buleuStrămutat pe motive de… publicitate excesivă la Tribunalul Caraş-Se­verin, cazul Abel a debutat la Reşiţa, joi, cu audierea a doi martori, Obreja Marian Ionuţ şi Peia Ionuţ, cei doi fiind printre puţinele persoane care l-au mai văzut în viaţă pe Abel Apostol.
Firi precipitate, aceştia au dat declaraţii extrem de controversate judecătorului Robert Alexandru Bărsescu, dar care au făcut puţină lumină asupra celor întâmplate pe data de 1 mai 2013, când a dispărut Abel Apostol.
Mărturia lui Obreja a stârnit rumoare în sala de judecată
„Ceea ce am spus în faţa anchetatorilor nu este adevărat“ – începea destăinuirea Obreja. „Am fost bătut pe holul Parchetului, ca să spun ce vrea Poliţia. Nu este adevărat că am spălat petele de sânge de pe jos. În acea dimineaţă eram la terasă, unde curăţam piscina. Pe la 11,00, i-am văzut pe Abel, Alina şi Adrian purtând discuţii. Nu ştiu dacă se certau şi nu ştiu nici ce au vorbit. Spre orele 13,00, Abel a plecat spre terenurile de tenis, iar Alina Buleu şi Adrian Buleu au plecat, fiecare cu câte o maşină, în direcţii diferite. În jurul orei 19,00, Pena Ionuţ, colegul meu, m-a trimis în restaurant ca să fac curăţenie, pentru că şeful a scăpat ligheanul cu apă pentru căţea pe jos şi mi-a spus să dau cu mopul. Când am ajuns, am văzut, într-adevăr, că e apă pe jos, nu şi urme cum că ar mai fi fost spălat înainte. Cât priveşte afirmaţia că în locurile în care am spălat, porţiunea din partea barului, intrarea laterală de la terasă şi tocul uşii, se aflau pete de sânge… afirm că nu este adevărat, am făcut-o sub imperiul constrângerilor la care am fost supus“, afirma Obreja. Intuiţia pe care a avut-o Luminiţa Apostol cu privire la faptul că martorul îşi va schimba declaraţiile s-a adeverit, aşadar, acesta afirmând, mai mult, că până la ora 22,30, când s-a dus cu Peia la un bar, să se distreze, nu a observat nimic suspect. Doar la întoarcere a observat uşa de la cămăruţa unde dormeau, deasupra barului, că era spartă, fapt ce i-a determinat să doarmă în camera-frig, de teamă.
Obreja urmează să răspundă penal pentru declaraţii mincinoase
Cum era de aşteptat, declaraţiile contradictorii pe care le-a dat martorul Obreja Marian Ionuţ l-au determinat pe procurorul de şedinţă, Cosmin Pasere, să se autosesizeze şi să înceapă demersurile pentru mărturie mincinoasă. Mărturiile gălăţea­nului care are şase clase şi care habar nu are să scrie sau să citească l-au scos din sărite pe „acuzatorul Statului”, intervenind de mai multe ori în timpul audierii, vizibil deranjat de acuzele pe care Obreja le-a adus organelor de drept. Mai mult, nemulţumirea i-a fost cu atât mai mare cu cât niciuna din declaraţiile anterioare procesului nu au mai fost recunoscute de acesta, deturnând, astfel, întreaga economie a unui proces şi aşa destul de complicat.
Numai că necazurile lui Obreja, se pare, nu se vor opri aici, familia Apostol fiind hotărâtă, la rându-i, să depună o plângere penală pe numele acestuia pentru mărturie mincinoasă. „Noi suntem ferm hotărâţi să depunem plângeri penale pe numele tuturor acelora care şi-au schimbat declaraţiile pe parcursul procesului. Trebuie să ştie că o mărturie mincinoasă este infracţiune şi se pedepseşte foarte grav, cu închisoare de până la cinci ani”, ne spune Albert Apostol, una dintre părţile civile din proces.
Pena: „Adrian Buleu avea cheia maşinii lui Abel în mână”
Declaraţii mai interesante, care par să facă lumină în acest caz care a şocat o întreagă ţară, au fost făcute de Pena Dan Ionuţ, cel de-al doilea martor audiat joi, 21 noiembrie, la Reşiţa.
„Am fost audiat de două ori în legătură cu cauza. Nu am nimic de retractat în privinţa declaraţiilor mele şi nu vreau să aduc modificări. Am fost angajatul lor şi am plecat a doua zi după crimă şi pentru că nu m-am înţeles cu şeful, dar şi pentru că urma să-mi susţin examenul pentru obţinerea carnetului de şofer. În 1 mai, inculpatul Buleu mi-a solicitat să duc maşina lui Abel Apostol undeva în Micălaca. Întrucât eu nu aveam carnet de şofer, am refuzat cere­rea acestuia. Mi-a zis să-l trimit pe Obreja la el. Când a avut loc această discuţie, eu mă aflam în restaurant, lângă bucătărie, la cuptorul cu pizza. I-am transmis lui Obreja să ia o găleată şi mopul cu scopul de a spăla şi îndepărta o pată din faţa barului. Era apă, nu sânge. Am plecat şi l-am găsit pe Obreja la terasă întreţinând focul. Pe Abel Apostol şi pe soţii Buleu i-am văzut la terasă. Discutau de firmă, de bani… Discuţiile mi se păreau că erau purtate pe un ton ridicat, dar nu era ceartă. Nu mai ţin minte dacă aceste persoane au plecat împreună sau separat. Buleu Alina a stat tot timpul în zona Bazei. Târziu, seara, între orele 22,00 şi 23,00, Alina ne-a chemat pe mine şi pe Obreja să facem curat la cuptorul de pizza şi la uşa restaurantului. Nu mi s-a părut suspect, mai făcusem curat la ore târzii. Şi altă dată curăţam, mai ales că se aduna zgură de pe terenul de tenis. Pe Alina Buleu am văzut-o cu maşina sa BMW pe la miezul nopţii. După plecarea ei, am plecat şi eu cu Obreja la o terasă. Am fost apelat la 2,30, de pe un număr care nu a fost afişat şi nu am răspuns. A doua zi am văzut că am fost sunat din nou, numărul era cunoscut, era al Luminiţei Apostol. Arăt că, pe moment, solicitarea inculpatului făcută în legătură cu maşina apar­ţinând lui Abel Apostol nu mi-a produs temeri în legătură cu ceva rău… să i se fi întâmplat ceva lui Abel. Pe parcursul zilei am tot reflectat asupra aspectului şi în cele din urmă am început să mă sperii. Confirm că inculpatul Buleu avea cheia maşinii lui Abel în mână, când mi-a cerut să o duc în Mică­laca. Îmi menţin şi declaraţia potrivit căreia, atunci când am fost chemat de Buleu, pe pavelele din lateralul trotuarului am văzut pete mici de culoare roşie. Înainte de a mă duce la restaurant să mă aprovizionez cu mozzarella, a fost ultima dată când l-am văzut pe Abel Apostol în viaţă“.
Următorul termen în „Cazul Abel” va avea loc pe data de 5 decembrie, de la ora 11,00, când alţi doi martori vor fi audiaţi la Tribunalul Caraş-Se­verin.
Dacian Don

Recomandările redacției