Interviu cu Nicolae Valea, primarul comunei Archiș

IMG_3588 IMG_3598 IMG_3604 IMG_3605 IMG_3617 IMG_3627 IMG_3623 IMG_3630 IMG_3635 IMG_3638Cu amabilitatea-i recunoscută, deși avea o agendă de lucru încărcată, Nicolae Valea primarul comunei Archiș a acceptat să poarte cu noi o discuție despre stadiul unor lucrări din comună, mai ales despre asfaltările de aici, dar și despre felul cum acest gen de obiective ajung de la faza de proiecte, la stadiul de lucrări realizate.
– Domnule primar, ne întâlnim aproape după un an de zile și la acea vreme când am venit la dumneavoastră lucrați la îndiguirea văii Groșeniului!
– Da așa este întotdeauna mi-a făcut plăcere să abordăm discuții despre realizările mele, eu niciodată nu am cedat chiar dacă am fost lovit de criza financiară. În ceea ce privește încheierea anului pe care l-am parcurs, l-am închis cu bine, nu am rămas dator la nimeni, nici la agenții economici și în special la constructorul care execută lucrările în comuna mea. Proiectele pe văi au început în anul 2013 cu termen de executare până în anul 2016, aici vreau să vă spun că am avut o discuție la care constructorul m-a asigurat că el preconizează ca lucrarea să se termine înainte de termenul prevăzut cu vreo 6 luni, sunt foarte mulțumit de felul cum lucrează.
– Cum apreciați noua abordare bugetară din acest an, domnule primar?
– Dacă tot am ajuns aici, vreau să vă spun ceva și vă rog să consemnați așa cum vă spun. Comuna Archiș, din 2008, bugetul a fost repartizat prin două direcții: 80% prin Direcția Generală a Finanțelor Publice de la Ministerul Finanțelor, iar 20% prin Consiliul Județean prin echilibrarea bugetelor locale. Cu această ocazie pot spune că numai în anul 2014 am primit 15.000 de lei, în rest din anul 2008 până în 2014 am primit anual 5.000 de lei. În total suma pe care a primit-o comuna Archiș în acești 6 ani este de 165.000 de lei, iar în acest an am primit 12,8 miliarde lei vechi, deci cam așa stau lucrurile. Unii colegi plâng după vechiul sistem bugetar; a mai răsărit soarele și pe strada și pe comunele sărace care au și acestea dreptul la civilizație.
– Ce veți face în acest an, domnule primar?
– Așa cum am precizat continuăm lucrările la amenajarea și modernizarea Văii Groșeni. În Groșeni executăm chiar acum lucrări la construirea unui grup sanitar la Școala cu clasele I-VIII  din Archiș și la sediul primăriei. Acum lucrăm la o documentație, ne pregătim pentru un program cu fi­nanțare Europeană, sesiunea 2014-2020, să vedem unde ne încadrăm. Cam acestea ar fi în linii mari direc­țiile de urmat.
– Prin urmare, considerați că și anul acesta va fi un an bun?
– Apoi, acum se lucrează la montarea pavelelor pe aleea care străbate centrul localității Archiș și vreau să amintesc că avem toate străzile asfaltate, inclusiv cele ce fac legătura între localități. Mă pot mândri în fața cetățenilor cu realizările. Peisajul fiind deosebit la noi, pot spune că este o splendoare să treci comod dealul de la Groșeni să ajungi la Bârzești: este o priveliște superbă pe care merită s-o vadă cât mai mulți turiști.  Apoi avem apă în toată comuna; este o plăcere să vezi consolidarea văii ce străbate Groșeni și Archiș: cu balustrade pe marginea zidului de consolidare. Nu mai sunt în pericol cele două localități când vin viiturile. Mai avem doar Satul de vacanță să-l rezolvăm cu energie electrică și să mai modernizăm drumul pe ici, pe colo.
Părerile localnicilor
Când fac o deplasare stau de vorbă cu oamenii întâlniți în cale despre viața comunități despre ce se face despre cum se preocupă primarul.
La Archiș am avut plăcuta surpriză că oriunde am adus vorba despre aceste subiecte – fie în zona în care chiar se lucra, fie în alte localități apar­ținătoare – să nu aud nici o persoană care să nu aprecieze ceea ce se vede și ceea ce se face.
Gheorghe Florea din Archiș ne spunea: „Eu sunt pensionar, am lucrat la Arad și am venit acum la pensie la țară și pot spune că tot ceea ce a făcut primarul aici în comună nu a făcut nici un alt primar din județul nostru. Uitați-vă numai cum arată îndiguirea văii, drumurile sunt asfaltate: muncă de bun gospodar. Stă cu tine de vorbă, dacă ai o problemă te ajută s-o rezolvi, e un om deosebit“.
Pe cursul Văii către Groșeni vorbim cu Florian Valea: „Numai faptul că ne-a scos frica de furia viiturilor prin lucrarea asta mare și e deosebit. Uitați-vă în alte părți ce fac apele! Apoi drumurile. Asfalt peste tot, apă curentă și câte altele! Mai mult nimeni nu putea face!“.
Cu Ilie Gag din Bârzești ne-am întâlnit tocmai sus, în coama dealului. „Poate ați mai vorbit și cu alți oameni: realizările ce le vedeți îl caracterizează pe omul acesta. Oricine ar fi fost nu făcea ce a făcut acest primar pentru noi“ ne-a spus omul.
Cum am spus, mai sunt și unele păreri din păcate cam negândite. „Valea trebuia lăsată să fie ecologică: cu sălciile alea…“ ne spunea o persoană ce nu și-a dat numele. Când am amintit de pericolul viiturilor pentru oamenii din zonă… nu ne-a mai dat nici un răspuns.

Recomandările redacției