Agricultori de bună credință au fost înșelați de pretinși functionari de instituții din domeniul agricol, care garantau fonduri europene, în schimbul unor sume de bani. Mai precis, impostorii pretindeau sume de bani, în ideea rambursării ulterioare a acestora, după așa-zisa accesare a finanțării prin pro­iecte. Impostorii le înaintau în față fermierilor chiar și acte fictive, la semnat, pentru a părea credibili. În realitate, singurul scop era acela de înșelăciune. Au existat mai multe cazuri în care, agricultori au fost păcăliți și au plătit sume de bani din dorința de a accesa bani de la UE.
Problema a fost sesizată chiar de reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, care au dorit să avertizeze de urgență agricultorii de farsori, de cazurile de fraudă înregistrate.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale atrage aten­ția solicitanților și beneficiarilor de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 să fie vigi­lenți și să nu permită apariția unor situații infracționale cu impact financiar produse de persoane care nu au nicio legătură cu AFIR. Cei de la AFIR vin cu argumente menite să îi facă pe fermieri să fie atenți. Cel mai important argument este că, AFIR nu va cere bani pentru depu­nerea vreunui proiect.
Este de reținut că, relația contractuală este directă și are loc numai întreaAgenție, prin structurile sale teritoriale regionale sau județene și solicitantul/ beneficiarul finanțării nerambursabile. AFIR nu va solicita niciodată sume de bani pentru depunerea unor proiecte și, cu atât mai mult, nu va realiza vreun demers care să pericliteze egalitatea de șanse a solicitanților.
„În ultima vreme am întâlnit câteva situații grave în care oameni de bună credință au fost înșelați și păgubiți de diferite persoane al căror scop nu este altul decât acela de a induce în eroare și de a-și însuși sume de bani prin fraudă. Sunt preocupat de această situație și atrag aten­-ția ca, la orice nelămurire sau suspiciune, cei care doresc să acceseze sau au accesat PNDR să ia legătura cu colegii mei din structurile teritoriale. Mai mult, accentuez faptul că toa­te contractele de finanțare se semnează la sediile Centrelor Regionale sau Oficiilor Ju­de­țene ale AFIR și nu în altă parte” a ținut să precizeze directorul general AFIR, Adrian Chesnoiu.
AFIR face acest demers de informare în urma semnalelor venite din partea unor beneficiari și din mass-media, ultimul caz fiind înregistrat zilele acestea în Lugoj, județul Timiș.

Recomandările redacției