Tevatura deșeurilor în județul nostru va culmina cu un control de la Mnisterul Fondurilor Europene, în perioada imediat următoare. Materplanul pe deșeuri – proiect de câteva zeci de milioane euro va fi controlat în amănunt de reprezentanți ai Autorității de Management „POS Mediu“ din cadrul ministerului. Aceștia vor verifica cum s-a implementat proiectul la Arad și vor afla ce nereguli sunt. Sunt vizate administrația județeană și operatorii de salubrizare.
Controlul ce se anunță a fi unul de amploare s-ar putea lăsa cu sancțiuni drastice în cazul în care, autoritățile de la centru vor depista neconformități serioase.
Deocamdată însă, poate doar declarativ, „de suprafață“, autoritățile speră că reprezentanții ministerului vor ține cont de faptul că, în ciuda neregulilor și lacunelor majore, proiectul a fost pus…șontâc șontâc, pe roate. Mai precis, se mizează pe faptul că, Aradul stă ceva mai bine cu implementarea masterplanului decât alte județe, atât încât să se poată cere mai multă înțelegere.
Arădenii însă nu cunosc nici documente, nici cum s-au cheltuit banii, ci doar situația de la fața locului. Și anume că de luni de zile, în județul nostru, operatorii de salubrizare nu și-au făcut bine treaba.

GSU – în perioadă de „corecție“

Seria problemelor din proiectul de managment al deșeurilor a continuat în perioada aceasta cu Grup Salubrizare Urbană (GSU), desemnată să se ocupe de ridicarea gunoiului din localitățile incluse în zona 2 și 5.
După cum arătam într-un număr trecut al ziarului nostru, GSU nu și-a îndeplinit obligațiile și a lăsat să se strângă movile de gunoi în mai multe localități. Vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea, preşedintele ADI Deşeuri Arad a cerut în Adunarea Generală a Acţionarilor, rezilierea contractului cu firma desemnată să adune gunoiul din zonele 2 şi 5 ale judeţului – GSU. Primarii au fost de acord cu inițiativa acestuia, dar cum procedura de reziliere este una extrem de stufoasă, deocamdată, operatorului i s-a pus în vedere printr-un avertisment să remedieze situația.
De atunci a mai avut loc o adunare AGA ADI Deșeuri și s-a stabilit care sunt următorii pași. Operatorul a fost sancționat. „După avertismentul dat, GSU a suplimentat numărul de mașini în zona II, în care este Chișineu-Criș. În ceea ce privește zona 5 s-a dat o amendă de 50 de mii de lei. Nu știu dacă cei de la GSU vor fi în stare să își respecte obligațiile. Eu doar aștept viitorul raport de monitorizare“, a spus Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean.
Acum administrația are probleme mai mari decât ce se va întâmpla cu GSU – a cărei activitate a fost plină de nereguli, întrucât controlul de la centru este pe cale să înceapă.

Și totuși…înțelegere

Directorul executiv al ADI SIGD Arad, Adrian Țolea – care a ieșit public în repetate rânduri cu diverse nereguli constatate în proiect este de această dată ceva mai împăciuitor. Își menține punctele de vedere, sesizările, dar este de părere că trebuie luate în considerare și aspectele pozitive și anume că, Aradul stă mai bine decât alte județe cu acest proiect. Lucru pe care arădenii l-au mai auzit și de la reprezentanții Consiliului Județean.
De reamintit că, Țolea a anunțat că a constat lipsa autorizației de mediu, a licenței de operare la GSU, lipsa de autorizație la RETIM, probleme la stațiile de transfer și lista poate continua. Tot Adrian Țolea este acum de părere că, deși au existat atâtea nereguli, factorii implicați au încercat să remedieze. Subliniază că nu își dorește ca Aradul să fie sancționat, pentru ca administrația – Consiliul Județean să nu trebuiască să plătească din bani care ar putea fi folosiți pentru investiții. „Va fi un control al reprezentanților Ministerului Fondurilor Europene, dar este axat pe Consiliul Județean mai mult. Desigur suntem și noi implicați și disponibil. Au existat o serie de nereguli pe care, după cum se știe le-am expus și vizavi de GSU și vizavi de Retim. Proiectul a fost gestionat greșit de la bun început.(…). Dar partea bună este că au fost atribuite contracte și că operatorii au început colectarea. Ca procedură, nu este de dorit ca un contract cu un operator să fie reziliat, doar dacă nu există altă soluție. Când a început procedura există o perioadă de 90 de zile în care operatorului i s-au dat măsuri de conformare, în care trebuie să asigure salubrizarea. În paralel trebuie demarată licitația pentru un nou operator, o procedură care de asemenea durează. Un alt operator de salubrizare poate fi ales în regim de situație de urgență, dacă se ajunge ca în perioada de 90 de zile, firma să nu își facă treaba. Vizavi de control cred că deși au existat atâtea nereguli, încet încet, situația dă semne că se reglementează. Este un proces de lungă durată desigur. Mi-aș dori ca cei care vin în control să vadă și partea bună, că lucrurile se reglementează și să țină cont că Aradul este printre puținele județe care a reușit să finalizeze proiectul, să îl implementeze. Există județe care stau extrem de prost, în care proiectul nu este operațional. Sunt județe în care proiectele au fost fazate pe 2014 -2020, pentru că nu au reușit să termine. Nu îmi doresc să existe sancțiuni financiare drastice. Nimeni nu își dorește pentru că ar însemna pierderi de bani care ar putea folosiți pentru investiții, pentru arădeni“, a susținut directorul Adrian Țolea.
Rămâne de văzut ce urmări va avea controlul reprezentanților Ministerului Fondurilor Europene.

Recomandările redacției