Ceea ce se întâmplă la Inspectoratul de Poliţie Arad este o situaţie inacceptabilă pentru orice stat european, condus după principii democratice, nu mafiote, aşa cum se întâmplă la noi. De aproape un an de zile, de când la conducerea Ministerului de Interne a fost numit liberalul Radu Stroe, poliţia din Arad a ajuns locul de joacă al unor politicieni, colegi de-ai ministrului, care schimbă şefii de poliţie ca pe ciorapi, în funcţie de modul în care răspund la comenzi. Ce e mai grav e faptul că de luni bune se scrie despre aceste ilegalităţi, despre traficul de influenţă, despre presiunile ce se fac asupra poliţiei, iar organele competente nu iau nicio măsură, deşi schimbările de şefi de poliţie se fac pe bandă rulantă, în continuare.
Ceea ce s-a întâmplat marţi, cu numirea comisarului Ioan Tamaş la conducerea IPJ Arad şi revocarea acestuia, după doar câteva ore, arată că trăim într-o ţară bananieră, unde politicianul corupt, înfrăţit cu oameni de afaceri cu dosare penale, poate influenţa şeful Poliţiei Române să schimbe fără niciun argument un şef de inspectorat. Cum s-a ajuns la această situaţie? Foarte simplu. Comisarul şef Ioan Tamaş fusese numit interimar, după ce fostului comandant Romulus Opriţa îi expirase mandatul. Numai că Tamaş nu face parte dintre poliţiştii care răspund la comenzile acelor politicieni care l-au înlăturat de la conducerea IPJ acum şapte luni, când Tamaş a căzut examenul de şef de inspectorat cu câteva zecimi pentru simplul motiv că favoriţii politicienilor au luat la acelaşi examen note de 2 şi 3. Acelaşi Tamaş nu răspunde nici la comenzile unor oameni de afaceri şi ale unor interlopi, despre care există informaţii (pe care nimeni nu e curios să le veri­fice) că au strâns bani pentru a fi pus un alt şef de poliţie mai indulgent. Şi atunci, deşi numit la conducerea IPJ fiindcă e o persoană competentă, lucru pe care nu-l contestă nici duşmanii, Tamaş a fost dat jos după câteva ore la intervenţia brutală a politicului. Altfel nu se explică de ce ministrul sau şeful poliţiei s-au răzgândit după câteva ore. Mai degrabă au fost răzgân­diţi, de aceeaşi politicieni care de un an de zile tânjesc să controleze poliţia arădeană.
Acum, întrebarea vine, de ce se zbat atât de tare aceşti politicieni? Ce-i mână pe ei în luptă? De ce au ei nevoie ca la poliţia arădeană să fie şef unul sau altul şi nu lasă ca şeful Poliţiei Române să numească un comandant pe criterii de competenţă, indiferent că îl cheamă Tamaş, Opriţa, Bătrân, Cotrău, Manciu sau mai ştiu eu cum? S-au luat bani pentru aceste acţiuni disperate de a-l înlătura din fruntea IPJ Arad pe Ioan Tamaş? S-au speriat oamenii de afaceri şi interlopii, cum se aude, fiindcă nu le mai stau dosarele prin sertare şi s-au mobilizat financiar ca să-l înlăture pe Ioan Tamaş? Răspunde şeful Poliţiei Române la comenzile unor politicieni şi oameni de afaceri? Sunt doar câteva întrebări la care instituţiile statului ar trebui să răspundă. Din păcate, până acum, instituţiile abilitate, începând cu DGIPI, care se ocupă tocmai cu protecţia internă de la IPJ, şi terminând cu cei de la DGA, nu sunt curioşi de aceste lucruri, fiind preocupaţi de jandarmii care iau o sută de lei mită în piaţă şi alte nimicuri de doi lei. În timp ce peştii mari sunt lăsaţi să-şi facă de cap. Este inexplicabilă nepăsarea acestora faţă de lucrurile grave care se întâmplă la IPJ Arad, unde de mai bine de un an nu se poate numi un şef definitv pe funcţie din cauza presiunilor politice. Poate se implică DNA în acest caz, fiind vorba de politicieni.
Dacă instituţiile statului nu se trezesc, ar fi cazul să se trezească parlamentarii Aradului, fiindcă nu e posibil să asistăm impasibili la subordonarea poliţiei arădene unor grupuri de interese. E o datorie a parlamentarilor Constantin Igaş (mai ales că a fost ministru de Interne), Flavius Măduţa, Mihai Răzvan Ungureanu sau Claudia Boghicevici să-l interpeleze oficial pe ministrul de Interne şi să ceară explicaţii cu privire la mizeriile ce se produc în Poliţia Română, unde un şef de inspectorat este numit şi schimbat fără motiv în doar câteva ore. Iar dacă este vorba de incompetenţă sau corupţie în acest caz, fiindcă altceva e greu de crezut că e la mijloc, să meargă până la a solicita demiterea lui Petre Tobă, şeful Poli­ţiei Române, sau să fie cercetaţi politicienii care au făcut presiuni pentru schimbarea sau numirea unui şef în fruntea IPJ Arad. E de datoria acestor parlamentari să ia poziţie şi să arate că Aradul şi poliţia arădeană nu pot fi moşia unor politicieni corupţi şi ai unor oameni de afaceri cu grave probleme penale. Dacă vor…

Recomandările redacției