uvvg1 uvvgAcademicianul Laurenţiu M. Popescu, care a descoperit în 2005 telocitele, va avea un rol esenţial în dezvoltarea medicinii arădene. Descoperirea sa ar putea fi folosită şi în regenerarea hepatică, după ce studii anterioare au arătat că telocitele au un rol în refacerea muşchiului cardiac după infarct.
Un proiect româno-chinez de cercetare a rolului telocitelor în tratamentul afecţiunilor pulmonare a primit, în octombrie anul trecut, o finanţare de cinci milioane de yuani (peste 596.000 de euro) în urma câştigării unei competiţii în China, fiind coordonat de academicianul Laurenţiu M. Popescu şi un profesor chinez.
Noile descoperiri în studiul telocitelor au fost realizate de echipa de cercetători de la Institutul „Victor Ba­beş“ din Bucureşti, condusă de Laurenţiu M. Popescu, în strânsă cooperare cu cercetători din Germania, China, Italia, Belgia, Polonia, Spania sau SUA.
Renumitul academician are acum strânse legături şi cu dezvoltarea ştiinţei medicinii din Arad. Un alt proiect aflat în derulare la Institutul „Victor Babeş“ – „Dezvoltarea resurselor umane – doctoranzi şi postdoctoranzi-pentru cercetare de excelenţă în domeniile sănătate şi biotehnologii“ – va conduce la perfecţionarea în cercetarea de excelenţă din domeniile de sănătate şi biotehnologii a 78 de doctoranzi şi 28 de postdoctoranzi. Proiectul are o valoare eligibilă de peste 13 milioane de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă la Fondul Social European de peste 12,7 milioane de lei. Proiectul este implementat de Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş“ în par­te­neriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad.
„În cadrul acestui proiect un număr de 12 doctoranzi de la universitatea noastră vor beneficia de burse. Pregătirea constă din cinci module, iar studenţii vor beneficia de un ajutor financiar în valoare de 400 de euro pe lună, timp de un an şi jumătate. Este un lucru extraordinar pentru studenţii arădeni, cu atât mai mult cu cât în cadrul pregătirii vor studia şi cu aca­demicianul Laurenţiu M. Popescu“, ne-a dezvăluit dr. Sorin Başchir, ma­nagerul proiectului din partea Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad.
În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezentă şi o echipă de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.
Academicianul Laurenţiu M. Popescu a fost distins anul trecut cu prestigiosul premiu „Magnolia Albă“ acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai, ca o recunoaştere din partea oamenilor de ştiinţă chinezi pentru descoperirea noilor celule umane – telocitele -, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului „Victor Babeş“ a dezvoltat-o în ultimii ani.
În 2012, el a fost premiat de Academia Internaţională de Cercetări Car­diovasculare cu sediul în SUA cu Medalia de Aur, considerată de lumea ştiinţifică drept „Nobelul în cardiologie”.

Recomandările redacției