caprarRegionalizare, descentralizare. Acestea sunt cuvintele cele mai des folosite de către politicienii de vârf în aceste zile. Nu mai departe decât la începutul acestei săptămâni, vicepre­mierul Dragnea a și pregătit un proiect de regionalizare care ar urma să fie promovat prin ordonanță de urgență a Executivului.  De  altfel, draftul acestui  document se intitulează: „Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale”.
Dacă proiectul regionalizării nu a avansat, şefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuia să vină cu amendamente  a fost 1 octombrie. Ca și principală motivare a accelerării procesului ar fi bugetul pe 2014. Că lucrurile au început să se precipite o dovedește și termenul pe care Liviu Dragnea l-a dat liberalilor. Este vorba de data de 15 octombrie. Dragnea a punctat că el încă aşteaptă ca PNL să-i dea un punct de vedere asupra proiectului de lege privind regionali­zarea, pe care l-a transmis liberalilor acum aproximativ o lună, arătând că „nu este firesc ca PSD şi PNL să propună proiecte diferite dacă respectă votanţii USL”. Crin Antonescu nu a întârziat prea mult cu replica, precizând: „O să dăm un punct de ve­dere, că o fi pe 15, că o fi pe 16, o să vedem. Spun asta nu pentru că domnul Dragnea ar fi greşit cu ceva, pentru că domnul Dragnea a comunicat în această privinţă cel puţin foarte civilizat şi în general. Nu suntem într-o relaţie în care să ne dăm unii altora ultimatumuri şi avertismente. Avertismente dau arbitrii jucătorilor, or, noi suntem jucători cu toţii”.
Politicienii arădeni urmează linia partidului din care provin
Dar ce punct de vedere au repre­zentanții spectrului politic arădean? Dorel Căprar, deputat PSD: „Mi se pare normal și de bun simț punctul de vedere al vicepremierului Dragnea. Noi ca USL trebuie să avem un punct de vedere comun, atât în ceea ce privește descentralizarea cât și referitor la regionalizare. Eu sper că vom ajunge la un consens cu par­tenerii liberali în ce privește această chestiune”.
Florin Galiș, consilier municipal și lider al Organizaţiei Municipale PNL Arad a precizat: „Cred că PNL a arătat și disponibilitate și capacitate de a găsi cele mai bune soluții prin dialog cu partenerii noștri. Iar la orice rezolvare înțeleaptă se poate ajunge doar stând la masa negocierilor. Așa să impui niște termene  sub presi­une într-o chestiune care nu-i foarte clar că este agreată de către marea majoritate a oamenilor mi se pare inadecvat”.
Senatorul PD-L, Constantin Igaș: „Marea descentralizare și regiona­lizare propusă este o dovadă clară că USL scârțăie din toate  încheieturile, iar marile promisiuni electorale sunt departe de a fi împlinite. Motivele pentru care nu se va realiza sunt cel puțin două: primul este acela că trebuie prima dată modificată Constituția. Iar al doilea motiv, care se vede cu ochiul liber este acela că la nivel teritorial bătălia între PSD și PNL pentru… feudali­zare nu s-a încheiat”.
Dincolo însă de aceste „încrucișări de floretă”, în teritoriu situația este cel puțin confuză. Și până la urmă, cel care va achita nota de plată va fi tot omul obișnuit, acea picătură dintr-o mulțime, care strop cu strop, umple un ocean. Fie ea și o listă electorală. Iar lucrurile cu privire la descentralizare și regionalizare sunt departe de a fi limpezi, aici, la nivel de comunități locale.
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției