mediciiPrezenţi în cursul zilei de ieri la Bucureşti, unde au pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, cei 20 de medici care au reprezentat Aradul, au discutat cu ministrul Eugen Nicolăescu. Acesta i-a asigurat pe medici de toată disponibilitatea sa şi au discutat despre problemele cu care se con­fruntă personalul din unităţile sanitare şi nu numai. Medicii nu s-au lăsat însă prea entuziasmaţi şi susţin că îşi vor intensifica protestele. „Suntem deja obişnuiţi cu discursul ministrului şi cu promisiunile pe care ni le face. Ni s-a promis o echilibrare a salariilor şi că expune problema noastră primului-ministru. Cel mai probabil însă, în perioada următoare ne vom intensifica protes­tele. În luna octombrie vom organiza un marş, iar în luna noiembrie, după ce vom parcurge paşii necesari, va urma greva generală“, ameninţă Delia Bonca, preşedintele Federaţiei Sanitas Arad.
Medicii arădeni s-au comportat civilizat la Bucureşti, afişând doar două bannere cu următoarele inscripţii: „6% PIB“ şi „Vrem spitale publice“.
Angajaţii din sănătate s-au săturat de subfinanţarea sistemului şi a problemelor grave cu care sunt nevoiţi să trăiască în fie­care zi. Mai mult, medicii ameninţă cu pro­teste de amploare fără precedent, luând în calcul chiar blocarea activităţii din spitale.
Federaţia Sanitas Arad, Colegiul Medici­lor, Colegiul Farmaciştilor, Colegiul Dentiştilor, Colegiul Psihologilor, Societatea Medicală din Şcoli, Camera Medicilor au semnat un acord de coaliţie prin care vor să atragă atenţia conducerii Ministerului Sănătăţii asupra problemelor grave din sistem. Acordul prezintă o serie de revendicări comune a Coaliţiei Profesioniştilor din sistemul sanitar. Printre revendicările comune ale organizaţiilor membre ale Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate se numără: minim 6% din PIB; o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate; apă­ra­rea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi; consultarea reală a Coaliţiei profesio­niştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea siste­- mului de sănătate. În schimb, Ministerul Sănătăţii solicită ca orice manifestare a lumii medicale să nu-i afecteze pe cetă­ţeni. Conducerea ministerului face un apel la responsabilitate şi echilibru, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit în urma eventualelor proteste, iar acestea să nu distorsioneze eforturile de reformare a sistemului medical românesc.
Ca urmare a faptului că au apărut po­ziţii divergente în rândul unor organizaţii profesionale ale medicilor, ministerul consideră că este cu atât mai necesară continuarea dialogului pe care o promovează în interesul general al societăţii.
În spiritul aceleiaşi transparenţe ma­nifestate pe parcursul acestui an, înce­pând de sâmbătă conducerea Ministerului Sănătăţii este disponibilă pentru orice dialog solicitat de reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul sanitar.

Recomandările redacției