SAMSUNGMai mulţi arădeni şi-au găsit, ieri dimineaţă, maşinile vandalizate, chiar în piaţa unde le duseseră la vânzare. E cea mai mare piaţă auto din Vestul ţării, unde vin cumpărători din toate judeţele învecinate, dar cu toate acestea nu are pază asigurată. Sâmbătă noapte, hoţii au acţionat nestin­gheriţi, cel mai probabil la comandă, şi au lăsat câteva autoturisme pe butuci.
Târgul de maşini se deschide duminică dimineaţa la prima oră dar foarte mulţi proprietari îşi aduc autoturismele cu câteva zile înainte, ca să prindă un loc mai bun, pe aleile principale din piaţă. Doar că locul preferenţial nu înseamnă neapărat şi siguranţă. La adăpostul nopţii, hoţii au furat jenţile mai multor maşini, toate fiind de aceeaşi marcă.
„Când am venit la piaţă am văzut că maşina mea nu mai are roţi. Erau date jos şi maşina era li­pită de ciment. Nu am fost singur păgubit. Altă maşină identică cu a mea a fost păţit la fel. O altă maşină, alt model, la fel. Şi am înţeles că a mai fost una căreia i s-a spat geamul din stânga. Probabil au intrat cu o maşină în piaţă, pe timp de noapte. Au lucrat ne­deranjaţi. Nu e prima dată când păţesc aşa ceva, am rămas la altă maşină fără oglinzi”, a declarat unul dintre păgubiţi.
Paznicii spun că nu pot supraveghea toată piaţa
Piaţa auto din Arad se întinde pe câteva hectare. Aici sunt vândute maşini second-hand, cele mai multe aduse din Germania sau Austria. Dacă unii şi-a găsit maşinile pe butuci, altora hoţii le-au spart geamurile, ca să le fure casetofoanele.
„Pentru câteva secunde am crezut că le vinde fără roţi ca să fie mai ieftine. Apoi am auzit că le-au fost furate. Din păcate, numai la noi poţi auzi că s-a întâmplat una ca asta”, a spus un client din piaţă. Ca să îşi ţină un loc în piaţa de maşini, proprietarii plătesc câte 25 de lei pe săptămână. De vineri până duminică la prânz, exista un paznic la poartă, însă acesta nu poate asigura tot perimetrul târgului.
„Şi noi am auzit de dimineaţă ce s-a întâmplat. Nu e vina noastră, noi am spus de la început că nu asigurăm paza autoturismelor. Nu avem ce face, e pe răspundere proprietarului”, a afirmat un paznic. Poliţiştii au făcut verificări la faţa locului, cu atât mai mult cu cât nu este primul furt de acest fel.
„Am fost sesizaţi în legătură cu furtul în această dimineaţă (n.r.- ieri). S-au făcut cercetări la faţa locului şi încercăm să identificăm autorii”, a declarat Ovidiu Liber, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Arad.
Jenţile furate costă aproximativ 300 de euro, pentru un singur autoturism. Şi asta nu e singura problemă. Cu autoturismul pe butuci, proprietarii sunt convinşi că nu vor găsi în curând un client dispus să îl cumpere.

Recomandările redacției