BirsaFlori de sinzieneAutorităţile locale din mai multe oraşe şi comune din judeţ au planificat, în acest weekend o serie de sărbători câmpenești.
La Ineu, toți iubitorii de folclor vor putea participa la manifestările reunite sub denumirea „Zilele Ineului“.
Petrecerile vor debuta sâmbătă seara, de la ora 19, cu evoluțiile unor formaţii precum: Trupa de dans sportiv, Șiria; Trupa Mimi-Azur și Azur, Pâncota; Trupa Prichindeii – dans de societate, Ineu; Formația de break-dance, Ineu; Formația de dans modern Ineu; Trupa Ardelencele; Formația Persona – Timișoara; Roberto Caria cu formația; Blaga, de la Oradea; Xonia.
Ziua de duminică va fi una cu nume consacrate și va începe tot la orele serii, adică la ora 19. Vor evolua: Ansamblul „Doina Muresului” Arad; Ansamblul de Dansuri Doina Crișului a Casei de Cultură Ineu; Formația de instrumentiști a Casei de Cultură Ineu; Ansamblul Cununița; Grupul Ineuanii; interpreții: Marius de la Arad, Monica Groza, Lucian Crisan, Dorel Banci, Ovidiu Homorodean; Junii Șimăndani. Lista invitaților cuprinde nume precum: Ionuț Mateș, Cornel de la Chișcău, Simona Costin, Nicu Novac. Spectacolul – televizat de postul de muzică populară Hora TV – se va încheia cu focuri de artificii.
Zilele Șepreușului
Timp de două zile, sămbătă și duminică, la Șepreuș se va derula cea de-a șasea ediție a sărbătorii „Zilele Șepreușului“. Deschiderea sărbătorii va avea loc sâmbătă, la ora 10, când – după o slujbă religioasă – primarul Simion Incicău va adresa salutul său tuturor participanților la eveniment. Se va dezveli și sfinți o placă comemorativă în onoarea învățătorului Mihai Veliciu – montată pe peretele casei în care s-a născut. Se va inaugura oficial și sistemul „Biblionet“, la Biblioteca comunală. Va avea loc deschiderea unei expoziții de animale după care va demara un spectacol cultural-folcloric de amploare. În ziua a doua, duminică vor avea loc și câteva întreceri sportive, după care va urma o întreagă după-amiază de cântec joc și voie bună – finalizat târziu în noapte cu un foc de artificii.
Festivalul „Flori de Sânziene“, la cea de-a VII-a ediție
Bârsa va fi gazda și organizatorul – alături de Centrul Cultural Județean Arad – ediției cu numărul șapte a frumosului festival intitulat „Flori de Sânzâiene“. Cu o impresionantă distribuție pe desfășurătorul programat, festivalul va demara puțin înainte de amiază, când primul edil Avram Ciev și-a „dat întâlnire“cu toate ansamblurile invitate.
Deschiderea oficială va fi la ora 13, când primarul comunei Bârsa va adresa salutul său de bun-venit tuturor celor prezenți și sărbătoarea va continua cu Parada portului popular. Seara va fi rândul „greilor“ să intre în scenă: Formația Rapsozii Zarandului, interpretele Sava Negrean Brudașcu și Mariana Anghel – sunt doar câteva exemple ilustrative ale valorii acestei manifestări.
La Beliu: Praznicul de Pită Nouă
Ajunsă la ediția a patruzecea – de când se consemnează strict – frumoasa sărbătoare care se ține de fapt, la Beliu „de când lumea“ va fi marcată și anul acesta cu un bogat program folcloric. Acesta se va ține duminică, 11 august – în Pădurea Dumbravă din Beliu – și va demara la ora 11. Spectacolul organizat în cinstea „pitei noi“ va fi unul deosebit.
„Gura satului“ se va auzi la Macea
În acest weekend, va avea loc cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului internaţional de satiră şi umor sătesc „Gura satului” de la Macea. La eveniment – ce se va derula pe durata a trei zile – participă concurenţi din Torac (Serbia), Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş, Bihor, Sălaj, Dâmboviţa, Prahova, Mehedinţi, Iaşi, Constanţa, Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Vaslui. Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 9 august, la ora 17.00, pe platoul din faţa Căminului Cultural Macea, după care, de la ora 17.30, este programat vernisajul „Salonului de caricatură”. De la ora 18.00, se va desfăşura prima parte a concursului de interpretare, atât pentru concurenţii individual cât şi pentru grupuri. Va fi prezent caricaturistul Ştefan Popa Popa`s dar şi actorul Dorel Vişan.

Recomandările redacției