Medalion Brahms, în concert la Filarmonica de Stat

0
226

Filarmonica de Stat Arad pregătește, pentru următorul concert simfonic, care va avea loc joi, 13 decembrie, de la ora 19, ultimul medalion de compozitor al anului. Este vorba de un program integral Johannes Brahms, în care sunt reluate Concertul pentru vioară și orchestră și Simfonia a II-a. Romantice prin dialectul armonic etalat și totodată prin rezultatul sonor, lucrările impresionează prin amplitudine și robustețe, fiind cuprinse în categoria auditiilor preferențiale ale publicului din întreaga lume. Nota comună a celor două ópusuri o reprezintă sfera sonoră aleasă de Brahms, și anume re majorul, o tonalitate perfect adaptată structurii instrumentale, preferată deopotrivă în marile construcții concertistice semnate de Beethoven, Paganini, Ceaikovski, Prokofiev sau Korngold, dar și în cele mai celebre partituri simfonice ale aceluiași secol. Eficacitatea ei acustică este probată și în Simfonia a II-a a lui Johannes Brahms, cea mai întinsă dintre simfoniile compozitorului şi în acelaşi timp una dintre cele mai vaste creaţii orchestrale ale secolului al XIX-lea”, spun reprezentanții Filarmonicii de Stat Arad.

Versiunea interpretativă îi aparține violonistei Cristina Anghelescu, iar orchestra va fi dirijată de de tânărul invitat Hermann Szabolcs.

Hermann Szabolcs este dirijor la Teatrul de operetă din Budapesta, director al Asociației muzicale Hermann și asistent la Academia de Teatru și Film din Budapesta. A studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa maestrului Petre Sbârcea, la Academia Franz Liszt din Budapesta, cu Medveczky Ádám și la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, cu Johannes Woldner și Simeon Pironkoff.

A participat la cursuri de măiestrie îndrumate de Péter Eötvös, Christian Ehwald, Jan Stulen, Konrad von Abel, Noam Zur, Octavo Calleya ș.a., iar ca dirijor a colaborat cu Orchestra Radio din Budapesta, orchestra Teatrului de operetă din Budapesta, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, orchestra simfonică din Salgótá, Danube Symphony Orchestra, Concerto din Budapesta, orechestra de camera Simplicissimus, orchestra Antonin Ciolan a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, Camerata Regală București.

În anul 2013 a câștigat premiul I la Concursul național de analize muzicale contemporane și premiul II la Concursul național de dirijat Lantos.

Este director artistic al cursurilor de vară de la Csomaköz, fondator și director artistic al corului de copii din Satu Mare, unde îndrumă și cursuri de dirijat coral. În anul 2017 a publicat o culegere de coruri cu acompaniament de orgă.

Hermann Szabolcs a susținut concerte de orgă în Satu Mare și a colaborat ca organist cu Wiener Tonkunstvereinigung.

A beneficiat de burse – Erste für Ersten (2013) si bursa republicană (2014), iar în anul 2015 a primit premiul PrimArt pentru tinere talente.

Cristina Anghelescu provine dintr-o familie de muzicieni şi a început studiul viorii cu tatăl său, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Violonista a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti la clasa Maestrului Stefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah) şi în prezent este solista Orchestrelor „Radio” – Bucureşti.

Este câştigătoarea concursurilor internaţionale „Jean Sibelius” Helsinki 1990, „Alberto Curci” Napoli 1983, „Dr. Luis Sigall” Viña del Mar 1985 – Chile şi Andria 1991, cucerind, de asemenea, premiul V la competiţia „Jacques Thibaud” Paris 1981, premiul IV la „Tibor Varga” – Sion 1983 şi premiul IV la Concursul „Piotr Ilici Ceaikovski”– Moscova 1986.

Prezentă activă pe toate scenele din România, încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki şi în compania unor orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki şi Madrid etc.

A fost acompaniată de dirijori precum Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov și a realizat numeroase turnee de concerte şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud.

Cristina Anghelescu a realizat numeroase înregistrări radio și CD-uri, repertoriul ei cuprinzând partiturile pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Felix Mendelssohn-Bartholdy, „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, precum şi cele două concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră „Philarmonia” din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.