Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat în dosarul de evaziune fiscală ce îi vizează pe Lucian Riviș-Tipei și Sandu Leah. Astfel, cei doi PDL-iști au fost condamnați pentru evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la evaziune fiscală la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar ca pedeapsă accesorie a fost dispusă interzicerea unor drepturi. Fiecăruia le-a mai fost interzis să fie fondator, administrator, director, sau reprezentant legal al unei societăţi ce funcţionează în condiţiile Legii 31/1990.

La sfârșitul lunii noiembrie, Lucian Riviș-Tipei, fost deputat și consilier municipal, a fost condamnat la o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, instanța dispunând în același timp interzicerea unor drepturi, precum deținerea unei funcții de administrator la orice firmă timp de aproximativ 3 ani. În același dosar a fost condamnat și Sandu leah, fost consilier județean, acesta fiind condamnat la un an și două luni de închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală.

„În baza art. 421 alin. (1) pct.1) lit. b) C.p.pen. respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Leah Sandu Virgil, împotriva sentinţei penale nr. 433 din 29 noiembrie 2018 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 991/108/2018. În baza art. 421 alin. (1) pct.2) lit. a) C.p.pen. admite apelul declarat de Parchetul pe lângă Tribunalul Arad, împotriva sentinţei penale nr. 433 din 29 noiembrie 2018 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 991/108/2018. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând cauza: I.1. Înlătură dispoziţiile primei instanţe privind reţinerea în favoarea inculpatului Riviș-Tipei Lucian a circumstanţei atenuante prevăzute de art. 74 alin. 1 lit. a din Codul penal din 1968. I.2. În baza art.9 alin.1 lit. c) din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. 2, art. 42 Cod penal din 1969, art. 5 Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, condamnă inculpatul Riviș-Tipei Lucian, pentru săvârşirea infracţiunii de „evaziune fiscală în formă continuată”, la pedeapsa închisorii de 2(doi) ani”, se arată în soluția Curții de Apel Timișoara, publicată în data de 13 februarie a.c. pe portalul instanței.

Instanța precizează că dacă în cursul termenului de încercare oricare dintre inculpați săvârşeşte din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă, instanţa va revoca suspendarea condiţionată dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.

 

 

Recomandările redacției