Sfârşit de săptămână de foc pentru locuitorii comunei Livada, care au avut parte de un program complex, pe toate gusturile, timp de trei zile. Vineri, 16 august, sâmbătă şi duminică Primăria şi Consiliul Local al comunei Livada au organizat Zilele comunei.

În prima zi, după Praznicul Adormirii Maicii Domnului, spre seară, pe scena amenajată în vecinătatea Primăriei şi Căminului Cultural, a avut loc „Seara spirituală“. „Reprezentanţii tuturor cultelor religioase din comună şi-au dat întâlnire, organizând o seară de neuitat, cu muzică şi rugăciune, în deplină pace şi armonie, amintindu-ne că toţi suntem fiii aceluiaşi Dumnezeu, ne-a destăinuit primarul Iosif Bimbo.

A doua zi, sâmbătă, întreaga activitate a fost dedicată celor mici. Chiar de dimineaţă, de la 10.00, copiii s-au putut bucura de un tur al bicicletelor, fiind însă atent monitorizaţi de părinţi. După masă, când soarele şi-a mai domolit din puterea razelor, după ora 17.00, locuitorii comunei au putut viziona o expoziţie cu totul specială de păsări şi animale.

Seara, după ora 19.00, toată lumea a fost invitată să îşi arate talentele muzicale, în cadrul unui spectacol de Karaoke, după care pe scenă a urcat solistul Cătălin Şoaltă.

După lăsarea întunericului, atmosfera nu s-a răcit deloc, ba din contră. DJ Andy i-a invitat pe toţi la dans, în cadrul unei discoteci organizate în aer liber.

Ultima zi de sărbătoare a fost şi cea mai specială, nu degeaba se spune că ce e mai bun să lasă la urmă. De la ora 10.00 a avut loc Parada pompierilor, iar după masă, de la ora 17.00 un spectacol folcloric, care a şi încheiat Zilele comunei Livada. Pe scenă au urcat atât solişti consacraţi de muzică populară, cât şi ansambluri folclorice alcătuite din tineri artişti aflaţi la început de drum, dar care merită să primească şansa de a urca pe astfel de scene, în faţa unui public atât de numeros. Prezentatoarea evenimentului a fost Roxana Negru, care de altfel a şi interpretat câteva piese. Alături de ea, pe scenă au mai urcat Ansamblul Junii Şimăndani, Denisa Pascu, Diana Mihuţ, Radu Vand şi Viorica Mânăstire, acompaniaţi de Formaţia Autentic. Seara a fost încheiată de îndrăgiţii cântăreţi arădeni Ştefan Muntenaş şi Alexandra cu Lucian Drăgan, care pur şi simplu au topit inimile tuturor celor prezenţi.

Un concept salvator: valorificarea produselor autohtone

Plimbându-te printre tarabe şi analizând oferta comercianţilor aflaţi la sărbătoarea Zilelor comunei Livada, am putut remarca foarte mulţi producători autohtoni, chiar din Livada. Acest lucru mi-a adus aminte de concepţia unor societăţi sănătoase, precum cele din Anglia, Franţa, Germania, Italia, Elveţia şi în special Austria, unde se pune foarte mult preţ pe protejarea şi sprijinirea producătorilor autohtoni. Aceste ţări civilizate şi sănătoase din punct de vedere economic pun foarte mult preţ pe astfel de mici afaceri de familie, care nu fac altceva decât să aducă un aport societăţii de consum. Marile lanţuri de magazine şi supermarket-uri nu sunt deloc ameninţate de existenţa unor asemenea activităţi, iar o societate normală şi sănătoasă nu poate decât să vină în sprijinul unor asemenea producători. Toată lumea are de câştigat: cumpărătorii au parte de produse naturale şi mult mai sănătoase decât cele din comerţ, în plus sunt mult mai uşor de procurat; micii producători au parte de un câştig care să le poată permite să facă această muncă din plăcere şi să nu intervină prea mult în procesul natural de dezvoltare al produselor; marile magazine câştigă de pe urma micilor întreprinzători pentru că aceştia se aprovizionează de aici şi chiar pot deveni, la rândul lor, furnizori de produse pentru supermarket-uri; iar în cele din urmă statul român este principalul câştigător prin colectarea de bani, lipsa şomajului, dar şi prin bani investiţi mai puţin în sistemul de sănătate datorat hranei mai sănătoase.

La Livada, primarul Iosif Bimbo se pare că a înţeles acest mecanism, nu doar protejând producătorii autohtoni, ci şi încurajându-i. „Totul a pornit de la un proiect european, pe fonduri europene şi de la pasiunea de peste patru decenii a familiei pentru albine şi apicultură. Avem în jur de 50 de stupi şi tot ce facem este bio sută la sută. Avem miere de mană, salcâm, floarea soarelui, rapiţă, polifloră. De puţină vreme, producătorii locali din Livada au început să îşi prezinte marfa pe la diverse evenimente locale, având în vedere că localnicii preferă produsele autohtone. Cererea este mai mare şi datorită faptului că populaţia comunei a crescut exponenţial odată cu vânzarea terenurilor de case. Se preferă viaţa la ţară, liniştită, cu produse naturale, făcută chiar de autohtoni. Participăm pentru prima oară la Zilele comunei Livada, fiind invitaţi aici chiar de către primarul Iosif Bimbo. Alături de noi mai sunt şi alţi producători autohtoni, chiar de aici, din Livada, ceea ce este o idee foarte bună pentru toată lumea, ne-a declarat Roxandra Dagău, producător autohton de miere.

 

Recomandările redacției