unitiO nouă întâlnire cu cetăţenii pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist, găzduită chiar de Căminul Cultural al comunei, va avea loc mâine, începând cu ora 16, 30, la Macea. Organizatorii îşi propun şi cu această ocazie să îi informeze pe localnici (şi nu numai) cu privire la natura gazelor de şist şi, bineînţeles, la consecinţele exploatării prin fracturare hidraulică. Prezentarea va fi urmată de discuţii libere şi de vizionarea unui filmuleţ, după care se va porni într-un marş paşnic, un „miting pentru sănătate şi viaţă”, spre sediul Primăriei.

Apelul preşedintelui comitetului de organizare, Andrei Moţ

Andrei Moţ, preşedintele comitetului de organizare, a declarat că la acest eveniment vor participa preoţi şi primari din localităţile învecinate, dar şi susţinători ai cauzei din tot judeţul, aşteptându-se astfel, din nou, la participarea a peste 1000 de persoane. Iată şi apelul pe care îl lansează acesta prin intermediul ziarului nostru:  „După evenimentul din 1 februarie de la Casa de Cultură din Curtici, după mitingul de la Curtici, continuăm seria evenimentelor, a întâlnirilor cetăţeneşti, la Macea. Evenimentul va avea loc în 16 februarie, ora 16:30, la Căminul Cultural din Macea. Vrem ca toţi locuitorii comunei Macea să participe, alături de locuitorii celorlalte localităţi care pot fi afectate de exploatarea gazelor de şist. Vrem să-i informăm, vrem să organizăm un miting civilizat, un miting pentru apărarea sănătăţii şi a vieţii. Consider că pământul pe care l-am primit de la strămoşii noştri, pe care l-au udat cu sânge şi cu lacrimi, trebuie să-l păstrăm sănătos şi să-l dăm tot sănătos, mai departe, copiilor şi nepoţilor noştri. Gazele de şist, cum spunea un politician arădean, nu sunt o binecuvântare pentru România şi pentru perimetrul EX-6 Curtici (nici nu ne mai numim localitate sau zonă, ci perimetrul! sună foarte ciudat.), ci sunt un blestem. Gazele de şist otrăvesc apa, infestează teribil terenurile, produc cutremure şi ne distrug nouă sănătatea şi viaţa.

 Dragi locuitori ai judeţului Arad, ai municipiului Arad, ai comunei Macea şi a celor din împrejurimi, vă rog să fiţi alături de noi la Căminul Cultural din Macea, duminică, 16 februarie, ora 16.30! Civilizat, ne vom spune ofurile, pentru că vrem ca vocea noastră să fie auzită. Nu gazelor de şist în perimetrul EX-6 Curtici! Luptăm pentru sănătate şi viaţă!”.

O nouă localitate în fiecare săptămână

Săptămâna aceasta a fost deosebit de încărcată pentru Andrei Moţ: a strâns semnături, a mediatizat întâlnirea de la Macea, a vorbit din nou în faţa a sute de curticeni, a avut întâlniri importante. Mai mult, la iniţiativa comitetului, preotul ortodox din Macea, Tudor Budeanu, a adunat 20 de persoane din comună, oameni care au mers ieri pe jos, cu steaguri, până la Curtici , după care s-au întors, tot pe jos, la Macea. „Vreau să organizăm întâlniri în toate localităţile care pot fi imediat afectate. Urmează Sântana, Caporal Alexa, Olari, Şimand, Păuliş, Zimand, Dorobanţi, Iratoşu…Câte o întâlnire va avea deci loc în fiecare săptămână (…). Am strâns până acum peste 3100 de semnături împotriva explorării şi a exploatării gazelor de şist. Zilele trecute am cules liste cu semnături, am mediatizat întâlnirea de duminică, am fost la Timişoara, Arad, Şofronea, m-am întalnit cu domnul ing.dr. Dimitrie Muscă, cu domnul Ioan Mercea…Cu toţii trebuie să fim prezenţi la Macea!”, a adăugat Moţ, precizând şi că este foarte important ca oamenii să fie civilizaţi şi să se manifeste paşnic, pentru ca lucrurile să nu degenereze.

Demonstraţie şi la Viena

Nici comunităţile de români din Occident nu sunt insensibile la problema gazelor de şist, ci ţin să îşi manifeste solidaritatea cu cei rămaşi în ţară. Comunitatea românilor din Viena a anunţat deja astfel o mică demonstraţie care va avea loc mâine, imediat după slujbă, chiar în faţa Bisericii Ortodoxe Române din capitala Austriei. În solidaritate cu cei adunaţi la Macea, aceştia vor manifesta, între orele 17 şi 18:30, pentru dreptul la o viaţă sănătoasă: „Mi-au transmis că sunt şi ei români şi că unii dintre ei vor să se întoarcă, la un moment dat, într-o ţară curată”, a încheiat Andrei Moţ.

 

Reamintim cititorilor că un miting similar a reunit la Curtici, pe 1 februarie, peste 1500 de persoane, asta după ce Panfora Oil & Gas a anunţat că va face măsurători de suprafaţă în vederea identificării unor resurse convenţionale de hidrocarburi în perimetrul EX-6 Curtici. Deşi compania neagă că ar căuta şi gaze de şist, mulţi consideră că există motive suficiente pentru a fi alarmaţi. Semnăturile se strâng în continuare în toate localităţile imediat vizate,  liste fiind disponibile la biserici, la primării, la unele case de bătrâni şi la agenţi comerciali, dar şi la Casa de Cultură din Curtici.

 

  • A.Pop spune:

    Iar PROSTIMEA se substituie specialistilor. Ce ar fi daca s-ar cere un studiu facut de un institut de specialitate ? Sau, se prefera legea lui Linch ?

  • Andrei spune:

    Citez: ” Panfora Oil & Gas a anunţat că va face măsurători de suprafaţă în vederea identificării unor resurse convenţionale de hidrocarburi în perimetrul EX-6 Curtici.Deşi compania neagă că ar căuta gaze de şist, oamenii nu sunt chiar atât de convinşi, ba chiar consideră că există motive suficiente pentru a fi alarmaţi.”

    Dupa cum bine precizati, Panfora Oil& Gas va face modificari pentru identificarea unor resurse CONVENTIONALE de hidrocarburi. Din cultura mea generala, gazele de sist, nu se incadreaza in aceasta categorie. Pe langa acest aspect, afirmati ca „oamenii” considera ca exista motive suficiente pentru a fi alarmati. Care ar fi aceste motive?

    Poate ar trebui sa scrieti un articol, despre aceste asa-zise „motive”, sa le prezentati si publicului larg. Personal, sunt foarte curios.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției