Modernizat și dotat cu aparatură, dar cu datorii și în imposibilitatea de a se putea susține fără finanțare de la administrație – aceasta situația în care se află Spitalul Județean. Cadrele medicale au salarii majorate, pe cele mai multe secții și unități s-au făcut angajări, iar investițiile au adus schimbări importante. Însă spitalul este pe deficit financiar. Dincolo de cifrele care arată clar că serviciile medicale trebuie eficientizate, cele mai multe reclamații venite din partea arădenilor se referă la atitudinea cadrelor medicale. Fără să generalizăm, trebuie să o spunem pe cea dreaptă – pacienții sesizează de multe ori lipsă de disponibilitate și se plâng că sunt plimbați de pe o secție pe alta, fără să iasă de multe ori din spital cu un diagnostic clar. Nu sunt concluzii emise doar în urma unor informații care ajung la urechile jurnaliștilor, ci realități din sistemul medical. O recunosc public chiar autoritățile, care anunță că trebuie făcute schimbări în sistemul de sănătate arădean.

Șefii secțiilor Spitalului Județean și medicii din unități medicale au fost criticați în plen, la Consiliul Județean, pentru deficiențe și lacune. S-a ajuns la concluzia că spitalul trebuie să ia măsuri pentru a-și atrage venituri proprii și pentru a crește calitatea actului medical. În ședința de bilanț pe anul trecut, după formalități și prezentări de investiții, cadrele medicale s-au ales cu unele mustrări și cu responsabilități trasate clar pentru perioada următoare. Ședința s-a lăsat cu discuții în contradictoriu, iar șefilor de secții li s-a pus în vedere că vor da mai multe explicații pentru probleme de acum înainte, în contextul în care se urmăresc măsuri de eficientizare pe sănătate.

Carmen Lucuța: „Ne-am fi blocat dacă nu primeam sprijin“

La ședință au participat conducerea Consiliului Județean și a Primăriei, directorii Spitalului Județean, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), șefi de secție și medici. „După investițiile derulate și dotările cu aparatură, în spital pot fi asigurate servicii publice care, în urmă cu câțiva ani nici nu ați fi crezut că vor putea fi asigurate. Trebuie să recunoaștem că, majoritatea reclamațiilor venite de la pacienți nu se referă la aparatură sau condiții, ci la atitudinea unor cadre medicale. Vreau deci schimbări în atitudine. La Spitalul Județean se înregistrează lunar pierderi financiare. Vreau soluții pentru eficientizare economică din partea managementului, din partea cadrelor medicale“, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean.

Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a vorbit despre deficiențele din sistem, subliniând că dacă nu vo fi atrase venituri, spitalul nu se va putea susține. „Vă subliniez că nu aveți doar drepturi ci și atribuții și răspunderi. Ați insistat că aveți nevoie de personal și s-au făcut angajări atât pe nivel mediu, cât și de medici. Deci nu mai putem spune că nu există personal și acum sunt cheltuieli mari cu salariile! Șefii de secție trebuie să verifice graficele de lucru pentru luna următoare. Vă atrag atenția că acestea nu se vor mai aproba fără verificare la compartimentul de resurse umane. Vă cer seriozitate mai mare și în prescrierea de medicamente. (…)“, a spus aceasta.  Aceasta a subliniat și că auditarea spitalului nu s-a încheiat și necesitatea răspunerii patrimoniale. Consiliul Județean ne-a ajutat să nu intrăm în arierate și dacă nu primeam sprijin ne-am fi blocat. Furnizorii au început să facă scandal pentru plăți. Dacă nu atragem venituri pe servicii medicale nu ne vom mai putea susține!“, le-a atras atenția Carmen Lucuța, celor prezenți.

Critici dure – e nevoie de acces crescut pe Ambulatoriu

Managerul Spitalului Județean susține că sistemul medical se confruntă cu cazuri tot mai complexe de boli. „Știu că este dificil să fie internate persoanele care au simptome mai greu de demonstrat, însă trebuie să vă demonstrați experiența“.

Autoritățile au subliniat că se dorește încurajarea spitalizărilor de zi și asigurarea serviciilor medicale în regim ambulatoriu, pentru cazurile destinate acestor servicii. Cu atât mai mult cu cât va fi modernizat Ambulatoriul de Specialitate, în etapa a II, cu fonduri nerambursabile. Cel care a venit cu critici dure a fost directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Arad, Gheorghe Domşa. „Socotiți din finanțare că mare parte sunt cheltuielile salariale și cât rămâne pentru tratament, pentru medicamente. Unii dintre voi vă folosiți de lucruri permise de lege pentru a arăta că în spital «se lucrează complicat». Și da, trebuie să recunoaștem că sunt cazuri tot mai complicate, dar avem aparatură nouă care trebuie folosită pentru diagnostic și tratament. Trebuie extinsă activitatea, accesul pe regim ambulatoriu. Dacă ați sta pe cabinete în Ambulatoriul spitalului mai mult – s-ar vedea diferența. Numai că mulți nu pot da randamentul necesar, pentru că după-masă se lucrează la privat“, a spus Gheorghe Domșa.

Și medicii au venit cu diverse întrebări și probleme. Dr. Furău Gheorghe, șef al Secției de Obstetrică și Ginecologie a subliniat o problemă clasică și veșnic valabilă, care scade șansele atragerii de venituri pentru spitale. Un număr de considerabil de persoane vin la UPU fără să fie în cazuri de urgență, pentru a beneficia de servicii medicale gratuite. 

S-a concluzionat nevoia schimbării de mentalitate în acest sens, cu toate că vorbim de un aspect…extrem de dificil.

Recomandările redacției