1 2 3Sărbătoarea noastră națională a fost – alături de manifestările tradiționale în care sunt incluse deosebitele parade militare din orașele mari – un excelent prilej de acțiuni deosebite în toate zonele sociale. Firește, tânăra generație și dascălii sunt mereu implicați în acțiunile inițiate, în felul acesta copiii învă­țând să-și iubească și prețuiască istoria și faptele înaintașilor lor. Astfel de momente desfășurate la Păuliș sunt descrise în cele ce urmează într-un frumos text de chiar inițiatorii lor. Îl redăm în continuare.
Expoziții, expuneri și programe artistice
Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României și totodată realiza­rea Unirii Transilvaniei cu România.
Ziua de 1 Decembrie a devenit, după evenimentele din decembrie 1918, Ziua Națională a României.
La Școala Generală din comuna Păuliș au fost organizate numeroase activități dedicate acestui maret eveniment printr-un scurt program artistic.
La aceste activități au participat elevii claselor I-IV și a clsasei a V-a împreună cu profesoarele Anca Cure și Cristina Boba care au realizat împreună o reprezentare a tuturor momentelor istorice din anul 1918.
S-a discutat despre semnificația Tricolorului și a culorilor acestuia dar și despre Marea Unire. Toate acestea, prezentate cu tonul și în contextul potrivit, le-au trezit celor mici nu numai curiozitatea de a descoperi mai mult despre ce s-a petrecut în anul 1918 dar și simțul patriotic.
O altă activitate deosebită a fost expunerea unor planșe tricolore care au cuprins: stegulețe, hărți, imagini cu tematică patriotică – toate realizate de talentații elevi ai școlii.
Tot elevii Școlii Generale din Păuliș au știut să recite cu talent și adâncă trăire frumoase poezii patriotice și au interpretat și cunoscute cântece dedicate Marii Uniri.
Directorul școlii, alături de copii
La acest proiect a fost invitat și directorul școlii, profesorul  Florin Nicoară. Ca o concluzie, activitatea realizată a fost un succes iar scopul propus fiind atins într-un mod simplu și plăcut.
„Prin inițierea și realizarea unor astfel de activități simple dar cu o participare amplă se pune mai pregnant accentul pe semnificațiile zilei de 1 Decembrie, subliniindu-se totodată lupta pentru unitate a înaintașilor noștri, a celor trăitori ai  perioadei ce a culminat cu Marea Unire din 1918, în mod special“ – au subliniat organizatorii.     (F.B.)

Recomandările redacției