Manifestările comemorative dedicate cinstirii memoriei Majestăţii Sale Regina Ana au continuat şi în acest sfârşit de săptămână, la Arad, la sediul Asociaţiei „Amicii Regelui Mihai”, unde a ajuns şi Episcopul Aradului, dar şi membrii comunităţii evreieşti din oraş. Cu toţii au spus rugăciuni şi au ţinut cuvântări specifice unui astfel de eveniment „Majestatea Sa Regina Ana a vizitat nu numai bisericile ortodoxe, la Arad, a vizitat nu doar bisericile ortodoxe, a fost prezentă şi la acţiuni de amploare care a unit societatea civilă, a fost prezentă şi la Sinagoga din Arad”, a precizat Tiberiu Dekany, co-preşedintele Asociaţiei „Amicii Regelui Mihai”. „Am avut deosebita onoare să fiu primit, împreună cu soţia mea, la reşedinţa Majestăţilor Lor din Elveţia, prilej cu care am văzut doi oameni minunaţi, dincolo de înălţimea lor istorică, am avut senzaţia trăirii unei imensităţi reale de oameni vii, de oameni buni. Majestatea Sa, Regina Ana, ne-a servit cu cafea, deşi acolo era şi personalul. S-a purtat cu noi, cu nişte necunoscuţi din România, ca şi cum am fi fost oaspeţii lor dintotdeauna, le-am mulţumit pentru ce au făcut pentru noi, pentru ţară. I-am ascultat vorbind despre viaţa lor comună. Nu pot să descriu emoţia acelor momente. Nemernicii care în aceste momente defaimează familia regală, care nu cunosc contribuţia şi meritele Casei Regale, nu am cuvinte să descriu ce merită aceşti oameni. Memoria Majestăţii Sale Regina Ana rămâne în faţa noastră ca o figură luminoasă, o adevărată regină. Dumnezeu să o odihnească”, a spus Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad.

Membrii asociaţiei „Amicii Regelui Mihai” au amenajat, la sediul din stradă Lucian Blaga, un mic altar în memoria celei care a fost Regina Ana. Tot aici a fost instalată şi o carte de condoleanţe pentru că toţi cei care doresc să-şi scrie gândurile şi să-i aducă un ultim omagiu Reginei Ana a României, să poată să îşi exprime compasiunea sau să aprindă o lumânare

Mai departe, sâmbătă, 6 august, la ora 12.00, la Biserică Greco-Catolică din Calea Aurel Vlaicu nr.69-75 (fosta biserică ortodoxă, retrocedată) a avut loc o liturghie comemorativă pentru odihna sufletului Majestăţii Sale Ana a României.

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au fost prezenți, duminică, la biserica ortodoxă din comuna arădeană Săvârșin, unde a fost oficiată o slujbă de comemorare a Reginei Ana, care a încetat din viață în cursul zilei de luni.

Slujba a avut loc la ora 11.45, la biserica ortodoxă din Săvârșin și a fost oficiată de părintele paroh Călin Mădăluță.

Zi de doliu naţional

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea de Guvern privind declararea zilei în care va fi înmormântată Regina Ana, 13 august, zi de doliu naţional pe teritoriul României.

Casa Regală a României a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, potrivit acestuia sicriul cu trupul neînsufleţit urmând să fie adus în ţară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş (9 august) şi la Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august.

În ziua de sâmbătă, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi.

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

Ceremonia se va desfăşura în două părţi: ora 15.00-15.50, în faţa Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

Recomandările redacției