorba de alimentare cu apă, instalaţie de canalizare, instalaţie electrică şi de încălzire, dar şi de existenţa băii şi a bucătăriei în locuinţă. Mai exact, Aradul se numără printre judeţele în care gradul de alimentare cu apă al locuinţelor, precum şi alte dotări este destul de ridicat, faţă de alte zone. Judeţul nostru însă nu este fruntaş în clasament, cum sunt judeţele: Sibiu, Braşov, Timiş şi Constanţa. Pentru rea­lizarea situaţiei s-au folosit datele preliminarii obţinute la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, din 2011.
Statisticile, încă provizorii, de la recensământ au mai arătat că, 99,47 dintre locuitorii Aradului se regăsesc în gospodării. Chiar dacă pare greu de crezut, concluziile emise după recensământ arată că doar 2,1 mii de persoane s-au regăsit în spaţii colective de locuit ori au fost persoane fără adăpost.
De asemenea, tot potrivit datelor preliminarii, Aradul se situează peste media naţională la suprafaţa de locuit. Mărimea medie a unei gospodării în judeţul Arad este de 2,70 persoane pe gospodărie, adică de 270 de persoane la 100 de gospodării ale populaţiei. La recensământ, în Arad s-a înregistrat un număr de 128.700 de clădiri, în care se aflau 187.800 locuinţe convenţionale. Comparativ cu mediul rural, în urban locuinţele convenţionale au un număr mediu de camere mai mic, dar supra­faţa medie a locuinţelor şi a camerelor de locuit este mai mare.

Recomandările redacției