Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că un drum judeţen din Arad şi 80 de hectare de terenuri au fost inundate în urma revărsării Crişului Alb, apa de pe carosabil ajungând la
40 – 50 de centimetri.  Este vorba despre drumul judeţean Dieci-Revetiş  care a fost inundat pe două porţiuni, de apele Crișului Alb, care s-au revărsat în urma topirii zăpezii şi a ploilor. Având în vedere că au fost lăsate fără niciun fel de apărare în fața apelor, autoritățile locale nu au putut decât să pună câteva afișe pentru a le cere oamenilor să nu treacă prin zona aflată sub ape. De altfel, de-a lungul timpului, foarte multe localități din județ au avut de suferit de pe urma inundațiilor. În unele situații, autoritățile au reușit să rezolve problema, în altele banii pentru lucrările de amenajare nu au fost alocați nici măcar atunci când la București a fost un Guvern considerat „prietenos” față de Arad.
Recent, la Prefectură a avut loc ședința Colegiului Prefectural, ocazie cu care Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri Oradea-Sistemul Hidrotehnic Independent Criș Alb Chișineu-Criș a prezentat câteva date cu privire la lucrările de investiții. Aruncând o privire asupra raportului semnat de șefului de sistem, inginerul Teodor Chirila, am putut constata că o serie de investiții importante au fost lăsate fără finanțare anul trecut, când România era guvernată de tehnocrații susținuți de la Arad din toate puterile de primarul Gheorghe Falcă.
Trei localități în pericol
Primele lucrări lăsate anul trecut fără finanțare au fost cele de amenajare a Văii Luncșoara. Potrivit raportului prezentat de ABA, lucrările proiectate sunt cuprinse pe albia minoră a Văii Luncșoara și râul mic, având ca scop apărarea de
inundații a trei localități. „Amplasamentul barajului Luncșoara este în amonte de localitatea Lunc­șoara, la aproximativ 1,5 kilometri, cu o capacitate de 530.000 mc, la nivel evacuator ape mari. Valea Luncșoara a fost neamenajată și se produceau frecvente inundații ale localităților și distrugeri ale patrimoniului. Pagubele deosebite au condus la proiectarea unor lucrări de amenajare a albiei văii Luncșoara”, se arată în document. Deși lucrarea a fost începută, nu a mai putut fi terminată din cauza lipsei banilor.
Fără finanțare pentru Valea Mare de la Târnova
O altă lucrarare începută și neterminată pentru care nu s-a alocat anul trecut niciun leu este cea de amenajare a Văii Mari de la Târnova. Potrivit raportului, viiturile care s-au produs aici au provocat pagube, inundând gospodăriile, drumuri și poduri. „Pentru scoaterea de sub efectul inundațiilor a obiectivelor social economice ale localității Târnova și eliminarea pagubelor, precum și pentru asigurarea unui climat de siguranță și dezvoltare durabilă a zonei este necesară executarea unor lucrări de amenajare a albiei pe o lungime de 5,3 kilometri”, susțin cei de la ABA.
Moneasa, lăsată în calea apelor
De asemenea, la Moneasa, ar fi trebuit să se mai lucreze la valea care trece prin comună. Lucrarea a început, dar nu a fost terminată. Amenajările au ca scop prevenirea inundațiilor care ar putea să afecteze atât Moneasa, cât și zonele situate în aval. „Viiturile succesive din ultimii ani au dus la o serie de pagube atât în localitatea Moneasa cât și în localitățile din aval. Inundațiile produse ca urmare a viiturilor au provocat avarierea unor gospodării și anexelor acestora, obiective social-economice, căi de comunicații și construcții hidrotehnice. Lucrările propuse a se realiza pentru această investiție sunt: regularizare albie Valea Moneasa, aval de acumulare; acumulare nepermanentă, baraj realizat din anrocamente (n.r. – îngrădire de bolovani, de piatră, de beton). Pentru  prevenirea distrugerii gospodăriilor, rețelei de comunicații și a altor obiective social-economice din localitate sunt necesare lucrări de calibrare și stabilire a albiei, care să asigure tranzitarea apelor mari în condiții de siguranță pentru locuințe, gospodării și obiectivele social economice din zona limitrofă cursului de apă, lucrări de punere în siguranță a construcțiilor de traversare existente”, se mai arată în document.
Valea Hălmăgel, abandonată
Nici lucrările de amenajare a Văii Hălmagel nu au primit finanțare anul trecut, cu toate că atunci când debitele sunt mari, valea inundă casele oamenilor, terenurile agricole, drumuri și poduri, producând pagube însemnate.
Toate aceste lucruri se pare că nu au contat pentru cei care trebuiau să împartă banii.

Recomandările redacției