Prin semnarea acordului cu privire la alipirea Crimeei la Rusia, preşedintele Vladimir Putin dă o lovitură de graţie democraţiilor occidentale care susţin că apără integritatea teritorială a Ucrainei. Deşi Rusia a fost ameninţată cu sancţiuni economice, deşi conturile unor apropiaţi ai „ţarului” au fost blocate, Putin merge mai departe şi câştigă puncte importante atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Datorită faptului că este hotărât în ceea ce face şi dă impresia că încearcă să refacă imperiul sovietic, cota de popularitate a preşedintelui rus este în creştere, în ciuda protestelor organizate de Opoziţie. Pe plan extern, Rusia dovedeşte că poate să-şi impună punctul de vedere şi că reacţia SUA, NATO şi a Uniunii Europene nu este pe măsură. În loc să acţioneze deschis, liderii statelor din „Lumea liberă” o dau cotită, se întrec în declaraţii, în ameninţări, dar fără să ia nicio măsură. Pe de o parte, preşedintele Barack Obama, câştigătorul unui Premiu Nobel pentru Pace doar pentru că a fost primul preşedinte de culoare al Americii, este foarte ezitant atunci când este vorba să ia decizii dificile în politica externă, iar în condiţiile în care motorul NATO este reprezentat de Statele Unite, nici alianţa Nord-Atlantică nu dă semne că ar avea de gând să intervină în criza din Crimeea. Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel trebuie să ţină cont şi de interesele economice ale statului pe care-l conduce, datorită multiplelor legături stabilite între Germania şi Federaţia Rusă. Astfel, tare mă tem că Putin va fi marele câştigător al crizei din Crimeea, iar România, care nu a ştiut să-şi joace bine cărţile în ultimii 24 de ani, va avea numai de pierdut.

De ani şi ani de zile se vorbea în anumite medii de la Moscova că ţara noastră îşi va putea recupera teritoriile pierdute în urma Pactului Ribbentrop-Molotov doar dacă Rusia se decide să-şi regleze conturile cu Ucraina. Acum, lucrul acesta se întâmplă, dar noi ne trezim puşi în faţa pericolului ca o parte din Basarabia să aibă aceeaşi soartă cu peninsula din sudul Ucrainei. Asta, în condiţiile în care ruşii au nevoie de un cap de pod cât mai aproape Chişinău, iar autorităţile din Transnistria cer şi ele alipirea teritoriului cu pricina la Federaţia Rusă. Din păcate, Statul Român, în loc să fie în poziţia de a negocia o eventuală reîntregire a ţării, a rămas, având o armată nu foarte bine pusă la punct, în siajul aliaţilor din NATO şi UE, care se tem să ia taurul de coarne.

  • A.Pop spune:

    Occidentul sa taca. Exemplul Kosovo, unde occidentul a folosit bombardiere ca sa ingenuncheze Serbia, respectiv a deschis „cutia Pandorei”. Modelul a fost urmat, si fara varsare de sange, de Rusia in Crimeea. Chiar daca referendumul a avut loc in prezenta unor forte armate rusesti, el a reflectat vointa majoritatii locuitorilor din Crimeea. Deci, mai bine sa ne vedem de treaba, inclusiv marioneta politica a Vestului, numita clasa politica din Romania.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției