Astăzi, la Colegiul Național “Vasile Goldiș” din Arad a avut loc activitatea preventivă “Ora de educație rutieră”, în cadrul unui proiect național demarat de Asociația EDiT, împreună cu IPJ Arad, ISU Arad și ISJ Arad.

Ora de educație rutieră” a început încă din anul 2014 ca un proiect pilot, fiind desfășurat în 10 scoli. De atunci și până acum, din fericire a crescut numărul școlilor simțitor. Astfel, în anul 2019-2020 urmând a fi prezent în aproape 200 de școli și licee din toată țara.

Scopul acestui program este dezvoltarea de proiecte, idei, bune practici și politici publice care să vină în sprijinul îmbunătățirii și dezvoltării sistemului de educație extracurriculară : educație rutieră, educație pentru prim-ajutor, educație pentru combaterea bullying-ului.

La această activitate au luat parte aproximativ 100 de elevi din clasele de liceu, iar reprezentații instituțiilor MAI au dezbătut aspectele legislative ale circulației rutiere pe drumurile publice și au exemplificat prin filme urmări ale nerespectării acestora.

Partea practică a activității a prezentat un interes deosebit pentru elevi, ei fiind așa o surpriză plăcută pentru polițiștii aflați de față. Aceștia au avut ocazia de a fi testați cu aparatul alcooltest și de a efectua manevre de resuscitare.

A luat cuvântul pilotul de raliu Adrian Grigore, care le-a explicat elevilor importanța respectării regulilor de siguranță la volan, punând accentul pe portul centurii de siguranță și respectarea vitezei legale. De asemenea, a subliniat faptul că drumurile publice nu sunt propice raliurilor.

Un invitat surpriză a fost vlogerul Cristina Creața, care a povestit experiențele proprii în calitate de pieton și conducător auto. La finalul întâlnirii, elevii au fost așteptați în curte, unde li s-a explicat practic poziția corectă la volan și conducerea unui autoturism în condiții de siguranță.

 

Recomandările redacției