Până la finalul anului, lucrările din cadrul master planului pe deşeuri, proiect de peste 112,3 milioane de lei, ar trebui să fie finalizat. Consiliul Judeţean a prezentat realizările din cadrul proiectului, stadiul actual al lucrărilor fiind de aproape 90 la sută. Mai apoi, anul viitor ar urma să fie scoase la licitaţie contractele pentru deservirea obiectivelor din proiect.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad” a fost demerat în 2010 dar, cu toate acestea, master planul pe deşeuri s-a împotmolit. Proiectul a fost suspendat în urma litigiului dintre Consiliul Judeţean şi compania Confort SA a controversatului om de afaceri, Georgică Cornu. Firma nu şi-a îndeplinit condiţiile contractuale şi a suspendat lucrările în vara anului 2012. Constructorii au executat doar aproximativ 60 la sută din lucrări, nefiind finalizată nici închiderea depozitelor neconforme şi cu atât mai puţin construcţia staţiilor de transfer, sortare şi compostare. Pentru că lucrările au fost decontate procentual, administraţia judeţeană a apelat la experţi tehnici, pentru stabilirea unei situaţii clare pe proiect. Implementarea lucrărilor a fost reluată în luna noiembrie 2014, prin relicitarea şi atribuirea a două contracte de lucrări separate: „Construcţia staţiilor de transfer, staţiilor de compostare şi a staţiei de sortare în judeţul Arad – rest de executat, parte componentă a „Sistemului de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad” şi „Închidere depozite neconforme în judeţul Arad – rest de executat, parte componentă a „Sistemului de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad”.

Depozitele de deşeuri au fost închise

Astfel, lucrările efective au fost reluate în luna martie a acestui an. S-au efectuat lucrări de proiectare şi execuţie a staţiilor de transfer din Bârzava, Sebiş, a staţiei de compostare Arad (CET) – 19.000 de tone de deşeuri şi a staţiei de transfer şi compostare de la Mocrea.  Mai apoi s-au continut lucrările de închidere a depozite neconforme din Chişineu – Criş, Ineu, Nădlac, Sebiş, Curtici, Pâncota, Pecica, Sântana şi Bârzava. De asemenea, s-au derulat lucrările de închidere a depozitelor neconforme din municipiu – Câmpul Liniştii şi strada Poetului. „De când am preluat poziţia de preşedinte interimar al Consiliului Judeţean am urgentat lucrările şi am alocat fonduri pentru ca până la finalul anului să alocăm toţi banii pentru derularea lucrărilor. După consultări cu constructorii estimăm că lucrările vor fi finalizate până la finele acestui an“, spune Adrian Ţolea, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

În proiect este prevăzută achiziţionarea de unităţi de compostare individuale, pubele – pentru mediul urban, containre – pentru mediul rural, pentru colectarea deşeurilor. De asemenea, proiectul cuprinde achiziţionareaa şapte vehicule de compactare pentru colectarea şi transportul deşeurilor reciclabile din zonele rurale, 10 vehicule de compactare, pentru colectarea deşeurilor biodegradabile, un autovehicul pick-ul pentru instalaţia de compostare de la Arad şi un concasor mobil pentru deşeurile din construcţii şi demolări.

Reprezentanţii CJA au subliniat că, pentru ca proiectul să-şi atingă scopul este esenţial ca populaţia să înţeleagă ce înseamnă colectarea selectivă a deşeurilor. Deşeurile colectate neselectiv vor ajunge la o companie specializată în managementul deşeurilor, iar costurile vor fi raportate la cantitate.

Proiectul este finanţat prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 2 – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”. Valoarea totală a proiectului este 112.324.234,00 lei, din care valoare eligibilă conform POS, 107.690.164,00 lei. Cofinanţarea Uniunii Europene prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională este 80% din valoarea eligibilă, respectiv 80.574.715,00 lei, restul venind de la bugetul de stat (18%) şi de la bugetul local (2%).

Recomandările redacției